27.05.2013,  21:23:23 | 0 comentarii | 842 vizualizari
Ministerul Mediului şi Schimbărilor Climatice şi trei primării din Valea Jiului / S-au pus de acord în privinţa celor trei foste gropi de gunoi
de Corneliu BRAN
Analiza situaţiei gropilor de gunoi neconforme cu cerinţele de mediu şi ale UE, în vederea închiderii definitive ale acestora, a fost făcută de Ministerul Mediului vineri, 24 mai, pentru cele trei localităţi ale Văii Jiului care au pe raza lor astfel de gropi de gunoi, în prezenţa reprezentanţilor acestor localităţi şi a unui reprezentant al Consiliului Judeţean Hunedoara. Au fost prezenţi la discuţiile de la minister primarii Ilie Păducel şi Dănuţ Buhăescu, viceprimarul Lupeniului, Cornel Lungan, şi Dan Stoian, administratorul public al consiliului judeţean.
În judeţul Hunedoara există în momentul de faţă 11 gropi de gunoi, care urmează să fie închise definitiv prin programe europene care însumează peste 20 de milioane de euro. Însă, aceşti bani nu vor veni oricum, există nişte paşi de făcut, bine conturaţi şi nişte sarcini care trebuie duse la îndeplinire de ministerul de resort şi de administraţiile publice locale.
 
Petrila aşteaptă milionul de euro 
În ziarul de vineri am prezentat pe larg ce măsuri au luat cei din administraţia publică locală petrileană în privinţa fostei gropi de gunoi. Primarul Ilie Păducel ne-a declarat ieri că la minister Petrila a prezentat toate datele problemei, petrilenii fiind susţinuţi şi de către reprezentanţii Gărzii de Mediu Hunedoara, care, la ultimele controale, au găsit totul în regulă, din punctul de vedere al administraţiei locale. „Ne-au ascultat tot ce le-am spus, aveau şi dumnealor destule date. La final ne-au cerut să mai completăm din documente, pe care apoi dumnealor le vor aviza şi le vor trimite la Uniunea Europeană, în vederea programului de închidere a celor 11 gropi de gunoi din judeţul Hunedoara şi a celorlalte din întreaga ţară. Pentru închiderea gropii de gunoi de la Petrila va fi nevoie de aproximativ 1 milion de euro, bani care ar urma să vină de la UE, cea mai mare parte”, ne-a declarat Ilie Păducel.
 
Uricaniul nu poate accede la banii europeni din cauză că groapa de gunoi are proprietar!
Primarul Dănuţ Buhăescu nu a fost aşa de norocos ca şi omologul din Petrila, în sensul că groapa de gunoi de la Uricani nu va putea beneficia de programe europene de ecologizare şi închidere pe simplul motiv că terenul respectiv a fost câştigat în instanţă de o persoană fizică. În acest moment terenul nu mai aparţine de administraţia publică locală. „La Balomir, unde a fost o groapă de steril, într-un timp s-a dus şi gunoi. Mă rog, povestea e lungă, au dus gunoi o perioadă, când şi când, şi cei de la EM Uricani şi Goscomloc-ul, societatea de gospodărire a oraşului. Noi am vrut să luăm terenul, dar n-am putut. Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie a hotărât că terenul trebuie să revină proprietarului de drept. Cum băiatul şi nora proprietarului lucrau la Goscomloc, prin acord tacit între ei şi societatea de gospodărire, între 2003 şi 2009 s-a dus acolo gunoiul în continuare de către Goscomloc, până ce în 2009 cei de la Garda de Mediu Hunedoara au dat o amendă mare, de 500 de milioane lei celor de la Goscomloc. De atunci nu s-a mai dus acolo gunoi menajer de către societatea de gospodărire. Cu toate acestea, acolo este cam 90% steril şi abia 10%, maxim, gunoi menajer, iar din 2009 se duce gunoiul doar la Vulcan. Totuşi, unii mai aruncă gunoi acolo, cei de la Garda de Mediu Hunedoara au constatat acest fapt, ba chiar un cetăţean era pe-acolo şi cu caprele la păscut, lucru deloc normal. În momentul de faţă, acea groapă nu se va putea închide pe niciun program, asta e problema, deoarece există un proprietar. Acum, noi ce să facem dacă acel proprietar a vrut să devină stăpân pe o haldă de steril şi de gunoi menajer? Totuşi, problema trebuie rezolvată, astfel că noi ne-am gândit la un plan, care va fi pus în aplicare încă din luna aceasta şi care va funcţiona până ce vom finaliza problema”, ne-a declarat primarul Dănuţ Buhăescu.
Planul e simplu şi de bun simţ. Primarul Dănuţ Buhăescu va mobiliza oameni, zilnic, care să cureţe zona de deşeuri. „Poate durează o lună-două sau mai multe, dar trebuie curăţată zona, asta e clar. O să luăm oameni şi de la Goscomloc, că în fond şi ei au dus mizerie acolo, voi discuta cu directorul Viorel Crişan când va reveni din concediu. La fel, voi discuta şi cu directorul EM Uricani, să ne dea oameni, pentru că şi mina a contribuit cu deşeuri acolo. Vreau să toaletăm împreună zona ca să terminăm o dată această problemă pe raza oraşului Uricani. În paralel, voi da ordin poliţiei locale ca să supravegheze mai atent zona şi să urmărească cine mai aruncă acolo mizerie. Voi încheia o înţelegere şi cu comandantul poliţiei din Uricani, ca să viziteze şi dumnealor mai des zona. Cine nu va înţelege şi mai aruncă acolo gunoiul, de orice fel, se va alege chiar şi cu dosar penal, nu doar cu amendă, care nu e nici ea mică”, ne-a mai declarat primarul Dănuţ Buhăescu.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În 2016, groapa de gunoi din Vulcan trebuie închisă. Îi expiră autorizaţia de funcţionare, iar dealul acum a[..]
28.04.2015, 18:47   |    1 comentarii
Ieri, în Sala „Reduta” a Teatrului de Artă Deva a avut loc conferinţa de lansare a proiectului „Sistem d[..]
01.10.2014, 19:34   |    0 comentarii
În cadrul unui eveniment oficial, care a avut loc la sediul Consiliului Judeţean Hunedoara, primari şi reprezentanţi ai c[..]
19.09.2013, 20:45   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter