02.06.2013,  22:18:40 | 6 comentarii | 1983 vizualizari
Solicităm un raport public cu privire la situaţia financiară a Spitalului de Urgenţă Petroşani. Dimpreună cu reducerea salariilor fabuloase!
de Cătălin DOCEA
Fie că autorităţile recunosc, fie că nu, Spitalul de Urgenţă Petroşani (SUP) se deplasează pe o pantă descendentă. Dacă la mijlocul lunii februarie a.c., într-o conferinţă de presă  primarul în exerciţiu anunţa că unitatea medicală nu are ariera­te, spre finele lunii aprilie, 
într-o conferinţă de presă desfăşurată în data de 29, mana­gerul unităţii, dr. Alin Vasilescu - anunţa că este obligatoriu ca spitalul să nu înregistreze arierate pentru a-şi putea desfăşura activitatea. A doua zi, în 30.04.2013, Spitalul de Urgenţă Petroşani înregistra deja ariera­te într-un cuantum semnificativ.
Tocmai de aceea a fost nevoie ca, într-o şedinţă fulger a Consiliului Local al municipiului Petroşani, derulată săptămâna trecută, cu o zi înaintea celei ordinare, legislativul local să aprobe rectificarea bugetului pe 2013 al instituţiilor publice şi activităţilor finanţate integral sau parţial din venituri proprii cu suma de 6,17 miliarde de lei vechi. Suma a fost direcţionată la capitolul Sănătate (cheltuieli materiale).
Pe cale de consecinţă, este evident că, la fel ca o bună parte din unităţile de profil din întreaga ţară, şi unitatea medicală etalon a Văii Jiului cunoaşte vremuri în care trebuie strânsă cureaua.
Ar fi absolut eronat să gândim că actuala situaţie, pe lângă vremurile grele din punct de vedere economic şi social pe care le trăim, s-ar putea datora exclusiv managerului unităţii, dr. Alin Vasilescu. Tocmai pentru că un medic bun nu este, în mod obligatoriu, şi un manager bun, situaţia spitalului trebuie analizată prin prisma Consiliului de Administraţie (CA). Care Consiliu a fost rareori amintit în referirile publice la situaţia Spitalului de Urgenţă din Petroşani. Pe cale de consecinţă, în special în lumina ultimelor dezvăluiri legate de menţinerea pe criterii strict de ordin politic a numitei Ardeleanu Maria în CA-ul unităţii medicale, considerăm că şi membrii CA trebuie să îşi asume nominal răspunderea pentru activitatea derulată în organismul de coordonare a activităţii unităţii medicale. Şi, în condiţiile în care este clar că madam Ardeleanu nu s-a pus în valoare (economistă fiind), este evident că trebuie urgent retrasă de către organismul care a nominalizat-o (respectiv Consiliul local).
Solicităm, forţelor politice să lase deoparte interesele personale şi de grup. Dacă instituţiile statului sunt căpuşate de firmele de partid şi conduse de CA-uri care nu îşi dovedesc priceperea, măcar sănătatea trebuie lăsată să funcţioneze firesc. Drept urmare, cerem public ca - periodic, dar cel puţin o dată la 3 (trei) luni - fiecare membru CA să publice pe site-ul unităţii medicale un raport detaliat al activităţii derulate în interesul SUP. De asemenea, mai solicităm ca pe site-ul unităţii să fie publicate informaţii detaliate cu privire la contractele şi plăţile din ultimele 36 de luni, indiferent de cuantumul acestora, urmând ca ele să fie actualizate lunar sau chiar mai des, de către ori este nevoie. Aşa cum solicităm ca, pe acelaşi site, să fie publicate salariile aferente tuturor lunilor din 2011 şi 2012 (în mod miraculos, unele lipsesc). Numai în acest fel, în condiţiile unei transparenţe reale, opinia publică se poate asigura că fondurile publice sunt corect şi coerent utilizate. 
În plus, dacă tot s-a ajuns la concluzia că trebuie făcute reduceri, firesc şi onest în raport cu situaţia socială precară a majorităţii populaţiei ar fi ca şi salariile colosale ale celor aflaţi în fruntea unităţii medicale să scadă. Este inadmisibil ca, în condiţiile în care spitalul nu poate asigura medicamente (oamenii fiind obligaţi să le aducă de acasă în foarte multe cazuri), unele salarii nete (în mână) să ajungă la aproape 2.000 de euro lunar. Este inadmisibil ca, în condiţiile în care unitatea a înregistrat şi acumulat arierate, salariile (cum ar fi cel al managerului sau al directorului financiar) să crească, în timp ce infirmie­rele, asistentele şi personalul auxiliar au salarii de mizerie.
Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (6 )

#1 ion03.06.2013,  07:26:39
Aceste masuri trebuiesc luate si la spitalul din Lupeni, unde city managerul a facut varza activitatea manageriala a spitalului. De ce primaria din Lupeni nu finanteaza apitalul ,la fel ca si la Petrosani?
#2 ionica03.06.2013,  11:36:25
Felicitari !!!! domnule Docea . Ce a-ti publicat este corect! D.N.A.-ul si S.R.I.-ul ar trebuii sa se sesizeze din oficiu !!!
#3 ionica03.06.2013,  14:07:56
la spitalul vulcan de mult trebuia sa vina un control doar ca autoritatile au ceva bn de ascuns de ce sa plateasca cine a furat nu mai bine platesc angajatii...
#4 kemal03.06.2013,  16:30:36
Oare cum este sa schimbi geamuri termopan montate de aproximativ 2-4 ani de zile in urma cu altele de acelasi model dar actual--si poate aflam unde sau dus cele vechi. Poate se monteaza camere video si la pontarea electronica
#5 Cristian03.06.2013,  21:24:13
Este foarte simplu de inteles ceea ce se intampla: Dn-ul Ministru Nicolaescu trebuie sa inchida spitalele mici si cele regionale, asa ca proiectul pe Valea Jiului este foarte sumbru! Insa, de ce sa inchida Dn-ul ministru ca apoi sa-i sara lumea in cap, pur si simplu nu mai finanteaza sau aloca mult mai putine fonduri din bugetul national catre astfel de spitale, fiind nevoite sa se inchida singure!Simplu nu? Astfel, nu e vina lui, este vina altora:)) Aceeasi situatie e si Vulcanul si cu Lupeniul.Vor fi nevoite sa se inchida singure, chiar si splitalul Lupeni care a inregistrat performanta de a nu avea nici o datorie, se pare ca acum va primi mai puti bani ca sa se administreze ,,ca merge si asa,,:)Cu cat esti mai bun si ai rezultate pozitive, vei plati pretul dublu ca ai muncit si ai realizari. Oricum ai face si orice decizie ai lua, ordinele vin de la centru si noi suntem doar niste pioni fara nici o semnificatie! Fiti fara griji ca cei cu potential financiar si politicienii nu se trateaza in Romania. Restul, noi oamenii de rand trebuie doar sa le multumim ca am ajuns in situatia asta!Tine-o tot asa Romania ca oricum nu mai avem nici o sansa!Ne invartim intr-un cerc vicios si niciodata nu vom iesi!
#6 Nelu03.06.2013,  21:25:54
Oare cand politicienii vor intelege ca NU se poate face medicina ieftina si sa ai pretentii la rezultate bune? Cred ca o sa raspund eu: NICIODATA!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Ionică Ardeleanu a colindat toată lumea, cum spune ultimul său cd (unde o are ca invitată de onoare pe Lena Miclăuş), dar &i[..]
22.07.2014, 19:14   |    2 comentarii
Primăria municipiului Petroşani a finalizat implementarea proiectului european „Reabilitare, modernizare şi achiziţionare echipament[..]
02.12.2013, 19:55   |    0 comentarii
La data de 28 iunie a.c., la Primăria municipiului Petroşani a fost înregistrată demisia Mariei Ardeleanu, cunoscută dvs[..]
17.07.2013, 20:52   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter