02.06.2013,  23:24:31 | 8 comentarii | 1331 vizualizari
Zoltan Lacataş, liderul care spune lucrurilor pe nume: / „Pe scurt, activitatea acestui sindicat, Muntele, se poate rezuma la o singură concluzie: trădarea intereselor membrilor de sindicat. Activitatea Sindicatului Muntele a început de fapt cu o fraudă, prin aşa-zisa alegere în funcţia de preşedinte a lui Petre Nica, un om care nu a reuşit niciodată performanţa de a fi ales, cu vot majoritar, în vreo funcţie, nici măcar la mina Lupeni”
de Ziarul Vaii Jiului
- Domnule preşedinte Zoltan Lacataş, este evident faptul că perspectivele sectorului minier şi termoenergetic din Valea Jiului se află într-un nou moment de cumpănă. Într-un astfel de moment, întrebările oamenilor sunt multe, iar răspunsurile sunt aşteptate din partea celor responsabili şi credibili. Pentru că, în opinia multor salariaţi din sectorul minier al Văii Jiului, sunteţi în continuare un lider sindical apreciat, respectat şi credibil, vă invit la o discuţie sinceră despre situaţia de astăzi a celor două noi companii miniere şi asupra perspectivelor acestora pentru anii care vor urma. Dacă vor urma...
- Vă mulţumesc pentru aprecieri şi de la bun început vreau să vă asigur, cu toată responsabilitatea, că, deşi trecem în acest moment prin momente dificile, atât prezentul, cât şi perspectivele mineritului din Valea Jiului şi, mai apoi, ale Complexului Energetic Hunedoara sunt optimiste, ca să nu spun foarte bune. Sigur că pentru a avea un traseu pozitiv în dezvoltarea acestor entităţi economice de importanţă strategică naţională un rol esenţial îl are dialogul social între administraţie şi sindicate. Din păcate, unii lideri sindicali sunt fie mult mai preocupaţi de probleme care ţin de propriile interese, de evoluţia lor personală decât de interesele salariaţilor, fie nu ştiu ori nu înţeleg care este rolul sindicatelor în astfel de momente în care se decide nu cine va fi şef mâine sau poimâine, ci se decide efectiv care va fi viitorul Văii Jiului. 
- Puteţi nominaliza şi cine sunt acei lideri de sindicat?
- Sigur că da. În primul rând, vorbim despre Petre Nica, liderul autopropus şi autoales al Sindicatului „Muntele”, dar şi, în bună parte, de ceilalţi lideri ai acestui sindicat, creat artificial, fără acordul oamenilor, la umbra unor interese mărunte. Oamenii au văzut de ce au fost în stare aceşti aşa-zişi lideri de sindicat care, de fapt, nu au făcut nimic altceva decât să distrugă mişcarea sindicală din Valea Jiului, în detrimentul salariaţilor. Vedeţi şi acum cu câtă înverşunare se ţin de scaunele lor de lideri sindicali, în care domnul Nica, spre exemplu, nu a fost ales niciodată de o majoritate a membrilor de sindicat. Aproape toţi îndeplinesc condiţiile de pensionare, dar niciunul nu vrea să urmeze cursul firesc al vieţii şi să lase activitatea sindicală pe mâna altor oameni, mai tineri sau mai responsabili sau mai pricepuţi. 
- Dar şi dumneavoastră, domnule Lacataş, aţi ieşit la pensie dar aţi rămas activ în mişcarea sindicală...
- Este foarte adevărat. Doar că activitatea mea nu este, în prezent, remunerată nici de companiile miniere şi nici de organizaţia sindicală de la mina Uricani. În schimb, eu am fost ales de minerii de la Uricani să-i reprezint în continuare, aşa cum am fost desemnat de ceilalţi colegi de la sindicatele afiliate Federaţiei Energetica să-i reprezint. După cum mă cunoaşteţi, ştiţi că spiritul de echipă şi responsabilitatea faţă de oameni mi-au caracterizat întreaga mea activitate de lider sindical, iar încrederea pe care mi-au acordat-o colegii mei sunt pentru mine obligaţii de onoare. 
- De ce alţi lideri de sindicat pensionabili, cum ar fi Nica, Temneanu şi alţii, ar trebui să plece?
- În primul rând, pentru că este o obligaţie prevăzută de lege şi de Contractul de muncă al salariaţilor din minerit. Apoi, pentru că de numele lor se leagă cele mai mari dezamăgiri ale membrilor de sindicat şi cele mai proaste „negocieri” de natură sindicală care se răsfrâng şi în prezent asupra drepturilor salariaţilor de la cele două societăţi miniere. 
- Exemplificaţi, vă rog.
- E foarte simplu. Vă invit să analizăm, comparativ, ce s-a întâmplat în perioada în care majoritatea sindicatelor din Valea Jiului se aflau în structura sindicală condusă de Lacataş, şi ce s-a întâmplat în perioada în care interesele oamenilor au încăput pe mâna unor lideri de sindicat de teapa lui Nica. 
- Haideţi să vedem, domnule preşedinte Lacataş, când, cum şi de ce a fost mai bine sau mai rău.
- Mă întorc în timp, în perioada mandatului meu în fruntea LSMVJ, început în 2005, atunci când majoritatea membrilor de sindicat prezenţi la Conferinţa LSMVJ m-au ales în funcţia de preşedinte. De-a lungul a 8 ani de zile, activitatea mea a fost aceea de a păstra intacte drepturile salariaţilor şi de a obţine, în măsura posibilităţilor, altele noi. Tot atunci am demarat un program de negocieri la nivel guvernamental pentru a găsi soluţii de viabilizare a activităţii miniere din Valea Jiului. Vă reamintesc faptul că în anul 2006 am aşezat pe masa Guvernului României soluţia constituirii Complexului Energetic Hunedoara şi că în 2007 am afiliat sindicatele miniere la Blocul Naţional Sindical, prin Federaţia Energetica, conştient de faptul că perspectiva activităţii sindicale a Văii Jiului va avea, la un moment dat, un numitor comun cu sindicatele din energie, această decizie fiind susţinută de toate sindicatele din Valea Jiului. În mod constant, prin negocieri bazate pe o analiză serioasă şi pe propuneri argumentate, am obţinut, an de an, importante creşteri salariale care, cumulate, au însemnat, la începutul anului 2009, o majorare cu 40% a veniturilor tuturor salariaţilor. În altă ordine de idei, am readus la viaţă activităţi sindicale, precum „Cupa LSMVJ” la schi, fotbal sau tenis de masă. Am susţinut competiţiile de fotbal, tenis de masă, pescuit, table sau şah organizate de organizaţiile sindicale componente şi ne-am implicat activ în marcarea unor evenimente menite să pună în valoare istoria şi tradiţia activităţii miniere în Valea Jiului. Am repus în valoare cele mai importante repere ale sindicalismului minier: Ziua Minerului şi Ziua Sfintei Mari Muceniţe Varvara – Ocrotitoarea Minerilor. Vă aduceţi aminte că, la unele din aceste manifestări, participarea a fost de peste 20.000 de oameni. Chiar şi din „opoziţie” am reuşit, prin decenţă şi insistenţă, să obţinem acea decizie guvernamentală prin care CEH are asigurată vânzarea unei cantităţi de energie la preţ reglementat în piaţă, fapt care asigură funcţionarea acestuia şi constituie o garanţie pentru salarizarea personalului din minerit şi energie în Valea Jiului.
- La polul opus, ce înseamnă în viziunea dumneavoastră, activitatea celor care, după dezmembrarea LSMVJ, au reprezentat, oficial, minerii Văii Jiului în raporturile cu administraţia, mă refer aici la cei de la Sindicatul „Muntele”?
-  Pe scurt, activitatea acestui sindicat „Muntele”, se poate rezuma la o singură concluzie: trădarea intereselor membrilor de sindicat. Activitatea Sindicatului „Muntele” a început de fapt cu o fraudă, prin aşa-zisa alegere în funcţia de preşedinte a lui Petre Nica, un om care nu a reuşit niciodată performanţa de a fi ales, cu vot majoritar, în vreo funcţie, nici măcar la mina Lupeni, unde pentru a se autoimpune în funcţia de lider nu a avut niciun fel de remuşcări, nici când a dat la o parte lideri serioşi ca Titel sau Banc, nici când a văzut că mişcarea sindicală de la cea mai renumită vatră a sindicalismului românesc s-a spart în 4-5 organizaţii. De fapt, acest om nu a urmărit niciodată reprezentarea intereselor oamenilor, ci a încercat doar să folosească funcţia de lider sindical ca pe o trambulină a interesului personal. De câte ori nu aţi citit în presă despre dorinţa lui Nica de a ajunge ba director de mină, ba director general, ba primar, ba deputat, ba mai ştiu eu ce altceva. Ce a reuşit să facă, în schimb, prin impunerea Sindicatului „Muntele”, la umbra unor interese politice, drept organizaţie sindicală reprezentativă la nivel de CNH? Nimic! La fiecare negociere cu administraţia, Sindicatul „Muntele” a pierdut câte ceva în faţa administraţiei: locuri de muncă, venituri ale salariaţilor, drepturi prevăzute de CCM anterioare, abandonarea activităţilor de natură sindicală, abandonarea drepturilor pentru personalul disponibilizat şi multe, multe altele. Or, ce înseamnă toate aceste constatări, dacă nu incompetenţă sau, mai grav, deturnarea activităţii sindicale în scop personal? Toate acestea au condus, din păcate, la situaţia în care activitatea celor două noi societăţi miniere se regăseşte astăzi şi la pierderea încrederii salariaţilor în mişcarea sindicală.
- Se mai poate face ceva în această direcţie? Mai există lideri sindicali care să vrea, să ştie şi să poată face mai mult pentru oameni?
- Din fericire, da. Şi vă pot da şi exemple de oameni care nu s-au preocupat nici de publicitatea personală, nici de ascensiunea pe funcţii profesionale sau politice, ci de reprezentarea cu cinste a membrilor de sindicat şi de căutarea de soluţii pentru prezentul şi viitorul acestora. Este vorba de Puţura de la mina Uricani, un miner destoinic şi un lider adevărat, de Cenuşe de la Petrila, un om caracterizat de cinste şi preocupare faţă de problemele oamenilor, de Loţi Vamoş de la mina Lupeni, un lider sindical absolut autentic, de Ion Calotă - liderul de la Preparaţia Coroeşti, fără de care soarta acestei unităţi ar fi fost una cu un trist deznodământ, de Sandu Daniel de la mina Livezeni sau de Gabi Golgoţiu de la SCSM şi de mulţi alţi oameni care cred, ca şi mine, într-un sindicalism responsabil faţă de interesele majore ale salariaţilor şi faţă de viitorul comunităţilor locale din întreaga Vale a Jiului. 
- Cu toate acestea, la masa negocierilor stau tot cei pe care dumneavoastră îi arătaţi cu degetul. Se mai poate schimba ceva în acest sens?
- Schimbarea în bine e foarte aproape. Poate tocmai de aceea cei care simt că sunt pe cale de a-şi pierde privilegiile şi puterea iluzorie au ieşit deja la atac. Primim semnale că, în mod special la subunităţile SNH, unde sindicatele afiliate la Federaţia Energetica deţin majoritatea salariaţilor, cei de la „Muntele” duc o campanie de ameninţare a salariaţilor, încercând astfel să-i determine să treacă de partea lor, pentru a aduna numărul de membri necesari pentru a construi o majoritate suficientă în structura viitorului Complex Energetic Hunedoara. Paradoxul este că liderii la „Muntele” au nevoie acum exact de acei oameni pe care i-au abandonat în „negocierile” din anii precedenţi şi pe care i-ar fi sacrificat fără remuşcări, cei de la EPCVJ Vulcan şi SCSM Petroşani. Vreau să-i asigur pe salariaţii de la aceste unităţi, ca de altfel pe toţi salariaţii SNH, că Federaţia Energetica îi va reprezenta cu cinste şi responsabilitate în cadrul Complexului Energetic Hunedoara, în care deja are reprezentativitate obţinută legal. Mai mult, vreau să informez salariaţii din SNH că, în calitate de  persoană desemnată de sindicatele miniere afiliate Federaţiei Energetica alături de domnul preşedinte Ticula, liderul energeticienilor din CEH, am semnat un acord de înfiinţare a unei Alianţe Sindicale, care va reprezenta toţi salariaţii din minerit şi energie la masa negocierilor cu administraţia noului Complex Energetic Hunedoara. Într-o primă întâlnire de lucru, pe care am avut-o deja cu domnul director general Andronache, am stabilit şi câteva măsuri pe care eu le consider de bun augur pentru activitatea viitoare a CEH. Astfel, avem garanţia că toate sucursalele SNH vor intra în procesul de absorbţie în Complex (nu doar unităţile miniere, aşa cum a lansat domnul Nica zvonuri alarmiste). Tot aşa, avem garanţia că termocentralele Mintia şi Paroşeni vor prelua producţia de cărbune, atât de la SNH, cât şi de la SNÎMVJ în perioada următoare, astfel încât salarizarea personalului din sectorul minier să nu fie periclitată, iar în perioada următoare se vor căuta şi soluţii pentru a începe programul de modernizare a unităţilor miniere şi al termocentralei Mintia, astfel încât CEH să devină în cel mai scurt timp un jucător important pe piaţa de energie din România. În altă ordine de idei, nu vă ascund faptul că, săptămâna trecută, am avut onoarea de a fi primiţi la Ministerul Economiei de dl. ministru Varujan Vosganian, cu care am discutat, de asemenea, despre promovarea unor soluţii pentru Valea Jiului. Tot aşa, în cursul acestei săptămâni, prin intermedierea Federaţiei Energetica, a d-lui Ioan Pisc, vom avea o întâlnire pe aceeaşi temă cu domnul ministru al Energiei, Constantin Niţă. 
- Cu argumentul dreptului de a deţine reprezentativitatea la nivel sindical în cadrul CEH, veţi începe şi dumneavoastră racolarea de membri de la sindicatele din structura „Muntele”?
- Nu. Şi eu şi colegii mei de la sindicatele afiliate Federaţiei Energetica avem o cu totul altă abordare a acestei probleme. Noi credem că mai întâi trebuie să faci ceva pentru oameni, astfel încât aceştia să vină alături de tine convinşi de buna ta credinţă, de performanţele tale şi nu de minciuni şi ameninţări. Eu sunt convins că, în foarte scurt timp, salariaţii din SNH vor veni alături de noi, aducând la cârma sindicatelor lideri oneşti, lideri credibili, lideri implicaţi, lideri responsabili. 
- Domnule preşedinte Lacataş, vă doresc succes!
- Doamne ajută! Noroc bun!
A consemnat Tiberiu VINŢAN


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (8 )

#1 Mineru03.06.2013,  00:48:33
Sa aiba decenta si bunul simt si sa iasa la pensie daca imdeplineste conditiile. Cine are interesul ca acesti oameni sa fie tinuti in sistem ? Daca a ajuns prin frauda , cineva trebuia sa se sesizeze. Adica organele statului. Odata si odata trebuie sa se incheie cu golaniile si smecheriile astea. GATA AJUNGE CU MIZERIILE!
#2 dorel03.06.2013,  14:37:13
nica la BRUTARIE!!!SA CEREM ALEGERI LIBERE LA MINA LUPENI!!!
#3 tibi03.06.2013,  16:33:48
SA AIBA ZOLICHE DECENTA SA SPUNA CUM ISI FACUSE EL SALARIU DE 100 MILIOANE CIND ERA LA LIGA,CUM A PARTICIPAT EL ACTIV IMPREUNA CU DIR GENERAL DIN VREMEA ACEEA LA DISTRUGEREA MINERITULUI,LA CURSURILE PLATITE DE CNH PE CARE LE FACEA CU SOTIA CARE CA O IRONIE ISI LUA BANII DE LA CORPUL DE CONTROL NUMAI PE LA BUSTENI SI NEPTUN ,ACUM CA NU MAI E AR TREBUI SA AIBA DECENTA SA TACA DIN GURA CA NU E MAI BREAZ DECIT CEILALTI
#4 flori03.06.2013,  16:40:42
de nu spune acest lider ca si dragoi si baleia si alti multi sefi au conditii de pensie la fel liderii de la livezeni jurca si sandu daniel,la fel si cei de la lonea sau de unii ii e frica ca-i pot umbla la dosare
#5 Lovin04.06.2013,  08:28:43
Zoli aduti aminte ca si tu ai mancat aceiasi paine cu cei care acuma sunt defaimati,in 2005 cum ai fost ales am fost unul care a fost la alegri si mi s-a pus lista in brate!!!atata timp cat ati tocat banii de la CNH din acea cota a fost bine,nu mai manca rahat cu lingura,cat ti-a trebuit si tie sa fi pensionat???nici unul nu sunteti usi de biserica ati dus mineritul de rapa,multe nume enumerate de tine tin cu ursul,directorii va-u avut la mana,pacat ca uiti cu cine ai defilat!!!
#6 Ciobi04.06.2013,  08:34:33
Domnule draga de ce ai facut scoala speciala ptr.inchideri de mina??? daca vrei sa nu se inchida minele,Uricaniul nu este cu totul de acord cu afacerile tale,trebuia sa-ti vezi de pensia ta care nu o meritati niciunul din liderii din vale...
#7 anti coruptie07.06.2013,  15:47:37
Zoltan Lacatas trebuie sa fie un pensionar amarat precum Banc de la Em Lupeni,INTREBARE. de ce zoltan inca mai munceste in sistemul minier? oare nu cumva trebuia sa fie pensionar?De ce mai sta in fruntea sindicatelor?RASPUNS . ..... Prostii suntem noi minerii ca il mai tinem acolo , ar trebuii sa ii dam afara cu batilii .....Asa cum spun minerii.. pe el si toti ceilalti.
#8 aurel26.09.2013,  09:05:02
HOTII STRIGA HOTII asa si cu asta acum.Zoltan Lacataş bai parlitule care esti iesi la pensie ca ai furat destul si ai mintit minerii. Nu te mai satura dumnezeu odata, pe astia ca tine numai groapa va ascunde .


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii
Chiar ieri, când a răsfoit câteva file din cel mai controversat şi slab contract colectiv de muncă care a existat &[..]
31.07.2014, 19:53   |    11 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter