05.06.2013,  20:28:37 | 0 comentarii | 675 vizualizari
Între profit şi eleganţă / Sunt pregătiţi comercianţii din Petroşani să renunţe la spaţii închiriate pentru spaţiile ambulante?
de Alina PIPAN
Centrul Civic al Petroşaniului este plin deja de spaţii de închiriat, care au fost eliberate după ce afacerile s-au dovedit a fi falimentare. Cu toate că vadul este unul bun, Centrul Civic beneficiind de o modernizare ca la carte, totuşi nu este de ajuns ca afacerile să înflorească  aici. Din contră, s-a dovedit că unele afaceri au înregistrat pierderi în cifra de afaceri, după ce noul centru a fost redeschis. Inclusiv proprietarii localurilor s-au plâns că lumea nu mai vine în centru ca să se distreze, să bea un suc, ori să stea la o cafea. Interesul este redirecţionat către alte zone ale oraşului. Este pe cale Centrul Civic să ajungă o zonă neprofitabilă?
 
Banul sau imaginea
Se spune mereu că trebuie să cheltuieşti pentru imaginea ta, dar mai ales pentru imaginea aface­rii tale. Aceasta pentru că aspectul fură ochiul cumpărătorului şi atrage interesul acestuia. Iar dacă ai câştigat clientul, ai obţinut şi profitul. Însă, în perioada de criză, cheltuielile pentru imaginea afacerii sunt reduse. Comercianţii renunţă la modernizări pentru a-şi menţine cheltuielile pe linia de plutire. Iar clienţii se uită şi la aspect, dar şi la preţuri. Când comerciantul nu vine în faţa clientului cu un produs care să satisfacă ambele cerinţe, pierde. Decât să câştige mai puţin, unii comercianţi mai bine renunţă la afacere. Alţii recurg la căi ilegale de a reduce cheltuielile, cum ar fi angajarea fără cărţi de muncă, amânarea plăţii chiriilor pe spaţii. 
Însă imaginea pierde mereu în lupta cu profitul. Dacă nu pot să facă profit, patronii ori fac concesii în detrimentul imaginii, ori renunţă cu totul la ea. Soluţiile mai ieftine sunt cele preferate de investitori. Afacerile ambulante încep să se răspândească, iar spaţiile de închiriat ajung să rămână goale. Iată cum zonele de lux ale Petroşaniului sunt abandonate.
 
Populaţia second
Centrul Civic, aţi mai văzut asta prin presă, este bombardat de  spaţii cu produse second.  Asta în detrimentul societăţilor comerciale de acelaşi fel, care au produse noi. Cu toate că agenţii comerciali vin cu produse la preţuri bune şi fac tot felul de reduceri pentru a agăţa clienţi, aceştia preferă magazinele second, din cauza veniturilor mici. După invazia second, au rămas pe piaţă doar magazinele cu produse ieftine şi second-urile, dar au dispărut magazinele care aveau marfă de la producători autohtoni, sau europeni, dar mai scumpe. 
 
Afaceri care merg mai bine pe roţi
De ce să plăteşti spaţiu comercial, dacă este mai bine pe roţi? Tonetele ambulante au deschis orizontul clientelei pentru afacerile mărunte. 
Covrigii, fie ei cât de buni, nu merită efortul deplasării până într-un alt capăt al oraşului. Raza clientelei se măreşte dacă vin covrigii la tine. La fel se întâmplă cu îngheţata, popcornul, sucurile, plăcinţelele, gogoşelele. De ce să cheltuieşti  pentru un spaţiu închiriat, unde să dai îngheţata la cupe, să plăteşti spaţiul, utilităţile, când poţi să o plimbi prin oraş şi să găseşti clientul perfect? De ce să închiriezi un spaţiu unde să faci şi să vinzi gogoşele, cânt toată afacerea se poate pune pe roţi şi se poate transfera din centru până la periferia oraşului?
 
Cât te costă o afacere pe roţi, şi cât te costă una la sediu
Dacă alegi ca afacerea ta să se desfăşoare într-un singur loc, şi ai terenul şi clădirea ta, trebuie să plăteşti anual impozit pe teren, pe clădire, dar te scuteşte de chirie. 
Persoana juridică plăteşte între 0,25% şi 1,5% inclusiv, din comisionul asupra valorii de inventar a clădirii. Să nu uităm taxa pentru eliberarea unei autorizaţii pentru desfăşurarea unei activităţii economice care este stabilită de consiliul local în suma de la 0 şi până la 69 lei. Taxa pentru eliberarea autorizaţiilor sanitare de funcţionare este necesară şi afacerilor statice dar şi celor pe roţi. Se stabileşte de consiliul local, şi este între 0 şi 17 lei.
Taxa pentru eliberarea autorizaţiei de construire pentru chioşcuri, tonete, cabine, spaţii de expunere, situate pe căile şi în spaţiile publice, se stabileşte de consiliul local şi este de 0-7 lei pentru fiecare metru pătrat de suprafaţă ocupată de construcţie.
Însă, pentru tonetele ambulante, pe care le vedem în tot oraşul, fie că vând bilete la jocuri, îngheţată sau covrigi, taxa este de 5 lei pe zi. Tonetele realizate sub forma unor remorci, aşa cum ne explica şi Dorina Ragea, consilier în Primăria Petroşani, la Autorizaţii, pot să se amplaseze doar în parcuri, parcări, în spaţii unde nu încurcă traficul autor sau pietonal. 
 
Ambulanţii din pieţe, din contră, mai dezavantajaţi
Numai în piaţă să nu fii ambulant. Taxa pe masă, aşa cum ne-a informat şi Ion Pristavu, şeful pieţelor din Petroşani, va fi de 13 lei pe zi, la Piaţa Centrală şi Piaţa Dacia. Masa se poate închiria de orice comerciant, spaţiu să fie. Dacă nu este loc în hală, sau dacă preferi locul dimprejurul pieţei, se poate şi aşa. Se plăteşte aceeaşi sumă, dar îţi asiguri masa sau spaţiul pe care comercializezi. Nu este reglementat exact cât te poţi întinde cu marfa, dacă poţi ocupa doar 3 mp din spaţiul de trafic al trecătorilor, sau mai mult. Poate şi de aici aglomeraţia din pieţe şi invadarea căilor de acces.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter