06.06.2013,  22:28:25 | 0 comentarii | 1337 vizualizari
Deputatul PP-DD Monica Iacob-Ridzi propune ca / Statul să-şi asume responsabilitatea depistării şi prevenirii unor boli ale sărăciei şi ignoranţei
de Ziarul Vaii Jiului
Deputatul Monica Iacob-Ridzi a depus astăzi (ieri, 6 iunie – n.r.) la Camera Deputaţilor o propunere legislativă pentru modificarea şi completarea Legii nr. 95 din 14 aprilie 2006 privind reforma în domeniul sănătăţii, cu modificările şi completările ulterioare.
 
Deputatul PP-DD consideră că, deşi prin adoptarea Legii nr. 95 în anul 2006 s-a făcut un important pas înainte în domeniul modernizării şi organizării sistemului sanitar din România, pe parcursul anilor, din 2006 şi până în prezent, au apărut o serie de situaţii noi, care nu au fost prevăzute nici în varianta iniţială, nici în modificările şi completările ulterioare.
O astfel de situaţie este generată de Programul naţional de screening pentru depistarea precoce a cancerului de col uterin, care este în derulare şi în prezent. Conform prevederilor din forma iniţială a legii, de acest program nu pot beneficia decât persoanele care pot face dovada că sunt integrate în sistemul naţional de asigurări de sănătate. Aceeaşi situaţie este întâlnită şi în cadrul programelor de depistare a  TBC-ului, HIV/ SIDA, hepatita C etc., toate având rolul de a prezenta o imagine cât mai reală a stării de sănătate a populaţiei, pentru ca, mai apoi, să poată fi luate măsurile necesare la nivel naţional.
În prezent, conform Legii nr. 95/ 2006, în forma actuală, cetăţenii români sau rezidenţii din România, care nu fac dovada unei asigurări medicale, de orice formă, nu beneficiază de servicii medicale elementare sau de prevenţie, ca de exemplu: 
servicii de sănătate şcolară, servicii de laborator în domeniul sănătăţii publice, servicii de planificare familială, servicii de screening pentru depistarea precoce a bolilor, servicii prenatale şi postnatale etc.
Deputatul Monica Iacob-Ridzi doreşte, prin intermediul modificării legislative propuse Parlamentului, ca prin adoptarea unor măsuri de completare şi modificare a legislaţiei în vigoare din domeniul depistării şi prevenirii unor boli ale sărăciei şi ignoranţei, dar cu un mare impact social, finanţarea programelor de sănătate să poată fi făcută, după caz, de la bugetul Ministerului Sănătăţii, din bugetul de stat sau din alte surse, inclusiv donaţii şi sponsorizări, în condiţiile legii.
 
„Ţinând cont de situaţia materială precară în care se zbate o bună parte din populaţia ţării, mulţi români nu dispun de nici o formă de asigu­rări medicale şi nu îşi permit luxul de a solicita aceste teste contra cost, drept care renunţă la ele. Ei sunt sau vor fi viitorii purtători ai acestor maladii pe care le vor transmite mai departe. Fiind vorba de o activitate de depistare şi prevenţie, numărul celor care nu au fost incluşi în aceste programe trebuie să fie cât mai mic pentru ca rezultatele statistice să fie cât mai apropiate de realitate”, a declarat deputatul Monica Iacob-Ridzi.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Vă aducem la cunoştinţă, pe această cale, tuturor membrilor acestei filialei că, începând cu 1 iunie 2015, conducerea [..]

30.07.2015, 16:32   |    13 comentarii
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele[..]
29.06.2015, 20:39   |    7 comentarii
►Şi tot de la distanţă pot fi prinşi şi cei care „aranjează” noile contoarele de apă montate la case[..]
24.06.2015, 19:43   |    6 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter