11.06.2013,  19:23:47 | 0 comentarii | 798 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Drept la replică
de Cititor ZVJ
la articolul „Somez Apa Serv să îşi respecte abonaţii şi să remedieze urgent deficienţele pentru a evita întreruperile repetate în furnizarea apei potabile”, apărut în Ziarul Văii Jiului din data de marţi, 11 iunie 2013, autor, Cătălin Docea
 
Domnul Primar Păducel Ilie are gloanţe pentru somaţie, argumente tehnico-economice, NU
 
Moto: Cine taie pădurea, acela seacă şi izvoarele
Vom începe prin a replica fiecărei afirmaţii făcute de d-nul Ilie Păducel în articolul precizat anterior publicat în Ziarul Văii Jiului din data de 11.06.2013.
1. Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. Petroşani nu este interesată de relaţiile personale şi de afaceri pe care d-nul primar le are cu cetăţenii oraşului Petrila cu condiţia să nu dăuneze sau să prejudicieze într-un anume fel activitatea societăţii noastre.
2. Cauzele care determină creşterea turbidităţii pe râul Taia şi afluenţii acestuia constau în fenomene naturale, în speţă, ploile torenţiale şi cauze de natură antropică implicate de activitatea neraţională de exploatare forestieră în bazinul hidrografic al râului Taia. Pentru oricare din aceste situaţii de creştere a turbidi­tăţii, S.C. Apa Serv S.A. poate aplica cele mai moderne tehnologii de tratare cu reactivi cu eficienţă maxi­mă, decantare şi filtrare în staţia de tratare Taia pentru ca apa brută supusă tratării cu o turbiditate de până la 2000 NTU să fie potabilizată şi adusă la o turbiditate de max. 5 NTU (unităţi de turbiditate), cât prevăd normele pentru apa potabilă. Pentru ca cititorul de rând să aibă un termen de comparaţie, apa râului Taia, în condiţii normale, are o turbiditate de 1-3 NTU, putând ajunge nămol la 2000 NTU, în cazul ploilor torenţiale, foarte rar şi, frecvent atunci când buştenii de arbori sunt traşi direct prin albia afluenţilor, malurile fiind rupte şi aruncate în apă. Trebuie precizat faptul că staţia Taia reabilitată în decursul anilor 2000-2001 şi echipată cu tehnologii moderne şi reactivi eficienţi, practic, nu mai are limite tehnologice de tratare, doar limite economice. Spunem acest lucru deoarece reactivii de tratare, pentru înţelesul oricui, de limpezire costă 2080 lei/tonă, consumul acestora fiind progresiv în creştere odată cu turbiditatea.
În cazul fenomenelor naturale care determină creşterea turbidităţii apei brute a râului Taia, nu ne-am pus niciodată problema cercetării culorii politice a ploii şi, cum este firesc, aplicăm soluţiile tehnologice de tratare şi potabilizare pentru a furniza apă populaţiei. În aceste condiţii ne asumăm costurile de tratare ca o consecinţă firească a condiţiilor naturale de prelevare a apei brute. Cu toate că, trebuie specificat faptul că, tot exploatările neraţionale şi masive care au despădurit practic bazinul hidrografic au determinat instabilitatea critică a solului şi au distrus bariera naturală de reţinere şi înmagazinare a apei provenite din ploile torenţiale. Cum mai este asigurată stabilitatea solului şi reţinerea apei pentru a nu se forma torenţii devastatori care spală solul devenit acum selenar? Poate ne spune Domn’ Primar.
Moto-ul nostru zice că „Cine taie pădurea, acela seacă şi izvoarele”, dar, în aceste condiţii de despăduriri sălbatice, fără a mai replanta nimic în loc, în timpul ploilor torenţiale Taia se transformă într-un şuvoi la fel de sălbatic care rupe tot ce-i stă în cale. În consecinţă şi turbidi­tăţile sunt mai mari decât cele care ar fi în condiţiile existenţei unui bazin hidrografic exploatat, din punct de vedere forestier, tehnologic şi civilizat.
În cazul când turbidităţile sunt provocate de exploatările netehnologice şi neraţionale, de ce să suporte S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. costurile suplimentare de tratare? De ce societăţile de exploatare nu-şi amenajează drumurile forestiere astfel încât să evite albia pâraielor şi, acolo unde este necesar să construiască podeţe adecvate de traversare a acestora?
Vă spunem noi de ce, pentru că aceste amenajări costă şi, în situaţia în care ar fi realizate, ar implica costuri suplimentare care le-ar diminua profitul, aşa că mai bine aceste societăţi aruncă costurile suplimentare în cârca S.C. Apa Serv. Şi, noi să fim de acord?
Suntem de acord numai cu Legea Apelor nr. 107/1996, Cap. II-Regimul de folosire a apelor şi a albilor, Secţiunea 1, Art. 15, alin.1 care prevede:  „Poluarea în orice fel a resurselor de apă este interzisă”. De asemenea, în aceeaşi lege se prevede principiul „poluatorul plăteşte”. În aceste condiţii, ce mai are S.C. Apa Serv de discutat, de demonstrat şi cui să facă aceste demersuri?
Pentru a-l combate cu şi mai mare elocinţă şi evidenţă pe d-nul Păducel anexăm acestui drept la replică şi câteva fotografii care au surprins turbidităţile la confluenţa a doi afluenţi ai râului Taia, unul limpede-cristal, celălalt cu turbiditate foarte mare. Cum a reuşit ploaia să-l tulbure numai pe unul? Lăsăm cititorii să judece acest fenomen.
Specificăm faptul că, în situaţii similare ca cele evidenţiate în fotografiile anexate, reprezentanţii S.C. Apa Serv au întocmit procese verbale de constatare la faţa locului în prezenţa reprezentanţilor Administraţiei Naţionale Apele Române şi a Gărzii de Mediu.
3. Legat de somaţia domnului Păducel de a ne pune capul la contribuţie facem afirmaţia că nu prea are argumente, poate şi-o fi uitat arma de vânătoare încărcată. Atenţie la posibilele accidente!
Ne-am pus capul la contribuţie dinainte de a ne soma Domn’ Primar şi am implementat următoarele măsuri:
- alternarea programului de distribuţie a apei potabile din rezervoarele de pe raza oraşului Petrila în funcţie de sursa de alimentare funcţională la ora respectivă, staţia Taia sau Jieţ;
- efectuarea manevrelor suplimentare, în cazul opririi staţiei Taia pentru a beneficia de continuitatea serviciului de alimentare cu apă potabilă şi locuitorii din aval de pe Str. Taia;
- achiziţionarea celor mai eficienţi reactivi de tratare şi sedimentare.
Toate aceste măsuri aplicate de societatea noastră au costat, costă şi vor costa în continuare şi implică fonduri suplimentare.
4. Pe cursul albiei se pot face diverse amenajări dar acestea nu sunt de competenţa societăţii noastre.
5. Pentru finanţarea unor capacităţi suplimentare de înmagazinare este necesară o argumentaţie tehnico-economică solidă pentru a demonstra că sunt strict necesare şi aprobate de specialiştii în fonduri europene. Aceştia aprobă cu preponderenţă fonduri spre protecţia mediului şi eliminarea cauzelor poluatoare a mediului şi nu pentru atenuarea efectelor acestora.
6. Rezervorul de 2500 mc este pentru alimentarea oraşului Petrila nu Petroşani Nord.
7. În concluzie putem afirma: „Dacă tăceai, filozof rămâneai” Domn’ Primar!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Conducerea S.C. Apa Serv Valea Jiului S.A. a luat decizia de a mai efectua trei lucrări de investiţii, de reabilitare de reţele[..]
29.06.2015, 20:39   |    7 comentarii
►Şi tot de la distanţă pot fi prinşi şi cei care „aranjează” noile contoarele de apă montate la case[..]
24.06.2015, 19:43   |    6 comentarii
După discuţia mediată de prefectul judeţului Hunedoara, Sorin Vasilescu, ieri, a fost stinsă cererea de insolvenţă iniţiat[..]
19.05.2015, 22:55   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter