11.06.2013,  20:44:35 | 5 comentarii | 1394 vizualizari GALERIE:     FOTO    
O locuitoare a Petroşaniului a relatat o hoţie în direct: / „Când au dus primele bucăţi din gard, vorbeam cu poliţia la telefon şi le spuneam că ne duc gardul. Dumnealor îmi spuneau că să mă duc să fac plângere…”
de Corneliu BRAN
 Dom’ comandant, ce facem cu siguranţa cetăţeanului, atunci când sectoristul e în concediu şi când subordonaţii sunt dezinteresaţi sau incapabili?
 
Pornind de la o sesizare, am descoperit că în Colonia Petroşani multe nu sunt tocmai ortodoxe… Ba mai mult, am aflat şi ce motivează unii poliţişti atunci când sunt chemaţi să-i prindă pe hoţi în toiul faptei sau să constate prejudiciul. Citiţi şi vă minunaţi!
 
Str. Oltului, nr. 2
Luni, 10 iunie, am găsit strada Oltului din Colonia Petroşani în plin şantier. Ca să ne ajungem la casa nr. 2, unde locuieşte doamna Cornelia Balog, în vârstă de 69 de ani, a trebuit să facem câteva sărituri şi ocoliri peste şanţuri şi mormane de pământ şi să ne strecurăm printre muncitorii şi utilajele de la firma Zona D, care efectuează în aceste zile lucrarea de introducere a canalizării pe strada respectivă.
Odată ajunşi în curtea pensionarei, ne-a sărit în ochi, peste gard, „monstrul” hidos a ceea ce a fost clădirea fostei ICRA, care dă străzii un aspect părăsit şi neîngrijit.
 
Hoţii de fier în Colonie nu pier
Doamna Cornelia Balog trăieşte singură. În fiecare zi este vizitată şi ajutată de fata ei, Melinda. Fără ajutorul acesteia probabil nu ar putea supravieţui, deoarece suferă demult de un handicap locomotoriu, putându-se deplasa doar pe distanţe mici, cu ajutorul unei cârje. Ca orice om, doamna Balog are povestea ei şi, fireşte, probleme.
„Cea mai mare problemă, pentru care v-am şi solicitat, prin fiica mea, este faptul că nu mai am linişte şi îmi este frică să mai stau singură în casă, atât ziua, cât şi noaptea, din cauza hoţilor de fier şi nu numai, care ne vizitează cam pe toţi vecinii şi pe care poliţia văd că nu-i mai prinde”, începe a-şi povesti supărarea femeia.
Aşa am aflat că în ziua mare, tineri, copii ori maturi fură tot ce găsesc din fier. Noile hoţii sunt puse în practică la particulari, după ce „magneţii” au terminat de cărat tot fierul din demolări şi din clădirea hidoasă de vizavi, a fostei ICRA.
„Acum s-au apucat de gardul de plasă din spatele casei, au furat dintr-o parte, pe rând, cam tot gardul de pe o laterală, iar acum, chiar ieri (duminică – 9 iunie – n.r.), au mai furat o bucată de pe o altă laterală, plus o alta în urmă cu câteva zile. Încet, încet ne fură tot gardul, iar poliţia nu le face nimic”. 
 
Oamenii cu chipiu să nu spună că nu ştiu
Am întrebat-o pe Melinda, fiica doamnei Balog, de ce nu face încă o plângere la poliţie, şi dacă i-a văzut pe hoţi când lucrau la demontarea gardului de ce nu a chemat atunci poliţia. „Chiar azi (luni – 10 iunie – n.r.) am fost la poliţie ca să fac o plângere. Mi s-a spus că domnul poliţist Paşca, care este pe zona aceasta, este bolnav şi se află în foaie de boală şi că, momentan, nu are cine să se ocupe, dar când se întoarce va verifica şi va face o anchetă. Tot de la poliţie mi s-a spus că nu are rost să mai fac o plângere, deoarece există depuse foarte multe plângeri făcute de mai mulţi oameni tot de pe strada noastră şi din zonă. M-aţi întrebat de ce nu am sunat la poliţie când i-am văzut că fură. Este o problemă, când sun la 112, sunt foarte supăraţi şi îmi spun că de ce nu sun direct la poliţie. Când au dus primele bucăţi din gard, vorbeam cu poliţia la telefon şi le spuneam că ne duc gardul, dumnealor îmi spuneau că să mă duc să fac plângere. M-am dus, am făcut plângere, dar degeaba… Tot ce mi s-a promis de la poliţie este că o să se trimită maşina de patrulă o dată pe zi şi pe strada noastră, motivându-mi să înţeleg că au probleme, că din cauza resurselor financiare limitate şi a bugetului scăzut poliţia nu are pe zona noastră decât o singură maşină. Mi-au mai spus că nu prea au oameni, că nu prea sunt bani de combustibil… Dar ce vină avem noi, cetăţenii, şi de ce nu suntem apăraţi de organele statului?”, spune cu îndreptăţită supărare Melinda. 
 
Sigur, Garcea există şi la Petroşani
Doamna Cornelia Balog ne-a mai relatat un scurt episod petrecut în primăvara aceasta, care-i are în vizor pe alţi doi reprezentanţi ai poliţiei municipiului: „Am chemat poliţia când încă afară mai erau câteva pete de zăpadă, deci undeva prin primăvară. Tot de gard era vorba. Le-am spus că au fost să ne fure iar o bucată de gard, dar doi domni poliţişti veniţi aici, unul mai tânăr, celălalt mai în vârstă, nu ne-au crezut, deoarece nu au văzut urme. Aşa au motivat, că nu sunt urme. La un moment dat, poliţistul mai în vârstă aproape că mă acuza că singură mi-am tăiat gardul şi l-am dus la fier vechi, eu, o persoană care abia pot să umblu”. După o asemenea deducţie, a unui om cu „caşchetă”, putem spune că Garcea, simpaticul (şi imbecilul) miliţian, nu este doar un personaj de serial TV, ci că el există în carne şi oase şi la Petroşani. 
Am întrebat-o pe doamna Balog ce şi-ar dori de la factorii în drept.
 
O cerinţă absolut normală: un somn liniştit 
„În primul rând, aş vrea să nu-mi mai fie frică să dorm în casă. Sper ca domnii din comandamentul poliţiei să audă şi să ia măsuri, nu să tot caute scuze. Apoi, aş face apel la primărie şi i-aş întreba, şi pe calea ziarului dumneavoastră să ne spună, cine sunt cei care au dat toată hardughia jos (fosta clădire ICRA)? Au venit atunci cu două utilaje care au lucrat zi-lumină. Apoi, au lăsat ceea ce vedeţi, o mizerie de nedescris, iar acum zona a devenit o adevărată groapă de gunoi, unde fiecare aruncă gunoi de tot felul, cu camioane, căruţe, roabe sau găleţi. Aceia care au lucrat sunt răspunzători de toate acestea, de la ei a început, iar primăria ar trebui să-i sancţioneze şi să-i pună să cureţe zona. Al treilea lucru pe care mi-l doresc este să fie depistaţi hoţii de fier vechi, cei care ne fură sistematic, de la cel mic la cel mare şi care fură tot ce prind. Să ne scape o dată de ei, asta îmi doresc cel mai tare!”, ne-a răspuns dumneaei.
Credem că alte comentarii sunt de prisos. Cele două femei au explicat, cu subiect şi predicat, gravele problemele de pe strada Oltului, dar şi răspunsurile primite de la cei care ar trebui să le apere. Sperăm ca atât şefii poliţiei, cât şi şefii primăriei să facă lumină în acest caz tenebros, dar şi în altele, pentru că dacă dumnealor nu rezolvă această situaţie, atunci cine?


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (5 )

#1 hyko11.06.2013,  23:41:29
apropo? de ce sectiile locale de politie sunt deranjate de apelurile la 112 ? dau preost la bilant? nu doar la petrosani.
#2 vaituc12.06.2013,  08:35:23
deci din mineri,strungari,preparatori,care produceau valoare,astazi avem paznici,politia comunitara,politia juduciara,si hoti care fura ,acolo am ajuns dupa 25 de ani de democratie, si tara datoare de 100 de miliarde de euro ,,,rusine clase politice
#3 ADRIANA12.06.2013,  09:30:39
V-02-AM Felicitari doamnei pentru initiativa ... un simplu gard nu ii impresioneaza pe politistii nostri - trebuie o crima, ceva, sa se mobilizeze si sa ia masuri ...!! ASTA INSEAMNA SIGURANTA CETATENILOR - FRICA DE A DORMI SINGUR IN PROPRIA CASA !!
#4 ion12.06.2013,  12:50:05
Demisia sau DEMISIA! La alegere.
#5 costy30.07.2013,  09:00:02
daca incerci sa asociezi expresiile "politia municipiului petrosani" cu expresiile "profesionalism,lege,adevar", vei constata ca este ceva asemanator cu...baba si mitraliera.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

La nivelul anului 2010, pentru „activitatea depusă în slujba cetăţenilor”, Consiliul Local al municipiului Petroşa[..]

23.03.2014, 19:28   |    6 comentarii

Luni, pe un frig de crăpau pietrele, la câţiva paşi de sediul Poliţiei municipiului Petroşani, o individă (căci „[..]

28.01.2014, 20:24   |    5 comentarii
Înainte de arborarea steagurilor în Petroşani, Daniel Vişan, şeful SPDAPP, a numărat circa 250 de steaguri tricolo[..]
03.12.2013, 21:38   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter