03.11.2011,  20:27:19 | 0 comentarii | 697 vizualizari
Prolegomene la Patrimoniul Sorescu
de Ziarul Vaii Jiului

Posteritatea unui mare scriitor român nu e uşoară. Primul deceniu e sinonim cu uitarea, prietenii literari încă în viaţă par uşor descumpăniţi, duşmanii ridică în spatele celui dispărut un zid de indiferenţă. Familia regretatului, dacă e numeroasă, şi de cele mai multe ori e, pare ocupată cu revendicări patrimoniale. Doar câteva babe mai croncăne, la câte un cenaclu improvizat, firimituri de amintiri bune de pus în ramă...

Inutil să mai spunem că, în cazul Sorescu, lucrurile s-au întâmplat întocmai. Faptul remarcabil că, între timp, Teatrul Naţional din Craiova a preluat numele marelui scriitor oltean e o excepţie care confirmă regula. În rest, peste amintirea scriitorului Marin Sorescu pare a se fi aşezat balcanicul praf .  

Mă gândeam la cele spuse mai sus într-o şedinţă a breslei scriitoriceşti, filiala olteană, când fratele mai mic al scriitorului, preţ de vreo douăzeci de minute, a expus dificultăţile administrativ-pecuniare pe care le are în calitate de custode-de-nevoie al, ceea ce ar fi trebuit să fie într-o ţară şi într-o cultură normală, casei memoriale Marin Sorescu, edificiu ridicat de poet în Bulzeştiul său natal. Aşadar, după aproape jumătate de ceas în care am aflat că rudele marelui poet şi-au „sustras” reciproc până şi medaliile obţinute de poet în timpul vieţii, recte medalia Herder, că la etaj plouă... cei mai înalţi responsabili ai breslei, care se aflau atunci  în capul mesei, au ridicat din umeri, uşor plictisiţi... Totul a părut firesc, ştiut fiind că marele critic nu agrea „patrimoniul Sorescu” nici în vremurile antume ale acestuia... Åži cum, în cultura română, vrăşmăşiile se menţin şi după moarte, parcă mai abitir..., iată motivul pentru care prezentul volum apărut la Ed. Sitech din Craiova, 2009, „La Lilieci. Åžase cărţi în căutarea lui Marin Sorescu”, semnat de dl Marian Barbu, e, din capul locului, o frumoasă surpriză. Cartea are la bază o trainică prietenie dintre distinsul profesor şi scriitor craiovean Marian Barbu şi autorul  volumelor „La Lilieci”, prietenie păstrată iată, caz rar, şi care îi face cinste d-lui profesor, dincolo de Moarte...  Prietenia, însă, rămâne doar la nivel de gest prim, iniţial, pentru că  întregul demers literar-filologic, pe care îl presupune prezentul volum, este unul profund aplicat, rece, profesionist, plecând de la borna conform căreia „ citind şi recitind poemele, căutam să-nţeleg mulţimea de regionalisme care populau inedit (...) ţesătura epică propusă de narator”.  Aşadar, din start, prezentul volum se vrea o aprofundare în registru filologic, dar numai atât, a imensului patrimoniu de regionalisme prezent în ciclul „La Lilieci” care e, la origini, un adevărat „glosar regional”. Astfel, fiecare regionalism e sortat, cu grijă, din „carnea” poemului şi aşezat în dicţionar. Iată, la întâmplare: GEAC,-uri,s.n,<srb. gac. 1. Sedilă, săculeţ de pânză rară pentru preparatul brânzei.

2. Trăistuţă în care puneau copiii cărţile, mâncarea, când mergeau la şcoală sau cu vitele la păscut. În lb. engl. , geac <jack  se atribuie unui pavilion naţional, ridicat la prora navelor militare. Nume de persoană (ca pronunţie). * „Nu mai sunt rânduielile alea! (...)/ te ştergeai la gură cu mâtca,/ Mâncai un geac de brânză, coceai floricele...” (I, Rânduieli-32,77) * „Åži-aşa făceau prin valuri cu ciurul, sita a rea, cu vreun geac/ Rupt.” (II, La tulburat-100, 196).

Sau: GHERÄ‚I-pentru expl. , vezi ghelai. *

„- Atunci, de ce-mi zice ăsta ţâvnos?

- Că gherăi.

- Ba ţâvnos eşti tu.” (III, Gogonel şi pipota-180, 354).

Volumul conţine şi un microdicţionar cu cuvinte echivalente, provenite dintr-un areal adiacent, Glosar Regional

(Raionul Craiova, comuna Izvor-Mileşti), satul natal al autorului Marian Barbu, o amplă Bibliografie consultativă, un capitol aparte de Glose, comentarii, studii şi articole despre unele scrieri ale lui Marin Sorescu, semnate de M.B., un amplu studiu introductiv intitulat Argumente sau conspecte ca argumente, precum şi o Adenda, cu o parte dintre prim-paginile unor volume soresciene, cu autograful original al marelui poet, desene originale-inedite, realizate de poet – se ştie că Marin Sorescu era şi un talentat desenator - dedicaţii pentru prietenul Marian Barbu.

Observaţiile juste din capitolul introductiv, privind unele deficienţe ale ediţiilor postume ale lui Marin Sorescu, de pildă cele privind o punctuaţie neglijentă, pe care nicio argumentare... postmodernistă nu o justifică, ne duce cu gândul şi la alte inadvertenţe, unele în fapt, altele doar în intenţie, pe care Patrimoniul Sorescu, altfel foarte întins, o poate suferi. A publica oricum, cu orice preţ e, şi pentru un autor dispărut dintre cei vii, un fapt ineluctabil,  uneori mai dăunător decât a nu publica. Criticul şi istoricul literar, mai cu seamă dacă e şi un prieten al autorului, cum este cazul domnului Marian Barbu, devine mai mult decât un ochi vigilent antum pentru scrieri postume. Marin Sorescu, printre atâtea ghinioane mai mult sau mai puţin postume, se pare că are şi norocul de a beneficia de cerberi, în sensul nobil al cuvântului, înalt-profesionişti, dedicaţi nu doar memoriei prietenului dispărut, dar, în cele din urmă, adevărului şi acribiei literare. Spre lauda sa, domnul Marian Barbu pare a fi unul dintre cei mai calificaţi dintre ei. 

În total, o carte fermecătoare, un omagiu discret aplicat, adus unui mare poet şi prieten, dar nu mai puţin un instrument absolut necesar viitorilor exegeţi ai operei soresciene, printre care deja, în prim plan, se înscrie cunoscutul filolog, critic literar şi scriitor Marian Barbu.      Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter