27.06.2013,  21:07:17 | 1 comentariu | 1956 vizualizari
De ce în Valea Jiului nu îşi fac loc investitorii grei? / Doar trei firme din Valea Jiului beneficiază de finanţări pentru creşterea competitivităţii economice
de Alina PIPAN
Programul Operaţional Sectorial „Creşterea Competitivi­tăţii Economice”, cofinanţat din Fondul European de Dezvoltare Regională, a finanţat IMM-urile din ţară care şi-au dovedit sustenabilitatea. Activitatea pe piaţă, vechimea, numărul angajaţilor, cifra de afaceri, toate acestea au contat în accesarea finanţărilor europene, cu ajutorul cărora firmele au reuşit să lanseze proiecte sau să-şi achiziţioneze utilaje pentru a-şi dezvolta afacerea şi, implicit, pentru a absorbi personal de pe piaţa forţei de muncă. În judeţul Hunedoara, din regiunea Vest, 20 de IMM-uri au semnat acorduri de finanţare. Vorbim de firme puternice, cu stabilitate pe piaţă. Din păcate, dintre cele 20 doar 3 au activitate în Valea Jiului. Restul au sediul în Deva sau Hunedoara. Semn că Valea Jiului încă nu este o zonă cu atractivitate industrială.
 
ADR a preluat contractele de finanţare
Majoritatea contractelor de finanţare au fost semnate între anii 2009-2012. A fost o perioadă nefastă, în care criza şi-a pus amprenta asupra economiei, însă a fost şi perioada accesărilor fondurilor europene şi demarării proiectelor infrastructurale. Vom vedea că majoritatea firmelor din judeţ, care au beneficiat de finanţare, activează în domeniul construcţiilor. După ce finanţările au început să vină, aceste firme au reuşit să rămână pe linia de plutire şi chiar să-şi extindă activitatea şi să crească numărul contractelor. 
În baza HG nr. 47/ 2013 privind organizarea şi funcţionarea Ministerului Economiei şi a Ordinului Ministrului Economiei nr. 89/ 2013, în vederea preluării de către Agenţiile de Dezvoltare Regională (ADR) a atribuţiilor delegate de OI IMM pentru POS CCE, contractele de finanţare semnate între beneficiari şi fostul Organism Intermediar pentru IMM au fost predate către Agenţiile de Dezvoltare Regionale.
Beneficiarii, ai căror proiecte au fost deja predate şi se regăsesc în lista publicată de minister, se vor adresa direct Agenţiei de Dezvoltare Regională în a cărei rază de activitate se implementează proiectul. Procesul de predare a contractelor în vigoare este în continuă desfăşurare, lista fiind actualizată permanent. Va urma ca toate contractele în implementare să fie predate integral, fiecare beneficiar putând a se adresa direct ADR, în a cărei regiune se implementează proiectul.
 
Firme din Valea Jiului, cu cifre de afaceri care demonstrează  
În 1993 se înfiinţa compania ELECTRO PROMEX SRL, având ca activitate repararea de echipamente electrice şi electronice existente la unităţile miniere. În timp, activitatea societăţii s-a extins, firma s-a dezvoltat continuu, piaţa de desfacerea s-a lărgit, diversitatea produselor şi numărul personalului au crescut. Toate acestea au condus la constituirea în anul 1999 a unei noi companii: BKD ELECTRONIC SA, cu o nouă structură organizatorică şi economică.
Cele două entităţi au atras atenţia inclusiv a investitorilor din Valee de l’energie, din Franţa. ELECTRO PROMEX şi BKD ELECTRONIC pun pe piaţă produse care se adresează în special industriei extractive, industriei de producţie a energiei electrice, industriei de distribuţie a energiei electrice, precum şi industriei chimice şi petrochimice, acolo unde există pericolul apariţiei mediilor explozive. 
Numărul mediu de salariaţi în anul 2010 a fost de 44, la o cifră de afaceri de 3.590.103 lei. Firma are sediul în Petroşani, pe strada Anghel Saligny.
A doua firmă cu activitate de prestigiu este SC ADARCO INVEST SRL. Aceasta are o experienţă de peste două decenii în domeniul fabricării instalaţiilor şi echipamen­telor specifice activităţilor de sortare-reciclare a deşeurilor menajere. Piaţa europeană este demult cucerită de către producătorii care au sediul la Iscroni. Cifra de afaceri a companiei este în jurul a 9.400.700 lei. Are 70 angajaţi şi puncte de lucru în Germania. De curând a dezvoltat un concept nou, al produsului oferit împreună cu echipa de proiectare şi instalare. Recrutează în permanenţă angajaţi, marea majoritate din Valea Jiului. 
SC SIMAUSROM Comserv Impex SRL are sediul la Petrila. Funcţionează din anul 1993, având în prezent peste 100 de angajaţi calificaţi. Se ocupă cu fabricarea de mobilier, accesorii de mobilier, mobilier metalic de interior şi exterior, balustrade de inox, respectând normele europene de mediu şi calitate. Asigură toată gama de servicii de la proiectare, execuţie, transport până la  montaj. Societatea are sediul pe strada Jiului. Conform ultimelor date publice, cifra de afaceri a societăţii era de aproximativ 9.100.000 lei.
Acestea sunt cele trei IMM viabile din Vale. De ce numai atâtea? Cum de administraţiile locale nu au reuşit să atragă investitori, aşa cum s-a întâmplat la Hunedoara şi la Deva? Cum ar fi fost dacă măcar un sfert dintre IMM finanţate de Uniune ar fi activat în Valea Jiului şi ar fi absorbit forţa de muncă? Iată întrebări la care ne tot chinuim să răspundem. Deşi există terenuri viabile pentru dezvoltarea afacerilor industriale, facilităţi, inclusiv drumuri de legătură practicabile, investitorii lipsesc din Valea Jiului. A cui o fi vina?
 
Restul firmelor care au primit finanţare
Multe dintre firmele despre care vom vorbi mai jos au nume sonore, ne sunt cunoscute tocmai pentru că au avut lucrări în Valea Jiului. De exemplu, SC DRUPO SRL cu sediul în Slobozia, este o firmă de construcţii. Această firmă a avut parte de trei finanţări. Nu are decât 20 de angajaţi permanenţi, restul sunt sezonieri, în funcţie de lucrări. 
Există pe piaţă din 1998 şi este în plină ascensiune.
SC ROMCONFORT DESIGN SRL se ocupă cu tăierea, fasonarea şi finisarea pietrei, activează din 2003 în Deva, cifra de afaceri în 2010 era de peste 2.000.000 de lei.
Societatea SWISS TRADE România este o societate cu capital integral privat, activă pe piaţă de peste 10 ani în domeniul demolărilor de construcţii civile şi industriale. Are sediu la Hunedoara, puncte de lucru la Bucureşti, Galaţi şi Fieni. A demolat şi mina Dâlja, mai având la activ zeci de demolări. Are 53 de angajaţi permanenţi şi a primit finanţare în 2009.
SC UTIL CONS SRL activează în domeniul construcţiilor, are sediul în Deva, lucrează cu 19 angajaţi, funcţionează din 2003, a primit finanţări în 2009 şi 2012, şi are o cifra de afaceri de peste 3.200.000 lei. 
SC Lexim Invest Company SRL se ocupă cu găzduire web, administrare site-uri, are sediul în  Deva. Cu banii europeni a implementat începând din mai 2011, pe o perioadă de 8 luni, un proiect în cadrul agenţiei de turism LKM Voyages. Valoarea totală a proiectului este de 60.261,60 lei, din care valoarea finanţării nerambursabile (din Fondul European de Dezvoltare Regională şi bugetul naţional) este de 35.448 lei. 
SC ALU PVC SYSTEM SRL se ocupă cu placarea de faţade, pereţi cortină, tâmplărie aluminiu. Are sediul în Deva, a accesat finanţare în 2011.
SC EUROSTIL PROIECT SRL funcţionează din 1992, a accesat finanţarea în 2011. Se ocupă cu design interior şi exterior, proiecte de urbanism, consultanţă, avizări şi autorizări, proiectare. Are la activ realizate o listă lungă de case, pensiuni, vile de vacanţă, sedii de instituţii publice. 
SC COMSID TEHNOSTEEL SRL a primit finanţare în 2009 şi 2011. Firma înfiinţată în anul 2004, la Deva, are 78 salariaţi şi se ocupă cu lucrări de construcţii a clădirilor rezidenţiale şi nerezidenţiale, cifra de afaceri fiind de peste 12.000.000 lei.
SC THERMO SZSTEMS SRL, cu sediul în Hunedoara, a luat finanţare în 2011. Numărul mediu de salariaţi pentru anul 2010 a fost de 30. Se ocupă cu lucrări de instalaţii sanitare, de încălzire şi de aer condiţionat, cifra de afaceri se apropie de 2.000.000 lei.
SC AGAT PRODEX SRL are sediul în Hunedoara. Activează în domeniul confecţiilor metalice şi montaj. Are un număr mediu de 48 salariaţi şi a primit finanţare în 2010.
CTS Romania, filială a CTS Franţa, funcţionează din 2003, a luat finanţare în 2011 şi activează în domeniul instalaţii de zincare şi aplicarea picturilor lichide pe diferite tipuri de suport. Are sediul în Deva.  
SC DRUM INVEST CONSTRUCT SRL din Călan este înfiinţată în anul 2006, are 7 angajaţi, activează în domeniul lucrărilor de construcţii şi a primit finanţare în 2009. 
SC AUTOSENNA SRL a primit  finanţare în 2010, funcţionează  din 1998, are sediul în Deva, activează în sectorul de transport rutier de mărfuri.
M & M ORCONSTRUCTA SRL este din Orăştie, produce şi comercializează  ţiglă, pavaje, dale, bolţari, finanţare în 2009. 
S.C. LEXIM GRUP SRL a fost înfiinţată în 2003, are sediul în Deva. Principala activitate a companiei este cea de servicii în construcţii, A primit două finanţări în anul 2009. 
SC Cementarte SRL este o firmă româno-italiană producătoare de elemente decorative de grădină, activă în România din decembrie 1999, are sediul la  Baia de Criş şi a primit finanţare în 2009. 
SC GRAFICA PLUS are 15 ani de experienţă în tipografie, dtp, editură, foto, web design, 3D  design. Cifra de faceri este de peste 2.000.000 de lei.  
Iată care este diferenţa dintre această regiune a Văii şi cea reprezentând Deva şi Hunedoara. Se observă, de fapt, unde ajung şi unde se fac cei mai mulţi bani în judeţ. 
 
Ajutoare de stat au fost şi înainte de 2007
Chiar dacă nu au fost fonduri europene, a existat şi o perioadă în care în România se dădeau ajutoare de stat pentru firmele care se dezvoltau chiar în zonele declarate defavorizate, inclusiv Valea Jiului. Atunci, SC BKD ELECTRONIC SA şi SC SIMAUSROM COMSERV IMPEX SRL au primit bani pentru dezvoltarea afacerilor în Valea Jiului. Pentru că nu s-a mai arătat vreo firmă cu potenţial care să prezinte interes de sustenabilitate, acum, după cum se vede, tot cam la acelaşi nivel al investiţiilor am rămas.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 Marica Aurel Florin29.06.2013,  15:04:22
nu se poate investi in valea jiului deoarece asa vor primari lacaliatilor din vale de ce in petrosani nu se poate investi deoarece exista un investitor care are in spate ediulul orasului.De ce pe acest om de afaceri nu il antreaba nimieni de sanatate deoarece are oameni peste tot in oras.Daca nu faci cum zic ei nu ai sansa sa investesti.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Chiar dacă guvernul încă nu are bugetul pe anul 2015, are antamate multe cheltuieli. Dacă vor fi alocaţi bani pentru pen[..]
18.11.2014, 19:52   |    0 comentarii
Consiliul Judeţean (CJ) Hunedoara a aprobat, în ultima şedinţă, documentaţiile tehnico[..]
31.03.2014, 21:18   |    0 comentarii
Nu sunt ele multe, dar sunt câteva proiecte de investiţii începute şi care aş[..]
24.02.2014, 20:54   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter