03.11.2011,  10:45:42 | 0 comentarii | 1227 vizualizari
Cronică de carte / Momârlanii intră în lumea bună a cărţilor
de Ziarul Vaii Jiului

La începutul lunii mai 2010, profesorul Avram Cristea, folclorist şi jurnalist din Alba Iulia, unul dintre organizatorii de bază ai colocviilor de etnografie şi folclor ajunse la ediţia a VII-a în organizarea Consiliului Judeţean Alba Iulia prin Centrul de Cultură „Augustin Benea” în colaborare cu Facultatea de Teologie Ortodoxă din Alba Iulia, a publicat un nou volum intitulat „Recurs la tradiţie – articole, cronici şi eseuri”. Volumul a apărut la Editura Universul Åžcolii, Alba Iulia.

 

După cum se precizează încă din titlu, volumul cuprinde articole, cronici, eseuri, prefeţe ale unor cărţi şi alte însemnări ale autorului publicate în ultimii ani în diverse ziare şi reviste.

Am reţinut în partea de început a volumului un titlu incitant: „Craiul Munţilor – icoană în conştiinţa moţilor şi a neamului românesc”, cu un minunat moto: „Dragul meu, nu-ţi părăsi neamul tău că te bate Dumnezeu”. Pentru frumuseţea sa, voi reda din cuprinsul acestui material un dialog al autorului cu un pui de moţ:

„Eram, cu mulţi ani în urmă, la Albac, şi mă izbise frumuseţea unui pui de moţ ce-şi făcea veac pe lângă o casă:

- Cum te cheamă feciorule?

- Petrea Petrişor Iosif, dar pe tine cum te cheamă? Răspunsul şi întrebarea fuseseră rostite cu hotărâre. Luat prin surprindere am spus:

- Avram... Copilul a făcut ochii mari şi rosti:

- Avram Iancu?

- Nu, Avram Cristea...

Pe loc puiul de moţ a făcut stânga-mprejur ca şi când nu m-ar fi văzut niciodată şi s-a dus să se joace în lunca însorită de lângă râu.

Acel copil de patru ani, câţi am aflat că avea, aştepta să-l întâlnească pe... Iancu, atât de viu era duhul acestuia la aproape un veac de la trecerea meteorică prin lume”.

Minunata întâmplare şi tot atât de minunat redată de către autor m-a cam lăsat cu gura căscată, aşa cum rostesc adesea momârlanii, fiind vorba de o adevărată lecţie de patriotism şi dragoste de neam dată de un copil de doar patru ani.

Volumul continuă cu un capitol intitulat „In Memoriam – Gheorghe Pavelescu (1915-2008)”. Este vorba de un mare etnolog al României, pe care am avut prilejul să-l întâlnesc în luna mai 2008 la lucrările Colocviului de etnografie şi folclor, ediţia a V-a, cu aproximativ o jumătate de an înaintea trecerii sale în nefiinţă la respectabila vârstă de 93 de ani. Vârsta nu l-a împiedicat să ne surprindă pe toţi cei care am participat cu un expozeu liber de 10-15 minute.

Gheorghe Pavelescu a fost licenţiat în sociologia rurală, a avut trei doctorate (în sociologie, filosofia culturii, etnografie şi folclor), toate obţinute până la vârsta de 30 de ani. Recunoaşterea meritelor sale ştiinţifice s-a făcut şi prin decernarea unor titluri şi distincţii: „Doctor Honoris Causa” a Universităţii „Lucian Blaga” din Sibiu (1997), Premiul naţional Ethnos (1998), „Cetăţean de onoare” al municipiilor Cluj, Sibiu şi Sebeş, „Ordinul Naţional pentru Merit” în grad de cavaler.

În continuare, autorul cărţii analizează cu multă competenţă „Valea Sebeşului. Monografie etnofolclorică” – întocmită de etnologul Gheorghe Pavelescu, ce cuprinde trei volume: I – Etnografie, II – Folclor, iar III – Restituiri. Ampla monografie a apărut în Editura Astra Museum, Sibiu, 2004.

Un capitol important al volumului, „Recurs la tradiţie” este intitulat „Profesorul şi etnologul Ilie Moise la 60 de ani” care începe cu un moto din crezul de viaţă al acestuia: „Tot ce e mai bun şi mai frumos în structura fiinţei mele s-a plămădit în lumea satului transilvan, unde am simţit că majoritatea ţăranilor aveau în sânge şi atitudine veacuri întregi aristocraţie rurală”. Apoi, este prezentată viaţa şi activitatea profesorului universitar dr. Ilie Moise. Din lucrările analizate amintim doar câteva care l-au consacrat în etnologia românească: „Butea Junilor” (1997), „Conferii carpatice de tineret – ceata de feciori” (1999), „Eternităţi sibiene” (1998), „Folclor românesc” (2001), „Quo vadis, cultura populară?” (2005), „Efigii sentimentale” (2008). Ca o recunoaştere a meritelor culturale şi a ataşamentului pentru satul natal Cut din judeţul Alba, unde s-a născut în anul 1948, cu ocazia împlinirii vârstei de 60 de ani, Ilie Moise a fost declarat „Cetăţean de onoare” al comunei. Participând la înmânarea acestui titlu, Avram Cristea intitulează un subcapitol din carte „Vremea sărbătorii la Cut” şi un altul „Cuvânt la sărbătorirea lui Ilie Moise la Cut, 19 octombrie 2008” în care este redată cuvântarea ţinută cu acest prilej.

Un alt capitol interesant din carte este dedicat centenarului apariţiei lucrării „Legendele Maicii Domnului” de Simion Florea Marian, unde „Maica Domnului, după credinţa şi spusa Românilor din Bucovina, a fost cea mai dintâi şi tot ea va fi şi cea de pe urmă scăpare a oamenilor”.

Spre surprinderea şi spre bucuria mea, pe o întindere de 24 de pagini, sub titlul „Dumitru Gălăţan-Jieţ – monografia unei lumi fascinante: momârlanii”, sunt prezentate şi analizate cele 6 cărţi de etnologie publicate până acum: „Tradiţii şi obiceiuri în satele din estul Văii Jiului”, Editura Focus, Petroşani, 2005, „Credinţe, datini şi superstiţii în satele din estul Văii Jiului”, Editura Autograf, Craiova, 2006, „Momârlanii, ieri şi azi”, Editura MJM, Craiova, 2007, „Momârlanii din Valea Jiului – album etnografic”, în colaborare cu Isidor Chicet, Editura MJM, Craiova, 2008, „Piţărăii din Valea Jiului”, Editura Confluenţe, 2008, „Din lumea momârlanilor”, în colaborare cu Petru Birău, Editura Confluenţe, 2009.

Cronicile cărţilor respective au mai fost publicate şi în mai multe numere din 2009 ale revistei „Gând românesc”, unde prof. Avram Cristea este redactor, la rubrica „Cronică etnologică”.

În ultima parte a volumului „Recurs la tradiţii” sunt prezentate cronicile cărţilor: „Cămaşa de sărbătoare din Colecţia  Muzeală Conceşti”, Editura Agata, Botoşani, 2008, „Pe Valea Cugirului” – culegere de folclor de Sânza Ciucur, Editura ALTIP, Alba Iulia, 2007.

Urmează documentarul „George Bariţ şi folclorul”, eseul „Tezaur bistriţean”, pentru ca în încheiere să asistăm la un nou „In memoriam Eugenia Herlea”.

 


Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal





_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter