08.07.2013,  09:43:57 | 0 comentarii | 2375 vizualizari
Constituţia „nu trebuie dedicată realităţilor politice ale prezentului, ci viitorului ţării”
de Ziarul Vaii Jiului
• În faţa Comisiei de la Veneţia, grupul parlamentar PP-DD şi-a făcut cunoscute 8 aspecte esenţiale
 
Deputatul Monica Iacob-Ridzi a participat joi, la Parlament, alături de Dan Diaconescu, Simona Man (preşedintele PP-DD), şi alţi deputaţi şi senatori ai PP-DD la o întâlnire cu delegaţia Comisiei de la Veneţia (Comisia Consiliului Europei pentru democraţie prin drept), care s-a aflat la Bucureşti pentru a evalua poziţia partidelor politice din ţara noastră faţă de proiectul de elaborare al noii Constituţii. 
În cadrul întâlnirii cu cei 6 delegaţi ai Comisiei de la Veneţia – Thomas Markert, Giorgio Malinverni, James Hamilton, Evgeny Tanchev, Sergio Bartole, Artemiza Tatiana Chisca – s-a susţinut poziţia comună a PP-DD potrivit căreia revizuirea Constituţiei este un act politic necesar, dar nu în orice fel de condiţii.
În acest sens, în opinia PP-DD, susţinută ieri de Dan Diaconescu în faţa Comisiei de la Veneţia, noua Constituţie a României trebuie să ţină cont de următoarele aspecte esenţiale:
- forma de guvernământ a statului trebuie să fie republica parlamentară, Parlamentul fiind ales prin votul liber şi direct al cetăţenilor.
- organizarea teritoriului administrativ al ţării trebuie să cuprindă comune, oraşe, judeţe şi regiuni, în vederea pregătirii cadrului de referinţă pentru regionalizare, element adminis­trativ necesar în actualul context european.
- realizarea alinierii legislaţiei europene cu privire la drepturile câştigate, în acest sens PP-DD doreşte ca dreptul la pensie, dreptul la concediul de maternitate plătit, dreptul la asistenţă medicală şi ajutor de şomaj să nu poată fi restrânse.
- introducerea dreptului la bună administrare, înţelegând prin aceasta ca orice persoană să poată beneficia, în raporturile sale cu administraţia publică, de un tratament imparţial, echitabil şi într-un termen rezonabil.
- caracterul obligatoriu al votului, considerând că dreptul la vot este şi o datorie civică a cetăţenilor.
- predictibilitatea sistemului legal de impunere. În acest sens PP-DD doreşte ca nicio modificare legală cu caracter fiscal să nu poată produce efecte într-un termen mai mic de un an de la data adoptării ei.
- sancţionarea traseismului politic, în sensul că parlamentarul care demisionează din partidul în cadrul căruia a candidat îşi va pierde mandatul de la data respectivă. 
- în domeniul justiţiei PP-DD susţine introducerea curţilor cu juraţi în procesele penale, doar pentru stabilirea vinovăţiei pentru că,  după cum se ştie, România a suferit, în ultimii ani, foarte multe condamnări la CEDO, ca urmare a încălcării drepturilor omului de către instanţele naţionale. În acelaşi context, susţinem introducerea răspunderii patrimoniale a magistraţilor, pentru cazurile de gravă neglijenţă şi rea credinţă în exercitarea funcţiei. 
 
„Statutul României de ţară membră a Uniunii Europene ne obligă să armonizăm întreaga legislaţie românească la cea europeană iar, în acest context, Constituţia reprezintă un act normativ fundamental. Trebuie să spunem că normele din actuala Constituţie a României doar au pregătit România pentru aderare. În altă ordine de idei, cred că noua Constituţie a României trebuie să se ridice la valoarea actului legislativ fundamental al ţării. Tocmai de aceea, credem că ea nu trebuie dedicată realităţilor politice ale prezentului, ci viitorului ţării noastre, aşa cum credem că ea nu trebuie să se facă doar sub auspiciul marketingului electoral”, susţine deputatul Monica Iacob-Ridzi. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Joi, 29 octombrie 2015, la ora 12:00, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara, Adrian David, s-a aflat în vizită[..]
29.10.2015, 23:32   |    0 comentarii
Arcaşii de la SCM Deva-Minerul Aninoasa au participat la Campionatul Naţional de Field ce a avut loc la Jimbor, lângă Bra[..]
21.09.2015, 21:47   |    0 comentarii
Ediţia de sâmbătă a campaniei „Premianţii fără premii” are un invitat surpriză, o personalitate care nu m[..]
16.09.2015, 20:50   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter