09.07.2013,  22:29:24 | 5 comentarii | 1292 vizualizari
Protestul minerilor, pas cu pas, de la 13:45 la 15:30
de Corneliu BRAN
Câteva sute de mineri, între 300 - după estimările Poliţiei şi Jandarmeriei - şi 500, după estimările organizatorilor, au fost prezenţi marţi, între orele 13:45 şi 15:30 în faţa Teatrului „I.D. Sîrbu” din Petroşani, la mitingul organizat de Sindicatul „Huila”, anunţat şi de ZVJ încă de săptămâna trecută prin vocea liderului de sindicat Laszlo Domokos. Minerii au venit din toate zările Văii Jiului, în principal de la cele trei mine neviabile, Paroşeni, Uricani şi Petrila, ordinea fiind trecută după numărul de ortaci prezenţi. Pe lângă aceştia, au mai participat la miting şi, izolat, mineri de la Lupeni sau Lonea, iar pe lângă liderii Sindicatului “Huila” s-au mai aflat şi lideri de sindicat de la alte formaţiuni, mai mici, dar şi preşedintele executiv al Sindicatului „Muntele”, cel mai mare sindicat din Valea Jiului ca şi număr de mineri înscrişi, Petre Nica (însoţit de alţi câţiva ortaci de la Mina Lupeni).
 
Din câte am aflat, numărul minerilor de la minele neviabile a fost mic spre foarte mic deoarece luni şi marţi s-au făcut numeroase presiuni ca ei să nu participe, atât din partea administraţiei, cât şi din partea politicului, ceea ce e un lucru destul de grav! 
Pe lângă toţi cei amintiţi mai sus, la mitingul de protest faţă de faptul că minelor neviabile nu le mai este preluat cărbunele la Mintia, preferându-se în schimb soluţia importului de cărbune, un adevărat cancer pentru mineritul Văii Jiului – atât cât a mai rămas, au fost prezenţi şi reprezentanţi ai Ligii Pensionarilor Minieri Valea Jiului (minus Ion Hortopan, liderul acestei ligi, care în timpul mitingului era căutat de liderii minerilor să le vorbească minerilor la microfon, dar nu a fost prezent, deşi a promis că va fi, fiind înlocuit la discurs de pensionarul Barboane, unul dintre ceilalţi lideri ai acestei ligi) şi câteva zeci de pensionari, toţi foarte supăraţi. Pe bună dreptate deoarece, din 2015, dacă lucrurile rămân aşa, adio gratuităţi (câştigate greu şi prin lupte de zeci de ani, inclusiv de pe vremea comuniştilor!).
Pentru a vă lăsa să aflaţi cam ce le-au spus liderii minerilor şi să citiţi manifestul prezentat de Laszlo Domokos, iniţiatorul mitingului împreună cu cei din Biroul Executiv al Sindicatului „Huila”, nu mai spunem decât că numărul minerilor prezenţi a fost oarecum dezamăgitor – e loc de mai bine, dar toţi cei prezenţi s-au comportat exemplar, n-au fost incidente, oamenii au protestat civilizat şi pertinent, spunându-şi pe bună dreptate necazurile.
„Înarmaţi” cu bannere prin care li se spunea guvernanţilor că minerii vor să muncească, nu să cerşească, dar şi alte expresii asemănătoare, minerii au ţinut la început un moment de reculegere în memoria ortacilor căzuţi la datorie, după care au cântat împreună Imnul Minerilor. Apoi au urmat discursurile, întrerupte din când în când de urale sau huiduieli. Ţinând cont că liderul Domokos a vorbit cel mai mult, am preferat ca din discursul dumnealui să extragem scrisoarea-manifest, pentru că în ea sunt sintetizate toate cererile minerilor, încercând astfel să facem loc în paginile ziarului nostru şi unor fragmente importante din alocuţiunile celorlalţi lideri.
 
„Închiderea minelor nu duce decât la insolvenţa Văii Jiului!”
Petre Nica - mina Lupeni, preşedintele Sindicatului „Muntele”: „Vă felicit pe toţi cei prezenţi astăzi la miting pentru că aţi lăsat problemele personale şi aţi reuşit să vă strângeţi la un loc pentru a manifesta împotriva unor decizii care nu fac decât să închidă Valea Jiului. Vreau să-i felicit pe liderii voştri de sindicat. Care, în ciuda insistenţelor de a se anula acest protest, au dus acţiunea până la capăt. Nu pot să nu-mi exprim nemulţumirea că astăzi, la un an de zile, după ce eram 5.000 în curtea CNH, mai suntem câteva sute. Exact cum spunea colegul meu, Domokos, problema este a tuturor minerilor şi nu numai a minerilor de la minele neviabile, pot chiar spune că problema este a întregii Văi a Jiului. Văd aici un banner pe care scrie că închiderea mineritului înseamnă insolvenţa Văii Jiului. Îi întreb pe locuitorii Văii Jiului, pe primarii Văii Jiului, pe politicienii Văii Jiului de ce nu sunt aici cu toţii lângă noi să ne susţină şi să ni se alăture? Pentru că de la ăla mic până la ăla bătrân trebuia să fie toată lumea aici! Şi spun asta deoarece închiderea mineritului va însemna, într-adevăr, închiderea Văii Jiului! Cred totuşi că încă lumea nu conştientizează, şi e păcat. Nu este admisibil să fim supuşi la o umilinţă permanentă! Aşa cum vă explica preşedintele Domokos, dacă am înţeles că mineritul de mâine în Europa trebuie să urmeze un curs, dacă am înţeles că anumite unităţi miniere trebuie închise, dacă am înţeles că pierdem locuri de muncă, de ce azi trebuie să înţelegem că închiderea acestor locuri de muncă nu se mai poate face aşa cum ni s-a promis? Nu este posibil să te pună să închizi ceva fără să respecţi convenţia până la capăt! Şi pentru lucrul acesta voi fi alături de voi indiferent că sunt pe partea viabilă sau pe partea neviabilă. Vă voi susţine din suflet în primul rând, pentru că am fost şi suntem împreună! Faceţi un exerciţiu de memorie şi întoarceţi-vă în timp cu un an şi două luni de zile şi aduceţi-vă aminte ce feţe din sindicat aţi văzut în faţa voastră şi ce feţe de sindicat vedeţi astăzi? Puneţi-vă un semn de întrebare faţă de cine vă reprezintă şi atunci stăm să ne gândim dacă nu trebuie cumva toţi, ăştia mulţi, să ne facem dreptatea, respectând fireşte legea, pentru că aşa este corect. Dacă cerem să fim respectaţi, trebuie să şi respectăm. Am fost umiliţi mai mult decât se poate. Părinţii noştri, fraţii lăsaţi la pensie au fost lăsaţi de izbelişte. Discutăm de acea brumă de energie electrică, cei 3.000 de kilowaţi… Este o cantitate aşa de mare pentru nişte români care au trudit în subteran şi trăiesc dintr-o pensie amărâtă? Eu zic că nu este! (...) Pentru guvernanţii care au fost şi sunt este important ca mineritul să se închidă, fără să mai pună ceva în loc. Vorbesc frumos la televizor de turism, de mai ştiu eu ce alte alternative, dar eu pun întrebarea: câţi dintre copiii voştri au reuşit să se încadreze în altă parte? Răspund eu: foarte puţini, cei mai mulţi au preferat să plece de-aici! (...)”.
Sorin Grosu - mina Uricani, vicepreşedintele Sindicatului „Huila”: „(…) Acest miting este făcut nu numai pentru noi, ci şi pentru ei, cei de la Sindicatul Muntele. În 2011, UE a hotărât ca această companie, cu cele şapte mine existente la vremea respectivă, să se împartă în mine viabile şi neviabile. La vremea aceea, noi, liderii de sindicat, am dorit să rămânem împreună, toate cele şapte mine, ca să fie mult mai bine pentru noi. Dar dacă la momentul respectiv rămâneam toţi pe închidere, începând din a doua zi trebuia să se închidă două mine! Hotărârea a fost ca cele patru mine să meargă pe acel complex energetic, iar celelalte trei să meargă pe un program al UE, anume un program de închidere până în 2018 (mina Paroşeni şi Uricani) şi până în 2016 mina Petrila. 
Mă uit la dumneavoastră, cei care sunteţi mai tineri ca mine şi care n-o să împliniţi nici în 2018 cei 20 de ani de subteran, ca să puteţi să ieşiţi la pensie la vârsta de 45 de ani, şi mă întreb ce veţi face? Mă întreabă mereu şi colegii mei ce vor face? (…) La ora actuală se aduce cărbune din Australia! Gândiţi-vă unde se află Australia… Gândiţi-vă la ce comisioane ridică unii pentru asta! Cum spunea şi domnul preşedinte, unde sunt directorii care au semnat acea Convenţie? Unde sunt parlamentarii noştri, pe care i-am votat? Văd un banner aici, da, am votat ca nebunii, voi ne refuzaţi cărbunii! Este adevărat şi ar fi corect să fim uniţi, toată Valea Jiului împreună cu pensionarii! (...)”.  
Vasile Păduraru, lider de sindicat la mina Lonea (din propriile declaraţii, „hărţuit şi urmărit să nu vină la miting”!): „Vă asigur din inimă că minerii de la Lonea sunt alături de voi! Sunt puţin emoţionat dar totodată şi supărat, asupra noastră de câteva zile se face un control drastic în urma evenimentelor ce au fost la mină, Corpul de Control e călare pe noi ca pe capră, dar n-o să cedăm! Să nu creadă ei că noi nu mai suntem fraţi… Minerii sunt fraţi! Şi suntem alături de voi. Îmi pare rău că am ajuns 5.000 din 7.000, şi să ne cerem drepturile numai 2.000 sau câteva sute câţi suntem aici. Vă asigur că toţi ortacii de la mina Lonea sunt alături de voi, că şi noi, mai mult ca sigur, degeaba nu vor ei să ne adunăm, vom urma şi noi cât de curând! Împreună o să le arătăm noi că prin venele noastre mai curge încă sânge de-al lui Miron Cozma. Vă iubesc şi vă mulţumesc!”.
Ion Temneanu - mina Petrila, preşedintele executiv al sindicatului Petrila: „În 2012, în curtea Companiei Huilei erau 5.000 de oameni. Astăzi, după un an de zile, suntem în afara programului – asta este diferenţa faţă de-atunci – şi suntem 500 de oameni. Asta trebuie să ne dea de gândit. Dacă în 2012, prin forţa noastră şi pentru faptul că am fost împreună am reuşit să obţinem un drept salarial de care beneficiem fiecare dintre noi astăzi, să nu uităm că momentul 2013 este poate la fel de important pentru ceea ce ne dorim să se întâmple cu activitatea minelor din Valea Jiului în următorii 10, 20 sau 30 de ani. Este un moment de răscruce pentru activitatea minieră din Valea Jiului şi asta ar trebui să ne dea de gândit fiecăruia dintre noi, iar prezenţa noastră astăzi ar fi trebuit să fie în număr mult mai mare. Nu vreau să jignesc, nici să supăr pe nimeni, dar dacă acum doi ani de zile, în 2011, noi, liderii de sindicat, ne-am pus speranţa în nişte documente pe care le-am semnat cu Statul Român, reprezentat de Guvernul României din acea perioadă, în care credeam că minele viabile – şi  am semnat pentru asta – vor duce cu ele 5.500 de locuri de muncă pentru următorii 30-40 de ani, sau credeam că partea minieră viabilă va fi retehno­logizată iar pentru cetăţenii Văii Jiului se vor crea alte alternative, deci alte locuri de muncă odată cu închiderea celor trei mine (prin crearea de parcuri industriale şi facilităţi pentru cei ce dezvoltă activităţi în Vale, infrastructură, dezvoltarea industriei mijlocii şi turistice), acum, după această perioadă de timp, tot ce am semnat noi atunci este zero! Nu s-a făcut din păcate nimic din tot ceea ce trebuia să se facă. Suntem în continuare amăgiţi şi păcăliţi (…)”.
 
Manifestul minerilor de la minele neviabile din Paroşeni, Petrila şi Uricani
Ultimele douăzeci de minute au aparţinut liderului Sindicatului „Huila”, Laszlo Domokos, care a citit „manifestul minerilor de la minele neviabile”, prin care minerii solicită anumite revendicări Guvernului, premierului, dar şi primarilor şi parlamentarilor din judeţul Hunedoara. Citiţi mai jos întreg manifestul:
„Solicităm premierului României, Victor Ponta, schimbarea domnului Andronache şi a celor doi miniştri din funcţie.
Solicităm premierului rezultatul controlului efectuat la Mintia în legătură cu importurile de cărbune. 
Solicităm premierului României ca Societatea Naţională de Închideri Mine Valea Jiului şi Complexul Energetic Hunedoara să fie subor­do­nate aceluiaşi minister, dar nu cel al culturii!”.
(Vorbitorul a fost oprit de mineri cu strigăte: „Demisia! Demisia! Unitate! Unitate! Unitate!”).
„Cerem primarilor şi parlamentarilor să găsească soluţia politică în regim de urgenţă pentru detensionarea situaţiei!
Solicităm prezentarea unei strategii pe termen scurt şi mediu pentru Complexul Energetic Hunedoara, care să ne demonstreze că se asigură şi după 2018 cele 5.000 de locuri de muncă din Valea Jiului promise!
Solicităm Guvernului găsirea unei soluţii pentru gratuităţile pensionarilor minieri, pentru ca acestea să fie acordate şi din 2015 mai departe.
Solicităm, de asemenea, sprijinul parlamentarilor hunedoreni pentru îndreptarea nedreptăţii făcute minerilor de guvernarea pedelistă, cerem modificarea articolului 56 alin. 5 din Legea 263, Legea Pensiilor, care se referă la stagiul complet de cotizare. În noua lege este trecut 30 de ani, iar în vechea lege 20 de ani. Cerem revenirea la forma din vechea lege.
Solicităm aprobarea în regim de urgenţă a normelor metodologice de aplicare a Ordonanţei de Guvern 36/2013, este vorba de ordonanţa care stabileşte drepturile de care beneficiază salariaţii concediaţi selectiv. Aceste norme trebuiau emise în 60 de zile, dar cum în România nu se mai respectă nicio lege, nici aceste norme n-au apărut cu toate că au trecut 60 de zile.
În încheiere, daţi-mi voie să-l citez pe Octavian Paler: Nimic durabil nu se poate întemeia pe indiferenţă!”.
(Din nou urale şi sloganuri ale minerilor: „Vrem să muncim! Vrem să muncim, nu să cerşim! Unitate! Unitate!”).
Finalul mitingului a adus şi o atenţionare pentru guvernanţi, făcută prin vocea liderului Laszlo Domokos, aprobat apoi de cele câteva sute de mineri:
„Vă asigur că acesta este primul demers pe care l-am făcut, pentru el am obţinut toate autorizaţiile necesare. Îi asigurăm pe guvernanţii noştri că, dacă nu se întâmplă nimic din cele ce am solicitat, iar în continuare nu primim niciun fel de asigurări asupra siguranţei locurilor noastre de muncă şi a continuităţii activităţii miniere în Valea Jiului, aceasta a fost doar prima formă de protest. Protestele noastre vor continua!”. 
„Nu ne provocaţi, c-o să regretaţi! Unitate! Unitate!”, acestea au fost ultimele lozinci strigate de mineri, care apoi s-au retras spre maşinile cu care veniseră, fără incidente şi fără alte evenimente, în acordurile melodiei lui Victor Socaciu, cu versuri pe placul minerilor: „Pleacă-ai noştri, vin ai noştri,/ Noi rămânem tot ca proştii,/ Ăia hoţi, ăştia hoţi, mama lor la toţi!”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 Ali10.07.2013,  07:31:44
Impartirea minelor in viabile si neviabile a fost facuta cu acordul sindicalistilor. Ce mai doriti acum ? sa iesiti la pensie si sa se dea ordonanta ! NOROC BUN !
#2 adi10.07.2013,  11:36:09
Domi te-a vandut Temneanu. Cred ca ti-ai dat seama
#3 kkt10.07.2013,  14:29:22
De ce nu faceti greva sa dea banii inapoi toti elefanti aia de la companie care au distrus mineritul. Astia sunt adevarati hoti, prin managementul orientat spre propria capatuiala. Luati fiecare balaur intre ghilimele si vizualizați ce avere are fiecare. Va mai uitati si in curtea lui Melczer, Rîurean, Simota, etc...acolo e mineritul neperformant, nu in altă parte. Compania cumpara in continuare utilaj minier prost si care este proiectat in ani 80 si fabricat cu utilaje neperformante vechi, nu executa garanții de participare pentru executare si întarziere la termene de contract, ehe aici e o altă mancare de peste.Numai de aici se strang citeva zeci de miliarde
#4 dauspaga10.07.2013,  15:36:36
cat este spaga pt. un contract de prestari servicii cu SNH sau SNIMVJ ?
#5 Nebunu10.07.2013,  16:29:52
stiti care este problema , pulimea vrea ordonanta cu bani multi , jmecherii din sindicate si cei care ocupa posturi banoase de conducere vor sa o labareasca cat mai mult pt. ca 200 de milioane vechi ii fac in 6 luni max. 1 an . un miner de la o mina pe inchidere daca nu lucreaza in abataj pierde sporul de front . chiar daca are 45 de ani un miner nu vrea pensie pt. ca are ratzi la banca , de aici toata nebunia ...unii vor ordonanta ..altii vor sa munceasca , unii sunt la viabile , altii la neviabile desi pot alege toti .. banii de ordonanta sau sa ramana sa lucreze pana la 52 de ani . E O NEBUNIE


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Laszlo Domokos a spus un lucru cât se poate de adevărat la mitingul de ieri, desfăşurat în faţa Teatrului Dramatic[..]
09.07.2013, 22:45   |    4 comentarii
Mai mulţi pe Facebook decât la miting. Suţinători ai protestelor minerilor de la SNÎMVJ s-au găsit destul de mulţ[..]
09.07.2013, 22:43   |    8 comentarii
Grosul protestatarilor  şi-a făcut apariţia la miting cu mult zgomot, cu vuvuzele, scandând, unii înfăşuraţi în s[..]
09.07.2013, 22:15   |    11 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter