04.11.2011,  12:19:51 | 0 comentarii | 987 vizualizari
Cea de-a şaptea carte a autorului Gheorghe Davidescu, scrisă sub semnul destinului / Romanul „Oameni şi destine” a fost lansat, joi seara, la Galeria de Artă „Iosif Tellman” din Lupeni
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN

"Îngerul” Doboy din adâncuri. „Oameni şi destine”, cea de-a şaptea carte a autorului Gheorghe Davidescu, tipărită la Editura „Focus” din Petroşani, este un roman-document care se doreşte a fi un remember al vieţii minerilor de la E.M. Lupeni, şi nu numai, în intervalul de ani în care inginerul-scriitor şi-a început activitatea în sectorul minier din Valea Jiului. Pornind de la titlu ne-am pus întrebarea firească: de ce autorul şi-a numit astfel cel mai recent roman? Răspunsul l-am aflat imediat după ce am parcurs cele capitolele cărţii, şapte la număr. La capitolul trei, dedicat fostului mare brigadier al minei Lupeni, regretatul Doboy Iosif, capitol în care fostul director tehnic al Combinatului Huilei scrie la un moment dat: 

„Unul dintre aceşti mineri destoinici, specializat în conducerea abatajelor frontale, a fost Doboy Iosif. Acest om a avut un rol determinant, chiar capital, în ceea ce priveşte existenţa mea pe acest pământ. El, împreună cu ortacii, m-au salvat de la moarte sigură. De aceea, aceste rânduri scrise de mine, acum, după atâţia zeci de ani, despre originea şi existenţa acestui brav miner, se constituie ca o recunoştinţă, ca un omagiu, ca o evidenţiere a exemplului dat pentru salvarea aproapelui, a ortacului”. Dacă acest brav brigadier nu şi-ar fi schimbat atunci şutul, din cauza unor probleme personale, trăgându-l apoi din mormanul de piatră pe tânărul George, căzut victimă a nea­-tenţiei, poate că astăzi nu am mai fi vorbit de cărţile scrise de Gheorghe Davidescu, nici de sutele de proiecte de investiţii de la minele Văii Jiului realizate de dumnealui în vremea în care a coordonat cu succes această activitate, până în anul 1991.
 
„Lupeni, oraşul drag mie”. Joi seara, Galeria de Artă „Iosif Tellman” din Lupeni, sub organizarea Asociaţiei Culturale „Iosif Tellman”, a găzduit cea de-a noua întâlnire intitulată sugestiv: „Davidescu şi prietenii cărţii”. 
Cu acest prilej a fost lansat şi acest recent roman-document, poate una dintre cele mai bine scrise cărţi ale autorului până în momentul de faţă. Pentru reuşita grafică a acestei cărţi, dar mai ales pentru superbele portretele schiţate ale personajelor principale de la fiecare început de capitol (fragmente închinate celor şase personaje principale ale cărţii: brigadierii Guţă Ilie, Doboy Iosif, maiştrii minieri Eugeniusz Prohaska, Vieru Pavel, directorul Cristea Aron şi profesoara Aurelia), trebuie să-l amintim aici pe profesorul de desen Simonel Bucur (care este şi preşedintele asociaţiei culturale lupenene), cu care scriitorul a mai colaborat şi la primul roman, „Dragoste şi ură”, dar şi la cărţile-do­cument: „Destine” (2008) şi „Valea Jiului şi şocul viitorului” (2006). Atmosfera destinsă şi sala plină de oameni cam de toate vârstele şi ocupaţiile, printre invitaţi regăsindu-se şi mulţi prieteni sau cunoştinţe ale inginerului Davidescu, ne fac să susţinem că întâlnirea de alaltăieri seară a fost mai mult decât o reuşită. Acest fapt nu ar fi fost posibil dacă amfitrioana Antoneta Duban nu ar fi pregătit foarte bine sala, dacă doamna Elisabeta Kocsik n-ar fi stabilit toate detaliile, dacă invitaţii nu ar fi luat cuvântul şi nu ar fi spus lucruri interesante, unele chiar inedite, sau dacă grupul de copii prezenţi nu ar fi adus în sală optimismul, acela că viitorul culturii pare a fi asigurat, cel puţin la Lupeni. Ne-au plăcut ideile despre carte, ortaci, mină şi despre viaţa din trecut a lupenenilor, rostite cu multă originalitate de către cei care au luat cuvântul, cu o menţiune specială pentru fostul inginer şef de la Termocentrala Paroşeni, inginerul Gabor, care, sugestiv, la sfârşitul discursului a făcut şi o mică glumă, una destul de amară, dar, din păcate, reală: „Văd că pe copertă aţi pus fosta Policlinică, demolată de minţi „înţelepte”… Poate la viitoarea carte puneţi pe una din coperte şi Palatul Cultural, până ce acesta mai există…”.
 
„Să nu ne uităm trecutul! Este o obligaţie esenţială a umanităţii…” În final, iată o declaraţie a domnului Gheorghe Davidescu, făcută în exclusivitate pentru cititorii Ziarului Văii Jiului:
„Mulţi m-au întrebat ce m-a determinat să continui să scriu din nou un roman şi de ce nu am continuat cu documentaristica? Pot să le răspund că a scrie un roman a devenit pentru mine, în ultima perioadă, o adevărată pasiune. Această pasiune îmi dă un imbold să continui pe această linie, îmi face viaţa mai frumoasă, mai plină de optimism. Toate acestea mă fac să cred că viitorul va fi mai bun decât prezentul. Cartea „Oameni şi destine” semnifică un mic episod din viaţa de zi cu zi a foştilor mineri cu care am lucrat la Lupeni în perioada respectivă, încercând să fac remarcate evenimentele din mină din acei ani, armonia şi frumuseţea familiilor ortacilor, preocupările oamenilor din subteran de zi cu zi, încondeind  sentimentele şi întâmplările frumoase sau mai puţin frumoase. O adevărată trecere în revistă a acelor ani, zic eu frumoşi, un moment de neuitare pentru generaţiile viitoare, care nu vor mai avea cum să ştie despre ceea ce a fost dacă noi nu le spunem. Se observă foarte clar astăzi că viaţa de acum din Valea Jiului şi din Lupeni, nu neapărat numai viaţa de la mină, nu mai seamănă aproape deloc cu ceea ce a fost în trecutul nu foarte îndepărtat. De aceea este bine ca noi, cei care mai trăim, să lăsăm, atât cât putem, cât mai multe mărturii scrise despre trecut. Avem obligaţia cu toţii să nu ne uităm trecutul! Este o obligaţie esenţială a umanităţii, prin trecut trecem mai uşor în prezent şi aflăm cu mai multă uşurinţă greşelile, ştiind astfel să le evităm. Revenind la carte, am ales Lupeniul, deoarece pentru mine acest oraş, acum devenit municipiu, a însemnat o a doua tinereţe, o a doua şcoală, un loc unde mi-am petrecut cei mai frumoşi ani din minerit. Deşi mie şi soţiei mele ne-a fost atunci foarte greu, iar eu am fost la un pas de moarte în mina Lupeni, în acest oraş noi ne-am simţit întotdeauna foarte bine, timp de opt ani, iar anii petrecuţi aici mi-au rămas mereu ca o amintire vie, precum anii copilăriei mele”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter