21.07.2013,  20:43:19 | 13 comentarii | 4168 vizualizari
Viabilitatea Complexului Energetic, condiţionată de reducerea cheltuielilor cu munca vie. Luna august va aduce negocieri dure pentru drepturile angajaţilor
de Cătălin DOCEA
Existenţa locurilor de muncă la unităţile miniere considerate viabile din Valea Jiului atârnă de abilitatea administraţiei şi a sindicatelor de a se pune la aceeaşi masă şi de a reduce drastic cheltuielile cu munca vie, aflate în prezent la un procent mult peste cel recomandat pentru a spera la viabilitate economică. Conducerii Complexului Energetic Hunedoara, care a absorbit şi cele patru unităţi miniere considerate viabile din Valea Jiului, i s-a pus în vedere că una dintre condiţiile esenţiale ca activitatea să nu fie blocată total, ori să se nu ajungă în insolvenţă precum în cazul Hidroelectrica, este strângerea curelei până la ultima gaură.
Asigurarea producţiei ar putea fi posibilă doar în condiţiile în care câteva sute de angajaţi de la Mintia, Paroşeni şi unităţile miniere considerate viabile vor ieşi din sistem. Posibilităţi reale de reduceri de personal există însă doar la Mintia şi Paroşeni şi, parţial, la unităţile miniere (preponderent, dar foarte puţin, în rândul personalului TESA). Disponibilizările de personal sunt condiţionate în primul rând de existenţa unui buget în acest sens. Chiar dacă Mintia şi Paroşeni ar reuşi să se reorganizeze în lipsa a aproximativ 300 de persoane din actuala organigramă, efortul financiar pentru ieşirea din sistem este enorm în raport cu prevederile Contractului Colectiv de Muncă actual. Drepturile extrasalariale ale celor de la Mintia şi Paroşeni le depăşesc cu mult pe cele ale personalului de la unităţile miniere. 
Situaţia este identică şi la minele viabile, unde efortul financiar ar fi, de asemenea, colosal. Aici însă mai apare şi problema că, dacă reducerea de personal se va face la liber, adică la opţiunea angajaţilor, posibilitatea asigurării producţiei prognozate dispare. Minele considerate viabile ar putea reduce câte ceva din personalul TESA, dar mai nimic din cel direct productiv. La fiecare din cele patru unităţi miniere există personal direct implicat în producţie care, la fiecare val de ieşiri din sistem, a fost efectiv rugat să nu plece pentru că minele ar fi rămas în imposibilitatea de a continua activitatea în parametri progno­zaţi. Totodată, activitatea ar fi perturbată şi de faptul că, timp de 9 (nouă) luni după disponibilizare, legea interzice angajările. Ca să nu mai zicem că, în condiţiile reducerii activi­tăţii în sectorul minier, nici unităţile de învăţământ din Valea Jiului nu mai “produc” de ceva ani absolvenţi apţi pentru a face faţă solicitărilor profesionale în domeniu.
O situaţie de-a dreptul dramatică se înregistrează la EPCVJ, unde câteva sute de persoane au cam rămas fără obiectul muncii după transformarea prin divizare a CNH SA în SNH SA şi SNIMVJ SA. În plus, şi angajaţii de la minele considerate viabile vor trebui să priceapă că nu se mai poate ca plata unora dintre angajaţi să se facă pentru subteran în timp ce aceştia prestează, parţial sau total, la suprafaţă.
Pe şleau, condiţia esenţială pentru ca întreg complexul să nu se ducă de râpă este ca drepturile oamenilor (indiferent să ies sau rămân în sistem) să fie drastic reduse. Măsura este injustă dacă o analizăm în raport cu munca grea, dură şi periculoasă a angajaţilor din minerit. Ea este însă perfect justificată din punct de vedere social şi economic. Ce va prefera, oare, un angajat care mai are 5 ani până la pensie? Să beneficieze de aceleaşi drepturi (salariale şi extrasalariale) pentru încă o jumătate de an sau poate un an, iar mai apoi să îşi piardă locul de muncă pentru că totul sa va duce de râpă, sau să beneficieze de aceleaşi drepturi salariale (dar mai puţine facilităţi) până la ieşirea la pensie?
Oportun ar fi ca, în perioada imediat următoare, sindicaliştii să dezbată efectiv cu angajaţii care ar fi drepturile (cota de energie, de exemplu) la care ar dori să renunţe, iar mai apoi să renegocieze drepturile extrasalariale ale personalului cu conducerea Complexului Energetic Hunedoara. 
Pe de altă parte, sunt încă multe costuri ce ar putea fi reduse la nivelul unităţilor miniere, la Paroşeni şi Mintia. Cheltuielile sunt încărcate de structurile şi suprastructurile de conducere, dar şi de contractele de prestări servicii încheiate cu diverse societăţi comerciale din afara judeţului. Un calcul realist ar reliefa faptul că sume exorbitante de bani se duc pe transportul personalului la şi de la locul de muncă, multitudinea de utilaje închiriate de la terţi, consumabile IT şi de papetărie (prea puţin reduse în plină expansiune a informatizării).
Nu se poate renunţa la echipamentul de protecţie a muncii şi la piesele de schimb şi utilajele pentru subteran. Dar, aşa cum vom arăta în perioada imediat următoare în cotidianul nostru, cheltuielile pot fi reduse absolut semnificativ dacă se renunţă la diverse prestări servicii de care unităţile miniere ar putea beneficia cu personal propriu prin specializare de scurtă durată. Vom reveni.

Comentarii articol (13 )

#1 miner de rezerva21.07.2013,  21:00:05
cine sa negocieze?sindicatul negociaza salarii pentru ei.avem exemple bebe nica,cozma,ciobotaru si care mai este pe acolo au vandut minerii.alegerile pentru un lider cum a avut liga sunt necesare astia sa le dam pa.pa..
#2 kras21.07.2013,  23:07:08
spuneam zilele trecute de cimpean,nica,cozma jurcaliderii de sindicat care au devenit inspectori sociali cu salarii de 42,37 milioane si sunt subordonati directorului general.cum pot merge la negocieri cind v-au vindut?....rusine
#3 Mineru22.07.2013,  06:03:23
Sa se taie salarile foarte mari a sefilor (directori,ingineri sefi,sefi de sectoare,ingineri cfl,lideri de sindicate)nu fac nimic si iau salari uriase,neam saturat de ei.
#4 rica 22.07.2013,  06:33:24
oare scade si salariul de 150 milioane al dir general?
#5 Oaida si Bogdan22.07.2013,  09:44:40
Pensionarea in primul rand al lui N.Dragoi et company!!!!!!!! Neghiobul e tinut de aprozaristul secretar lapsd Vulcan sa-i deconteze facturile!
#6 mihai22.07.2013,  10:05:11
Bine ca-l umplem pe Milu Parau cu o gramada de bani prin contractele facute cu jafurile lui care transporta minerii,cand s-ar putea rezolva problema cu 2 microbuze,atunci nu ar mai trebui sa suportam duhoarea si poluarea autobuzelor lui Parau.Si cantinele astea ale minerilor ptr .multi jegosi si libidinosi sant vaci de muls si uite asa s-ar putea diminua cheltuielile:)Si a se vedea facilitatile celor de la Mintia si Uzina Paroseni si dupa aceea taiati facilitatile minerilor.
#7 neli22.07.2013,  10:34:15
prin iesirea la pensie a conducatorilor administrativi si sindicali(cei care indeplinesc conditiile)si desfiintarea posturilor TESA nou infiintate de inspectori sociali s-ar mai reduce cheltuielile cu munca vie ! deasemenea trebuie sa dispara baietasii pontati subteran care deservesc sefii si sotiile acestora !
#8 un oarecare22.07.2013,  11:43:54
restrangerea activitati pe sectoare adica unificarea sectoarelor si eliminarea unor posturi de sefi cu salarii mari si care nu au nimic de aface cu mineritul inafara ca sunt tinuti in fuctii de partidele politice si eliminarea asa zisilor lderi de sindicat pe care nui intereseaza decit nr. de cotizanti si iau bani de pomana si care au uitat ca mina este in pamint nu afara sau aiurea prin tara,se poate face restructurare dar ramin astia fara obiectul munciiiii de care oricum nu au habar.
#9 costel22.07.2013,  14:48:43
nota 10 pentru demiterea atletului-securist DRAGOIESCU sA fIE VERIFICAT DE ANI ETE INCOPTIBIL SA RASPUNDA ,CA SI MESERIAS ETE NUL PARALEL CU MINERITUL
#10 Sandu22.07.2013,  17:14:49
In cheltuielile cu munca, o parte insemnata sunt taxele la stat, adica contributiile pentru asigurari de sanatate, somaj etc, toate cacaturile prin care se iau banii oamenilor ce muncesc, sa-i dea la politicieni si la cersetorii de rromi. Sa anuleze contributiile, si vor scadea la jumatate cheltuielile firmei cu salariatii, in conditiile in care salariile celor ce muncesc raman neschimbate.
#11 gore 22.07.2013,  21:06:58
EPCVJ,nu se mai justifica de mult timp....este o gaura neagra pentru CEH.referitor la cheltuielile cu munca vie ,de ce sunt familii in care ambi soti lucreaza in domeniul { minier ,energetic}...{la STAT} la CEH, MACAR UNUL DINTRE EI SA ALEAGA MEDIUL PRIVAT...e mai greu..se cere putina competenta si performanta..n-ar fi rau sa se incerce si o asemenea varianta .
#12 kras222.07.2013,  22:18:56
spuneam zilele trecute de cimpean,nica,cozma jurca liderii de sindicat care au devenit inspectori sociali cu salarii de 42,37 milioane ....rusine .Chiar nici un lider nu comentati? inseamna ca e adevarat.Putem vorbi de o crestere salariala,........numai ptr unii,si banii astia cu 50% intrare subteran cred.
#13 adilaila01.08.2013,  19:07:53
pana cand tot personalul CEH nu va constientiza ca trebuie sa creasca productivitatea muncii fiecaruia, de la muncitorul necalificat si pana la nivelul directorilor care unii nu fac nimica doar incaseaza zecile de mii de lei , cat si faptul ca fiecare angajat va trebui sa plateasca greselile pe care le face si nu sa se musamalizeze de catre sefii directi pierderile facute de acestia, toate acestea ridicandu-se la sume colosale datorita indiferentei cat si nepregatirii profesionale, deasemenea incredintarea multor lucrari si servicii la firmele de CASA agreate de directori , lucrari care se pot efectua si cu personalul propiu...lucrari care se fac la costuri exorbitante si de proasta calitate,,,,,.... si as mai putea sa scriu zeci de randuri ...... dar degeaba asteptati negocierile SINDICATELOR care sunt sugacii si catelusii directorilor CA NU VOR ADUCE ZAMBETE in viata voastra.....


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema
Prezentă joi, într-o emisiune la un post naţional de televiziune, deputatul hunedorean liberal Carmen Hărău a făcut o s[..]
02.08.2015, 21:45   |    0 comentarii
Miercuri, într-o emisiune la B1TV, deputatul hunedorean Carmen Hărău a abordat, într-o manieră extrem de dură, pro[..]
09.07.2015, 17:30   |    0 comentarii
Pierderi zi de zi
- Cu cât se produce megawattul acum? Credeţi că există şanse ca în viitorul [..]
06.07.2015, 23:27   |    3 comentarii
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter