01.11.2011,  10:51:59 | 0 comentarii | 1146 vizualizari
Din ciclul „banul - ochiul dracului”, / Un viceprimar al Devei a vrut să aghesmuiască protopopiatul condus de tatăl său
de Mihaela PETROŞAN

Ieri, în şedinţa de Consiliu Local care a avut loc la Deva s-a iscat un scandal de toată frumuseţea, după ce viceprimarul Cosmin Costa a încercat să dirijeze votul către alocarea unei sume importante de bani pentru protopopiatul ce-l are în frunte pe nimeni altul decât pe tatăl său. Până la urmă, după discuţii aprinse, încercarea viceprimarului a eşuat.

De fapt, a fost vorba de o hotărâre prin care s-a alocat suma de 430 de mii de lei către şapte parohii ortodoxe din Deva şi Cristur. Când s-a discutat această iniţiativă, viceprimarul Cosmin Costa a intervenit cerând ca o parte din sumă să fie dirijată către Protopopiatul din Deva. Intervenţia viceprimarului a provocat o reacţie violentă din partea unor consilieri, care l-au acuzat de tentativă de favorizare a propriei sale familii.   
„Mi se pare inadmisibil. Tu, viceprimarul în funcţie, copilul protopopului municipiului Deva, Costa Petru, să propui un amendament prin care să retragi sume de bani de la celelalte biserici şi să dai banii pentru protopopiatul unde este taică-tău… S-a ajuns atât de mare degradarea în Consiliul Local Deva, practic a legislativului primăriei, încât am venit ca să reacţionez. Mi-am propus să nu mai reacţionez, dar este inadmisibil ceea ce se întâmplă. Am avut o discuţie cu Preasfinţitul părinte Gurie, în care am convenit să alocăm sprijin tuturor bisericilor şi tuturor cultelor şi am împuternicit, deşi sunt dintr-un alt partid politic, pe primarul municipiului Deva să găsească resursele necesare, să întocmească un proiect de hotărâre, să-l iniţieze, şi noi, consilierii USL, să-l votăm. Şi vom vota acest proiect de hotărâre, dar din surse de bani suplimentare faţă de cele alocate astăzi. Să iei din bruma de bani de la toate bisericile şi să le direcţionezi spre un protopopiat mi se pare o nesimţire”, a declarat Florin Oancea, consilier local.
După o serie de dispute verbale votul consilierilor locali a fost conform iniţiativei iniţiale, solicitarea viceprimarului Costa nefiind inclusă în hotărâre. Scorul la vot a fost de 9 la 6.
Întrebat de jurnalişti dacă crede că este morală cererea sa de a se aloca bani unei instituţii pe care o conduce tatăl său, viceprimarul devean Cosmin Costa a refuzat să comenteze, spunând doar că propunerea sa a fost rezultatul unor discuţii pe care le-a avut cu mai mulţi reprezentanţi ai bisericii.
„Tot ceea ce am discutat astăzi în consiliul local este urmare a unei discuţii pe care am avut-o cu episcopul, cu protopopul şi cu anumiţi preoţi din Deva”, a spus Cosmin Costa.
Tot despre moralitatea lui Cosmin Costa a ţinut să-şi exprime opinia şi secretarul juridic al Primăriei Deva, Augustin Socol, care a spus că l-a sfătuit pe viceprimar să se abţină de la votul în această chestiune, având în vedere vizibilul conflict de interese. „Nu este legal ca Cosmin Costa să voteze un amendament în favoarea protopopiatului condus de tatăl său. Eu i-am explicat că este necesar să se abţină şi ar fi fost cel mai bun lucru ce trebuia făcut pentru că hotărârea oricum trecea. Eu voi face obiecţiuni cu privire la această hotărâre”, a declarat Augustin Socol.
 
„Episcopia Devei şi Hunedoarei, la fel ca oricare unitate de cult din România, poate primi bani pentru construirea şi amenajarea lăcaşurilor de cult, atât de la bugetul centralizat al statului prin Secretariatul General pentru Culte, cât şi de la bugetele locale, prin consiliul judeţean şi consiliile locale. 
În colaborare cu Secretariatul General pentru Culte şi consiliul judeţean, orice solicitare de finanţare trebuie să aibă avizul unităţii superioare ierarhic. În cazul Consiliului Local Deva, dosarul prin care acesta solicita, nu prevedea avizul episcopiei. S-au purtat discuţii cu reprezentanţii Consiliului Local Deva ca pe viitor 
să existe obligativitatea să existe avizul episcopiei şi pentru solicitările adresate Primăriei Deva”, a precizat preot Mircea Mihuleţ, inspector mass-media în cadrul Episcopiei Devei şi Hunedoarei.

 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter