03.11.2011,  10:59:06 | 0 comentarii | 1428 vizualizari
În memoria maestrului Iosif Tellman: / 55 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Artistice din Lupeni
de Corneliu BRAN

În memoria maestrului lupenean, regretatul artist plastic Iosif Tellman, care pe 21 mai 2001 a trecut în nefiinţă, Asociaţia Culturală „Iosif Tellman” din Lupeni a organizat la Muzeul Mineritului din Petroşani, marţi, 25 mai 2010, expoziţia de artă: „55 de ani de la înfiinţarea Asociaţiei Artistice din Lupeni”. Iosif Tellman a fost chiar fondatorul acestei asociaţii, care, mai apoi, s-a transformat în prima filială a Uniunii Artiştilor Plastici din regiunea Hunedoara.

 

Peste 60 de lucrări de artă, semnate de artişti plastici cunoscuţi din zona de vest a Văii Jiului, dar şi din Petroşani şi Petrila, toţi membri ai asociaţiei din Lupeni, au fost expuse în sala centrală a Muzeului Mineritului. Pentru că nu în fiecare zi Petroşaniul se poate bucura de un număr aşa de mare de artişti plastici care expun toţi odată într-o expoziţie dedicată celui care a fost Iosif Tellman, merită menţionat numele tuturor expozanţilor (în ordinea expunerii lucrărilor): Simonel Bucur, Eugen Bencău, Cristian Sergiu Ianza, Rudolf Ianovetz, Petru Zmed, Maria Magdalena Sîmborean, Mirela Vişan, Elisabeta Kocsik, Angelica Pârvu, Valeria Tomşa, Dănuţ Mihai Ban, Alexandru Tencariu, Toader Galu, Tiberiu Grigorie Boşneag, Raluca David, Gheorghe Niculescu, Roxana Irimia, Alexandra Cacovean, Mirela Claudia Faltiska, Minerva Pâs, Criss Faltiska, Lazăr Hegheduş, Vasile Vasinc, Sorin Oprea, Oana Luca, Oroles Sebastian Bucur, Zaharie Rus, Ileana Cimponeru, Eliodor Mihăileanu, Sorin Ienulescu, Cristina Florea şi Ion Gheorghe Okroglici. Prezentăm mai jos şi câteva declaraţii ale unor participanţi la vernisajul de marţi seara, specificând că expoziţia va putea fi vizitată de iubitorii de pictură, grafică, artă decorativă sau sculptură până pe data de 10 iunie 2010:

Simonel Bucur (preşedintele asociaţiei): „Am încercat să organizăm această expoziţie cu membrii secţiunii de artă ale Asociaţiei Culturale Iosif Tellman, în memoria celui care a înfiinţat acest cerc, în urmă cu 55 de ani, domnul Iosif Tellman. Lucrările, peste 60 expuse, sunt de diverse tehnici şi stiluri, lucrări de grafică, pictură, sculptură, artă decorativă, proiecţii pentru artă vestimentară, fotografii iar vârsta celor care expun este variată, de la 11 ani, până la cea mai tânără membră a asociaţiei, doamna Pâs, 85 de ani. Eu m-am prezentat cu trei lucrări, două reprezentând pictură în ulei şi una pictură mixtă. Despre domnul Tellman doar două cuvinte: UN GENIU”.

Angelica Pârvu (profesoară în Lupeni, artist plastic, membru al asociaţiei): „Pe domnul Iosif Tellmann l-am cunoscut prin Dana Pasca, o  apropiată a acestei familii. Nu pot să spun decât că a fost un mare om, un domn de o nobleţe deosebită şi cu un suflet mare. O parte dintre lucrările dumnealui le-am văzut, sunt extraordinare, dar o bună parte nu le cunosc pentru că n-au fost expuse publicului larg. Din cauza diferenţei de vârstă, activitatea dumnealui o ştiu doar din auzite şi din ceea ce am citit din cronicile care au apărut în ziarele locale. În momentul când l-am cunoscut pe marele artist plastic, în Lupeni, dumnealui m-a înduioşat profund. Pentru că am avut ocazia să cunosc un domn în vârstă, dar deosebit de amabil, de un calm de apreciat, profund şi spiritual, care îmi dă foarte mult de gândit la ce suntem noi la ora actuală. Un domn misterios, interesant, măreţ, care vine parcă din alt film, cu totul diferit de al nostru”.

Cristian Sergiu Ianza (artist plastic, membru al Uniunii Artiştilor Plastici din România): „Eu sunt lupenar, născut în Lupeni şi de aceea pot spune că am avut ocazia să îl cunosc pe domnul Tellman. În cartierul unde stătea dumnealui aveam prieteni, când eram copil şi, cu diverse, ocazii l-am întâlnit. A fost un om, cum bine sublinia doamna Pârvu, parcă din altă epocă, un tip care degaja o căldură şi o linişte superioară nouă. Bineînţeles că avea şi dumnealui greutăţi, aşa cum le aveau toţi, dar nu le simţea, de parcă nu le-ar fi avut. A lăsat în urma sa o colecţie imensă, cu precădere grafică, gravură, dar şi picturi sau desene deosebite. Pentru mine a fost şocant că, în perioada cât am stat în Germania, în nordul Bavariei, în localitatea Kronau, şefului bibliotecii de acolo – care era un colecţionar de ex-libris-uri – când i-am spus că sunt din Petroşani, s-a mirat mai întâi, apoi imediat a exclamat Tellman, după care s-a bucurat şi mi-a arătat că participă la diverse concursuri de unde auzise de marele artist plastic din Lupeni şi unde văzuse lucrări de-ale dumnealui. Un mare artist, mă bucur că l-am cunoscut în viaţă!”. În încheiere menţionăm prezenţa, din partea Consiliului Local Petroşani, a artistului plastic petroşenean, Robert Hummel.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter