04.08.2013,  22:41:51 | 3 comentarii | 6045 vizualizari
Strict autentic! Lovitură de teatru: secretele lui Sucilă au cutremurat sistemul. Poliţistul a primit neînceperea urmăririi penale.
de Cătălin DOCEA
Au vrut să-l execute, dar s-au cutremurat când au văzut că, în realitate, poliţistul îşi făcea datoria cu vârf şi îndesat. Vorbim de colegii şi colaboratorii poliţistului Dan Adrian Sucilă de la IPJ Hunedoara şi Parchetul de pe lângă Tribunalul Hunedoara. Anul trecut, poliţiştii şi procurorii hunedoreni au pornit un adevărat Jihad împotriva poliţistului vulcănean Dan Adrian Sucilă. Dincolo de aspectele senzaţionale ale dosarelor instrumentate împotriva sa stă însă proba, venită la un an de zile de la acele evenimente, că poliţistul raporta informaţii care, ajunse la superiorii săi, au dovedit că era preocupat de culegerea de informaţii cu privire la comiterea de infracţiuni, unele dintre acestea fiind clasificate drept secrete de stat.
Cu alte cuvinte, poliţistul nu era atât de periculos pentru societate prin prisma infracţiunilor pentru care a fost cercetat şi trimis în judecată, ci realmente ajunsese să deranjeze cercuri mafiote cu interese financiare colosale la nivelul Văii Jiului.
În urma percheziţiilor făcute asupra sistemelor informatice şi mediilor de stocare deţinute de către poliţistul Dan Adrian Sucilă au fost identificate mai multe documente, gradul de secretizare fiind însă unul la care – prin prisma meseriei – acesta era autorizat să aibă acces. Pe cale de consecinţă, la data de 6 septembrie 2012, Serviciul de Investigaţii Criminale din cadrul IPJ Hunedoara a informat structura de securitate a inspectoratului cu privire la incidentul de securitate (mai exact, presupusa manipulare neglijentă a informaţiilor secrete de serviciu şi secrete de stat de către poliţistul Dan Adrian Sucilă).  IPJ Hunedoara s-a sesizat din oficiu şi, la 24 septembrie 2012, a cerut Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani să-l cerceteze pe Sucilă pentru săvârşirea infracţiunii de neglijenţă în păstrarea informaţiei secretului de stat. A durat ceva până când s-au cerut autori­zările legale ca informaţiile manipulate direct de către Sucilă să fie analizate de către poliţişti şi procurori.
La data de 7 noiembrie 2012, Parchetul de pe lângă Judecătoria Petroşani a solicitat IPJ Hunedoara să comunice în ce măsură documentele deţinute de Sucilă şi felul în care acesta le-a prelucrat, stocat şi utilizat a adus atingere intereselor statului.
Mai apoi, când s-au lămurit ce secrete cutremurătoare se aflau în atenţia poliţistului, preocupat să dovedească grupări infracţionale mafiote cu interese financiare la nivelul Văii Jiului, interese ce afectează direct statul român, superiorii lui Sucilă de la IPJ Hunedoara au comunicat, la 1 martie 2013, că prin deţinerea de către poliţist a documentelor (din clasa secretelor de stat, respectiv rapoarte informative şi documente din clasa celor secrete de serviciu) nu au fost prejudiciate nici interesele statului, dar nici ale IPJ Hunedoara. Cu alte cuvinte, poliţistul „trăgea cu casa” şi lucra cot la cot cu unii dintre colegii săi în interesul statului, nicidecum împotriva acestuia. Pe parcursul cercetărilor s-a probat faptul că nu a fost vorba de distrugerea, alterarea, pierderea sau sustragerea unor documente ce constituie informaţii secrete de stat, dar şi că nu s-a pus problema ca poliţistul să le fi împărtăşit unor terţe persoane.
Inclusiv pentru considerentele de mai sus, dar şi pentru altele la care – din motive lesne de înţeles – oricum nu am fi putut avea acees, la data de 16 mai 2013, în dosarul nr. 4543/P/2012, procurorii Parchetului de pe lângă Judecătoria Petroşani au dispus neînceperea urmăririi penale faţă de Dan Adrian Sucilă. Este important de menţionat că nu s-au dispus alte tipuri de sancţiuni. Cu alte cuvinte, poliţistul este nevinovat.
Cu preţul distrugerii unor familii şi destine, victimele rapoartelor lui Sucilă au încercat să-l anihileze pe poliţist. Problema reală n-a fost, aşadar, câţi centimetri şi unde bagă Sucilă pe săptămână. Ci gravitatea informaţiilor pe care acesta le prelucra în încercarea de a trimite cât mai mulţi infractori după gratii cu un scop cât se poate de nobil: protejarea intereselor statului român.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (3 )

#1 costy05.08.2013,  07:02:08
"rafinamentul" legaturilor dintre membrii unei grupari mafiote cat si cardasiile din sistemul autoritatilor statului, fac tot mai dificila devoalarea activitatilor de natura infractionala a gruparilor cu structura de organizare si conducere mafiota. actualmente, sistemul justitiar din Romania este "virusat" la cel mai inalt nivel de conducere si in cel mai ridicat grad. am sa mentionez faptul ca, din momentul cand sesizezi o stare de fapt anacronica esti in atentia "organului"...bineinteles pentru a se afla...de unde stii, cat stii, cine mai stie, ce intentii ai,...chiar si serviciile secrete au devenit adevarate "celule" ale gruparilor infractionale. lozinca este: "ne-am infiltrat, am supravegheat, am monitorizat, am raportat, am avut situatia tot timpul sub control..." sa fim seriosi. g.i.o. isi fac "jocurile" nefiind stingherite...ani de zile. doar copii mai pot crede povestile...
#2 eu06.08.2013,  00:52:08
si comandantii astia cere de fapt sunt nulitati, cand intra la parnaie?..au consumat resursele, banii..pentru nimic...deci?...eu vreau sa vad tot comandamentul ala de cacat de la Deva..la parnaie..e asa greu? sa ne pisam si noi pe ei!
#3 costy09.08.2013,  07:09:14
La aceasta data, situatia raporturilor de serviciu din i.p.j.-hd. este dezastruoasa. Faptul ca personalul este impartit in bisericute cat si practicarea ungerii sefului, sunt doar doua dintre hibele in actul conducerii. Si-apoi cand inspectorul sef isi arata muschii in fata legii si o sfideaza, ce pretentii sa mai ai la subordonati ? Totul spre fericirea si bunastarea infractorilor. Are balta peste...


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Avocaţii părţilor din dosarul Sucilă (în care poliţistul este trimis în judecată pentru corupţie sexuală, act sexual cu un[..]
28.05.2013, 22:32   |    0 comentarii
Dosarele penale întocmite pe numele poliţistului vulcănean Adrian Sucilă tind să ajungă temă de studiu în domeni[..]
27.05.2013, 20:54   |    3 comentarii

Din luna septembrie 2012, pe rolul Judecătoriei Petroşani figurează un dosar în care nu se întâmplă aproape ni[..]

14.05.2013, 22:25   |    4 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter