04.08.2013,  23:02:42 | 0 comentarii | 830 vizualizari
Eveniment mineresc. Chiar dacă şi-a mai pierdut din consistenţă şi amploare, / Ziua Minerului va fi sărbătorită în Valea Jiului şi în acest an
de Corneliu BRAN
Unde sunt petrecerile câmpeneşti de altădată?
În fiecare an, pe data de 6 august, minerii din Valea Jiului şi din toată ţara sărbătoresc Ziua Minerului. Aşa se va întâmpla şi anul acesta, când, pe 6 august, toată suflarea minerească din Vale va avea o zi liberă, fireşte, cu excepţia celor care vor intra în mină ca să aibă grijă ca totul să decurgă normal la locurile de muncă, până a doua zi.
Din păcate, din cauza problemelor din minerit şi a restrângerii activităţii la unele mine, grija zilei de mâine şi puterea de cumpărare tot mai mică au făcut ca încet, dar sigur, sărbătoarea minerească să capete din ce în ce mai puţină amploare. Dacă pe vremuri, acum 15-20 ani, zeci de mii de mineri şi angajaţi la exploatările miniere ieşeau cu familiile la serbările câmpeneşti organizate de companie şi de primării, la munte sau la poalele munţilor, unde pe scene improvizate se desfăşurau spectacole impresionante de muzică populară şi uşoară care ţineau până târziu în noapte, iar în jurul acestor scene sfârâiau grătarele cu mici, cârnaţi şi frigărui alături de „munţi” de lăzi cu bere, astăzi abia dacă mai există câteva sute de familii care să-şi mai permi­tă sărbătorirea zilei într-un cadru natural, cu bere, mici, plajă şi relaxare, evident organizarea făcându-se doar în mod individual sau cu implicarea a maxim două-trei familii de prieteni. 
„Nu mai e serbarea de pe vremuri, când toţi vecinii, care lucrau şi ei în mare parte la mină, ne strângeam de 6 august la Agrement la Brăiţa şi ne distram pe cinste. Ţin minte că mina ne dădea bonuri de mici şi bere, iar banii de primă atunci erau bani, aveau valoare. Veneau acolo comercianţi cu mici şi bere care vindeau neîntrerupt pe parcursul unei zile, abia dacă mai făceau faţă, atâtea vânzări aveau! Într-un an, pe la începutul anilor `90, ţin minte că eram la Agrement vreo 15-20 de vecini din bloc cu familiile, toţi bărbaţii şi câteva femei lucram la mină, cei mai mulţi la Lupeni, alţii la Bărbăteni sau la minele din Uricani și Valea de Brazi. Mergeam la Agrement cu păturile şi cu plasele pline, pe jos, Calea Brăii fiind plină de oameni care urcau. Aşa era atunci, nu erau fiţe şi fiţoşi – cum se spune – ca acum, oamenii mergeau la munte pe jos, nu doar de Ziua Minerului ci şi duminicile, iar odată ajunşi acolo se simţeau excelent. Revenind la acel an, ţin minte că am ocupat de la prima oră un loc pe o pajişte, peste Brăiţa cum îi spuneam noi, şi apoi mai mulţi bărbaţi am mers să ţinem rând, unii la bere, alţii la mici şi cârnaţi. Cred că eram atunci vreo 60-70 doar din blocul nostru! Apoi, după ora 12:00 a început spectacolul de muzică populară, au venit mulţi cântăreţi cunoscuţi, dintre care îmi mai aduc aminte de Veta Biriş şi de Lucreţia Ciobanu. Toată ziua am cântat şi am jucat, iar când ne plictiseam de muzică şi ţopăială, mergeam pe pături la plajă, jucam cărţi şi rummy, băteam mingea cu copiii, ne bălăceam în apa rece a Brăiţei… Mai am amintiri şi din alţi ani, când de Ziua Minerului se disputa finala cupei pe sectoare la fotbal, care se derula pe stadion. De acolo plecam cu toţii la bere, tot la Agrement, şi până seara era distracţie pe cinste. Acum nu mai e mare lucru. Deşi există alte condiţii, din cauza banilor şi a grijilor de tot felul, din cauză că mulţi ne-am pensionat iar minele nu mai sunt sau sunt tot mai goale, această zi tinde să ajungă ca o zi oarecare. Păcat! Statul a greşit cu închiderea minelor şi distrugerea mineritului, vor vedea ei peste ani şi ani ce greşeală au făcut! Iar atunci va fi prea târziu”, ne-a declarat Vasile Ioan Abrudan, pensionar minier. 
 
Prime de 290 lei net
Vinerea trecută, conform Contractului Colectiv de Muncă, minerii de la unităţile miniere viabile au primit prima de Ziua Minerului. Este vorba de 350 lei brut, oamenii rămânând cu 290 lei în mână. Nu ştim câţi din aceşti bani vor fi „alocaţi” de mineri pentru sărbătorirea zilei lor, marţi, 6 august. Dar ştim de la unul dintre ei că această primă va fi necesară pentru astuparea unor găuri din bugetul familiei: „De distracţie ne mai arde? Unii şi-au permis, cu greutate, să meargă o săptămână din concediu la mare cu familia, dar cei mai mulţi stăm acasă sau mergem la ţară, deoarece nu ne permitem. Eu cu aceşti bani merg câteva zile la ţară, unde îmi ajut tatăl în agricultură, că dacă nu la iarnă ne uităm lung în cămară sau în frigider. Cei mai mulţi folosim aceşti bani nu să ne distrăm, ci să mai rezolvăm din probleme”, ne-a declarat minerul Costică Toma.
 
Marţi, 6 august - depuneri de coroane la Petroşani, Vulcan şi Lupeni
Începând cu data de 1 august cele patru mine viabile din cadrul SNH fac parte, oficial, din cadrul Complexului Energetic Hunedoara. „Vineri am primit certificatul constatator de la Registrul Comerţului, iar luni primim ştampilele. Pot spune că de luni avem totul în regulă, iar de-acum vorbim cu certitudine de CEH deoarece facem şi noi parte din el”, ne-a declarat directorul general Nicolae Drăgoi. 
Legat de Ziua Minerului, Nicolae Drăgoi ne-a spus că există o colaborare între SNH şi primăriile din Petroşani, Vulcan şi Lupeni, privind manifestările ocazionate de această zi specială pentru mineri: „Vor fi depuneri de coroane şi jerbe de flori şi se va intona Imnul Minerilor, aşa cum se face în fiecare an, la Petroşani, Vulcan şi Lupeni. Există o problemă pe care sper să o rezolvăm luni, este vorba de ora de începere a festivităţilor la Petroşani şi la Vulcan, ambele primării stabilind aceeaşi oră: 9,00. Noi am dori, dacă se poate, ca una dintre primării să schimbe ora, ca să putem participa în fiecare localitate cât mai mulţi din sistem, astfel să nu trebuiască să ne împărţim. La Lupeni ora stabilită pentru acţiune este 10:30, să sperăm că luni vom depăşi această situaţie găsind înţelegere la cei doi primari, astfel ca orele de la Petroşani şi Vulcan să nu mai fie aceleaşi”. 
 
Cei de la Lonea au sărbătorit mai repede… 
Sindicatul Liber de la mina Lonea, condus de Tiberiu Cozma, a decis ca să sărbătorească mai repede cu două zile Ziua Minerului. Astfel, duminică, 4 august, pe o vreme splendidă de vară, la cabana Jieţ, a avut loc serbarea câmpenească. La petrecerea organizată de sindicatul minier au fost prezenţi membrii sindicatului, precum şi invitaţi din rândul autorităţilor locale, printre care şi primarul Ilie Păducel. 
„Da, am fost invitat şi după orele 12:00 mă voi duce acolo cu multă plăcere, ţinând cont că şi eu am lucrat la mină şi cunosc foarte bine viaţa minerilor, o viaţă grea, deosebită, dar cu multe satisfacţii şi împliniri. Cu această ocazie, prin interme­diul ziarului dumneavoastră le doresc mul­tă sănătate şi putere de muncă tuturor mi­nerilor noştri dragi, Dumnezeu să-i ajute pe toţi şi pe familiile lor! Noroc bun!”, ne-a declarat, duminică, primarul Ilie Păducel.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 8  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Parcul Carol Schreter
Ca în fiecare an la Petroşani s-a omagiat Ziua Minerului. Depunerea de coroane ş[..]
06.08.2014, 22:43   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter