12.08.2013,  23:47:12 | 0 comentarii | 916 vizualizari
În afacerea „Vasile Goldiş” / Trei hunedorence trimise în judecată
de Mihaela PETROŞAN
Două secretare din Petroşani şi o învăţătoare din Vulcan sunt trimise în judecată de către procurori ai Secţiei de urmărire penală şi criminalistică din cadrul Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie, pentru trafic şi cumpărare de influenţă. În acelaşi dosar vor fi judecaţi şi doi lectori de la Universitatea de Vest „Vasile Goldiş” din Arad.
 
Şi din Valea Jiului
Astfel, procurorii Parchetului de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie i-au trimis în judecată pe Mihaela Pop, lector în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, sub aspectul săvârşirii infracţiunilor de instigare la trafic de influenţă, trafic de influenţă, instigare la fals intelectual şi luare de mită, Violeta-Dorina Mârşav, secretară în cadrul Facultăţii de Drept, filiala Petroşani a Universităţii de Vest „Vasile Goldiş”, în stare de libertate, cu măsura preventivă a obligării de a nu părăsi ţara, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, Bianca Tănasă, secretară în cadrul Universităţii din Petroşani, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de trafic de influenţă, Claudia Dorina Brânduşa, învăţătoare la Şcoala Gimnazială nr. 4 Vulcan, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de cumpărare de influenţă, şi pe Sorin Fildan, lector în cadrul Universităţii de Vest „Vasile Goldiş” Arad, sub aspectul săvârşirii infracţiunii de fals intelectual.
 
Afaceri pe axa Petroşani - Arad
Potrivit procurorilor, „în urma probatoriului administrat în cauză a rezultat faptul că în cadrul Universităţii de Vest Vasile Goldiş din Arad exista practica de a fi promovate examenele de către studenţi fără ca aceştia să le susţină efectiv, notele fiind trecute în cataloage în mod fictiv, pe bază de reciprocitate între profesori. S-a constatat o relaţionare între cadrele universitare şi secretare, atât cele din cadrul Universitatăţii de Vest Vasile Goldiş, cât şi cele de la o filială a universităţii (Petroşani), rezultând o implicare directă a unora dintre secretare şi cadre universitare (profesori, asistenţi universitari), în promovarea studenţilor, contra unor sume de bani, fără susţinerea examenelor de an, unele dintre secretare intervenind pe lângă profesori pentru cunoştinţe personale, în sensul celor sus-menţionate, fiind la curent şi sprijinind în activitatea infracţională unele cadre universitare”.
În urma autorizării de către instanţa de judecată a interceptării convorbiri­lor telefonice purtate de cei implicaţi în acest dosar, a reieşit faptul că, „în perioada ianuarie – februarie 2013, inculpata Pop Mihaela a intervenit pe lângă alţi colegi, cadre didactice, sau le-a determinat pe inculpatele Mârşav Violeta-Dorina şi Tănasă Bianca să accepte propunerea sa de a promova studenţi contra unor sume de bani sau să intervină ele însele pe lângă alţi profesori în acelaşi scop. Totodată, inculpata Pop Mihaela a reuşit să-l determine pe inculpatul Fildan Sorin să acorde, la materia unde era titular, notă de trecere (prin înscrierea acesteia în catalog) unui student care nu se prezentase la examen. Pentru studentul în cauză cumpărase influenţă mama acestuia, inculpata Brânduşa Claudia Dorina”.
 
Licenţe fără învăţătură
Procurorii mai arată că „inculpata Pop obişnuia să vândă lucrări de licenţă, gata elaborate, studenţilor, cu garantarea promovării examenului de licenţă. Cu ocazia percheziţiei efectuate la domiciliul inculpatei au fost identificate şi ridicate CD-uri conţinând lucrări de licenţă cu conţinut similar celor transmise contra cost către mai mulţi studenţi. Procedându-se la compararea conţinutului lucrărilor de licenţă identificate cu ocazia percheziţiei informatice pe CD-urile ridicate, s-a putut stabili că aproximativ 90 erau identice în conţinut cu lucrări de licenţă din anii 2010, 2011 şi 2012. Preţul unei astfel de tranzacţii era de aproximativ 300 de euro”.
În acest context, „demn de remarcat este impactul psihologic la nivelul comunităţii pe care îl are săvârşirea unor astfel de fapte antisociale asupra corectitudinii desfăşurării procesului de învăţământ şi a încrederii cetăţenilor în valoarea instituţiilor superioare de învăţământ şi a diplomelor de licenţă pe care aceste instituţii acreditate de stat le emit. Toate aceste nereguli constatate aduc atingere seriozităţii susţinerii examenelor de an, dar şi a celui de licenţă”, susţin procurorii. Dosarul a fost înaintat spre soluţionare Tribunalului Bistriţa-Năsăud.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter