14.08.2013,  00:04:02 | 4 comentarii | 981 vizualizari
O idee pe adresa administraţiei publice locale: cu bani puţini, municipiul Petroşani ar putea avea propriul sistem de transport public de călători
de Cătălin DOCEA

Deşi oportunitatea ca administraţia locală să aibă propriul sistem de transport în comun pentru călători pare irealizabilă, lucrurile nu stau deloc aşa. Procedura nu este una de durată, fondurile necesare nu sunt imposibil de alocat din bugetul local, economiile pe termen mediu şi lung ar fi importante şi, mai mult decât atât, există deja cel puţin un exemplu chiar la noi în judeţ.

Eco Sid SRL Hunedoara a achizi­ţionat luna aceasta, prin licitaţie publică, un număr de 5 autobuze second hand destinate transportului public de călători pe raza municipiului Hunedoara. Achiziţia se va face în 20 de rate lunare, iar valoarea de atribuire a contractului, pentru care s-au primit 3 oferte, a fost de 428.565,05 lei plus TVA în condiţiile în care estimarea ini­ţială s-a ridicat la 529.080 lei + TVA.
Pentru a ajunge în aceeaşi situaţie, administraţia publică locală ar trebui ca, în prima fază, să înfiinţeze – cu acordul Consiliului Local al Municipiului Petroşani – o societate de interes local care, în obiectul de activitate, să aibă declarate şi activităţile necesare transportului public de călători. Mai apoi ar trebui să se licenţieze. Ceea ce nu e nici uşor, dar nici imposibil.
Economiile ar fi importante pentru bugetul local dacă ţinem cont de cel puţin două argumente. În primul rând, puţini sunt cei care cunosc faptul că, potrivit Codului Fiscal, deţinătorii autovehiculelor utilizate pentru transportul public de călători sunt scutiţi de la plata impozitului pe mijloace de transport. Cu alte cuvinte, firma administraţiei publice locale nu ar plăti niciun impozit. Aşa cum, mai mult ca sigur, nici societăţile actualmente implicate în transportul public de călători nu plătesc impozite pentru maşinile utilizate în scopul amintit.
Pe de altă parte, încă o economie deloc de neglijat ar fi aceea cu tichetele de transport suportate din fondurile administraţiei publice locale. Actualmente, la Petroşani, este suportată din fonduri publice contravaloa­rea unui anumit număr de bilete de transport pe rute urbane pentru pensionarii ale căror venituri se situ­ează sub un anume plafon. Vineri, la emisiunea “Linia Întâi” de la TV Parâng, primarul Tiberiu Iacob-Ridzi a confirmat faptul că i-a ajuns la urechi neplăcuta informaţie că anumiţi şoferi de maxi-taxi nu ar primi tichetele de transport oferite pensionarilor de către administraţia locală, refuzând aşadar să îi transporte pe oameni, sub pretextul că acestea nu s-ar mai fi decontat către firma de transport public local, de ceva vreme. Nimic mai fals! Aşa cum primarul a declarat în direct la TV, administraţia locală este la zi cu plata obligaţiilor către firma de transport amintită, deci nu există niciun argument real pentru ca pensionarii să fie refuzaţi de către şoferii de pe maxi-taxi. Ei bine, dacă ar avea propria societate de transport în comun, administraţia n-ar mai fi nevoită să plătească acele tichete, uneori inutilizabile, la valoarea lor de piaţă. Ci, prin hotărâre a Consiliului Local al Municipiului Petroşani, s-ar putea stabili ca decontarea transportului să se facă la valoarea reală, fără a mai include o cotă de profit. Căci, dacă ar investi în interes public, normal ar fi ca şi oamenii de rând, cetăţeni ai municipiului Petroşani, să aibă de câştigat. Propunem administraţiei publice locală să analizeze onest, eventual şi în urma unor dezbateri publice, această oportunitate. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 rosu15.08.2013,  11:38:33
Sa sa mai treaca si alte coduri caen pe aceea firma a CL,sa sa faca si un mall,un bar ,un supermarchet si o televiciune a comunitatii,astfel CL ar atrage de la cetateni mai multi bani pe care i-ar putea folosi in proiectele din turism,de ce sa mearga banii in buzunarele privatilor?LA MULTI ANI SI NOROC BUN!
#2 TOM16.08.2013,  09:18:02
NU CRED CA LE DA VOIE PRIVATII
#3 Jerry16.08.2013,  10:02:37
Nu stiu cine avizeaza, sau verifică transportul public local in speta ZMV, eu personal numai picioare in cur i-as da. Prețul biletului pe ruta centru-aeroport este nejustificat de mare 1,5 lei. Rog onorata comisie din primarie sa faca un calcul de aritmetica simpla consum masina sofer/venituri catre firma ZMV+plus aceasta firma este evazionista. In 10 curse facute cu ei nu am primit in maxim 2 curse bilet ( alo Politia economica, Garda finaciara se aude???). Prețul de 1,5 lei este nejustificat ptr 4km d-lor. Daca te uiti pe biletele emise de aceasta firma vei ramane surprins de aritmetica deficitara a celui care tipareste aceste bilete, nici o data aceasta persoana nu calculeaza un TVA corect, cred ca-l doare in cot de acest lucru si pe el si pe cel care gestioneaza ZMV-ul. A doua problema e ca daca te grabesti, de exemplu, stai in statia de la Posta/Capat de aeroport pina nu e ,,plin,, nu pleaca frate plus faptul ca trec microbuze ale aceleiasi firme pe linga aceste statii si opresc in alte locuri ca nu cumva calatorul grabit sa pacatuiasca urcand in aceste microbuze. Statia de la spital pe directia de in aeroport nu vei gasi nici o data loc pentru ca microbuzele vin pline din motivele enumerate mai sus.
#4 guta16.08.2013,  10:51:36
PRIMARUL NU VREA ASA CEVA PT CA TOTI EVAZIONISTII ASTIA CU TAXI SI MAXI TAXI COTIZEAZA LA PRIMARIE SI SINT FOLOSITORI MAI ALES IN CAMPANIILE ELECTORALE


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter