19.08.2013,  00:21:38 | 5 comentarii | 921 vizualizari
Duminică, 18 august 2013, zi istorică pentru Lupeni: Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului, a pus piatra fundamentală la Biserica Greco-Catolică Bărbăteni „Sfânta Varvara”
de Marian BOBOC

Când am citit (prin bunăvoinţa părintelui Bulzan) fascinantele amintiri şi jurnalul preotului Nicolae Brânzeu (născut la Vulcan), nu m-am gândit nicio clipă că voi avea onoarea de a participa la un eveniment atât de important pentru comunitatea greco-catolică din Lupeni. Din păcate, am fost singurul ziarist care a fost prezent ieri la sfinţirea pietrei fundamentale a Bisericii Greco-Catolice „Sfânta Varvara” din Cartierul Bărbăteni, municipiul Lupeni.

La Lupeni au existat două biserici greco-catolice
Nu este aici locul de a arăta rolul jucat de biserica greco-catolică în viaţa spirituală a Văii Jiului şi nici de a redeschide o rană urâtă a istoriei României, din nefericire nici până acum vindecată: desfiinţarea în decembrie 1948 a bisericii greco-catolice şi confiscarea averii acesteia, patrimoniul său fiind, după cum se ştie, folosit de către statul român şi de biserica ortodoxă. Însă, pentru cititorii mai tineri trebuie amintit că în fiecare localitate a Văii Jiului au existat până în 1948 biserici greco-catolice. La Lupeni: biserica din cimitirul din zona Lupeni 5 Sud şi biserica de lângă cimitirul din Bărbăteni (cea de lemn, apoi cea nouă). În contextul în care, după 1989, când biserica greco-catolică reintră în legalitate (decretul din decembrie 1948 fiind abrogat), în Valea Jiului nu a avut loc nicio retrocedare a vreunei bisericii greco-catolice, aceasta s-a văzut confruntată cu o mare problemă: lipsa locaşurilor de cult.
 
PSS Alexandru Mesian, Episcopul Lugojului
Dând piept din nou cu nedreptatea istoriei, biserica greco-catolică porneşte la o operă istovitoare, dar înălţătoare, aceea de ridica din nou biserici în Valea Jiului. Aşa s-a întâmplat la Uricani şi la Petroşani. Aşa se va întâmpla şi la Lupeni. Primul pas a fost făcut ieri, 18 august.
Înainte de sosirea soborului de preoţi, credincioşii greco-catolici lupeneni s-au strâns în jurul crucii de lemn, lângă magazinul „Penny” din cartierul Bărbăteni. De mult nu am mai văzut laolaltă în această zonă atâţia mineri, ingineri, intelectuali, oameni obişnuiţi, pensionari, copii.
Lupeniul a avut marea onoare de a-l avea ca oaspete pe Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului. Împreună cu un sobor de preoţi, Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului, a oficiat slujba religioasă a sfinţirii pietrei fundamentale. Sosirea înaltului ierarh a fost întâmpinată cum se cuvine de corul greco-catolic şi de credincioşi.
 
Punerea pietrei fundamentale
Ceremonialul religios a început, după cum fusese anunţat, la ora 9,30. Nu 9,45, nu 10. Ci exact 9,30. Între timp, numărul credincioşilor a crescut. În primul rând, l-am zărit şi pe venerabilul Nicolae Stoi, venit din Uricani.
După sfinţirea apei care va fi folosită la prepararea mortarului cu care va fi acoperită groapa unde a fost băgată piatra şi crucea, Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian binecuvântează credincioşii.
Apoi, bagă piatra fundamentală în groapă şi, după câteva manevre executate cu mistria, introduce şi crucea peste piatră. Pe piatra fundamentală scrie: „BISERICA GRECO-CATOLICĂ BĂRBĂTENI. SFÂNTA VARVARA. 18.08.2013”.
În cuvântarea sa Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului, arată necesitatea ridicării acestei biserici în Lupeni, importanţa acesteia pentru comunitatea locală şi speranţa că, cu ajutorul lui Dumnezeu, la sfârşitul anului viitor această biserică să-i poată primi pe credincioşi. Neuitând că se află într-un oraş minier, episcopul a invocat şi sprijinul Sfintei Varvara, ocrotitoarea minerilor.
Ceremonia s-a încheiat într-o atmosferă caldă, creştinească, dătătoare de speranţă. De la Lupeni, Înalt Prea Sfinţia Sa Alexandru Mesian, Episcopul Greco-Catolic al Eparhiei Lugojului, s-a deplasat la biserica de la Uricani, unde a oficiat slujba de duminică. Apoi a participat la tradiţionalul pelerinaj de la Câmpu lui Neag.
 
Autorităţile locale au lipsit
Dacă în alte vremuri, punerea pietrei fundamentale a unei biserici reprezenta un adevărat eveniment, la care, în afara credincioşilor, participau autorităţile locale, în zilele noastre acest lucru ţine de… moravurile istoriei. De exemplu, ieri la Lupeni nu am văzut picior de primar, viceprimar, deputat (deputatul Colegiului de Vest locuieşte în Lupeni) sau prefect (să nu uităm că şi prefectul Vasilescu locuieşte la o aruncătură de… tămâie de locul unde a avut loc evenimentul). E drept că nici nu a fost campanie electorală… Şi nici vreo adunare neoprotestantă…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (5 )

#1 Gica contra19.08.2013,  07:51:38
Fara nici o rusine cine a hotarat locul viitoarei biserici???nu credeti ca trabuia facut un sodaj de opinie sau macar adus la cunostinta locatarilor din zona!!!
#2 marian boboc19.08.2013,  14:45:03
Întrebarea poate fi serioasă şi dacă nu ar 3 semne de întrebare şi dacă vă scrieţi numele real. Dacă nu, nu merită nici o glosare.
#3 Alin19.08.2013,  17:25:42
Construim biserici peste biserici, fraieri cu nemiluita, dar vin cu o intrebare simpla , Linga aceasta biserica se va construii si un azil de copii?sau macar o mini cantina sa asigure hrana gratis credinciosilor care vin la biserica ca uite na , dupa slujba sa stea si la POMENEALA!!!.Acolo va fi un lou lacas de cersetoreala pentru tziganusi orasului Lupeni , oras a lui Razmerita marele primar care a ingropat orasul lupeni in MIZERIE SI HAITE DE CAINI.
#4 marian boboc19.08.2013,  18:58:31
Păi, dacă ai citit atent articolul, aceasta este doar a treia biserică greco-catolică din Valea Jiului şi prima biserică greco-catolică, care se va ridica în Lupeni. Deci, nu este vorba deloc de "biserici peste biserici". Este important de studiat şi rolul pe care această biserică l-a jucat în istoria Văii Jiului şi în apărarea românismului. Că aşa e uşor să dăm verdicte, sub semnul anonimatului, în afara istoriei. Deşi nu dialoghez cu anonimi, am făcut o excepţie de la regulă. De aceea pun punct la comentariile pe acest subiect. Cu anonimi.
#5 Ion21.08.2013,  17:04:24
Si ce facem cu oamenii (care sunt majoritari de alta confesiune) care locuiesc in zona si cand se odihnesc ca lucreaza in mina,le bate clopotele si le suna boxele cu melodie religioasa?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter