25.08.2013,  23:42:17 | 9 comentarii | 1509 vizualizari
Solicităm anchetarea urgentă a relaţiilor dintre lichidatoarea Balaş şi primarul Resmeriţă. Lichidatorului SC Universal Edil SA i s-au plătit zeci de miliarde de lei, deşi datoriile erau prescrise din punct de vedere legal
de Cătălin DOCEA
În 25.05.2012, printr-o acţiune depusă la Secţia de Contencios Administrativ şi Fiscal a Tribunalului Hunedoara, SC Universal Edil SA Lupeni – prin lichidatorul judiciar General Activ Expert IPURL Petroşani – a solicitat instanţei obligarea Primăriei municipiului Lupeni la plata sumei de 10.676.371,57 de lei, adică mai mult de 106 miliarde de lei vechi. Suma totală era compusă din 5.967.284,92 lei - cu titlu de contravaloare a subvenţiei pentru energie termică livrată de către Universal Edil SA şi neachitată de Primăria municipiului Lupeni,  220.397,67 lei - cu titlu de contravaloa­re a investiţiilor realizate la reţelele de gaz, 76.085,25 lei - cu titlu de contravaloare a investiţiilor reali­zate la reţelele de energie termică şi 4.412.603,73 lei - cu titlu de penali­tăţi de întârziere la plată calculate până la data de 18.04.2012.
Înainte de a trece la partea realmente interesantă, trebuie observată culpa directă a primarului în exerciţiu, Resmeriţă Cornel, dar şi a şefilor de servicii care au avizat hotărârile succesive cu privire la subvenţia pentru energie termică. Resmeriţă a iniţiat proiecte succesive pentru energia termică, iar şefii de servicii le-au dat avize pozitive, cu toate că proiectele similare anterioare nu erau închise din punct de vedere bugetar iar în bugetul municipiului Lupeni nu existau efectiv fondurile necesare. Vorbim de o formă concretă de comitere în mod repetat a infracţiunii de neglijenţă în serviciu întrucât proiectele au fost iniţiate iar rapoartele au fost favorabile, în sensul aprobării proiectelor, cu toate că exista certitudinea că nu există fondurile necesare. În plus, tolerarea apariţiei unor asemenea proiecte a favorizat acumularea de datorii, dobânzi şi penalităţi în cascadă, situaţie încurajată de primarul Resmeriţă şi directorul executiv Dăbăcan, direct responsabili de prejudiciul colosal produs în acest fel bugetului local. Culmea e că, în paralel, cei doi au prosperat vizibil suspect de mult în raport cu veniturile lor reale.
În alt plan, important de observat este şi faptul că o culpă parţială are şi Consiliul Local al municipiului Lupeni, ca Adunare Generală a Acţionarilor (AGA) a SC Universal Edil SA. Cu toate că, din documentele ajunse periodic în atenţia lor, a rezultat clar că sumele alocate Universal Edil SA nu sunt achitate, consilierii locali au aprobat proiectele de hotărâri iniţiate de primarul Resmeriţă şi girate de directorul executiv Dăbăcan.
Revenind la litigiul din instanţă trebuie spus că, aşa cum era şi firesc, printr-o întâmpinare depusă la dosar pentru terme­nul din 7 septembrie 2012, Primăria municipiului Lupeni a invocat “excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru sumele consemnate în facturile emise în perioada 30.11.2006 -20.03.2009, iar pe fondul cauzei a solicitat respin­gerea cauzei ca netemeinică şi nelegală”. Orice absolvent de liceu cu profil economic, ca să nu ne raportăm la un contabil sau la un jurist, ştie că orice datorie mai veche de 3 ani pentru care nu s-au efectuat demersuri de recuperare este prescrisă de drept, deci nu mai poate fi solicitată plata acesteia. Cu alte cuvinte, în mod just, în întâmpinarea depusă de juristul Primăriei Lupeni, inclusiv sub semnăturile primarului Resmeriţă şi a directorului executiv Paula Dăbăcan, administraţia locală a invocat faptul că, aşa cum spune şi legea, facturile prescrise nu mai trebuie achitate.
Cu toate acestea, în mod miraculos, pe primarul Resmeriţă l-a apucat o dorinţă nestăvilită de a plăti. Şi, pe parcursul litigiului, a făcut mai multe plăţi parţiale, astfel că – de la 10.676.371,57 de lei – restanţele totale s-au redus la numai 2.935.108,23 lei. Adică a achitat o foarte mare parte din facturile deja prescrise, pentru care la primul termen invocase “excepţia prescripţiei dreptului material la acţiune pentru sumele consemnate în facturile emise”.
Din punct de vedere legal, prejudiciul astfel produs prin plata unor facturi prescrise, dar care au adus un comision fabulos lichidatorului judiciar, trebuie imputat direct (în urma unei anchete a organelor în drept, dublată de un control al Camerei de Conturi) persoanelor care l-au produs, respectiv primarul Resmeriţă şi directorul executiv Dăbăcan, în sarcina acestei doamne intrând direct activitatea economico-financiară a administraţiei publice locale.
În mod firesc, în cadrul litigiului, instanţa a analizat cu prioritate excepţia invocată, dar a respins-o, ca fiind rămasă fără obiect. În plus, Tribunalul Hunedoara a admis acţiunea Universal Edil SA, prin lichidator, şi a obligat municipiul Lupeni la plata sumei de 2.935.108,23 lei, respectiv “contravaloarea investiţiilor realizate la reţelele de gaz - în cuantum de 220.397,67 lei; contravaloarea investiţiilor reali­zate la reţelele de energie termică - în cuantum de 49.783,25 lei; penalităţi de întârziere – în cuantum de 2.664.927,31 lei”.
Sintetizând, vorbim pe de o parte de un prejudiciu foarte mare produs bugetului local (prin plata unor sume colosale pentru facturi prescrise, care nu ar mai fi trebuit plătite din punct de vedere legal), de un beneficiu financiar foarte consistent, dar injust, ajuns în conturile lichidatorului judiciar General Activ Expert IPURL Petroşani – prin Dana Balaş, dar şi de răspunderea personală a celor cel puţin doi factori responsabili din cadrul administraţiei locale, primarul Resmeriţă şi directorul executiv Dăbăcan. O situaţie similară se înregistrează, potrivit informaţiilor pe care le deţinem, şi cu datoriile unităţilor de învăţământ din Lupeni către Universal Edil SA. Şi aceste sume ar fi fost plătite deşi, în bună parte, ele erau prescrise (vorbim de facturi vechi şi foarte vechi, nechitate încă de la nivelul anului 1999).
Bănuiala legăturilor nefireşti dintre lichidatoarea Balaş şi primarul Resmeriţă este dublată de faptul că, deşi a solicitat respingerea acţiunii ca fiind, cităm, “netemeinică şi nelegală”, Primăria municipiului Lupeni nu a formulat recurs împotriva Hotărârii 2276/08.04.2013 a Tribunalului Hunedoara, prejudiciul astfel produs administraţiei locale (prin neutilizarea tuturor căilor legale în instanţă pentru protejarea interesului financiar al administraţiei) fiind imputabil celor ce se fac vinovaţi în urma unui control amănunţit al Camerei de Conturi.
Prin managementul defectuos, încurajat de incompetenţa aparatului administrativ, primarul Resmeriţă a produs bugetului local un prejudiciu de cel puţin 100 de miliarde de lei vechi dacă luăm în calcul doar penalităţile pentru sumele neachitate la timp către Universal Edil SA Lupeni. Şi să nu credeţi că nu va veni, mai devreme sau mai târziu, şi scadenţa. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (9 )

#1 negoita26.08.2013,  09:09:45
DNA sa verifice ,ce au facut primarul cu contabila si ce au aprobat consilierii? sunt sigur ca cineva de la ei citeste presa!si...
#2 costel bra26.08.2013,  09:25:18
domnule CATALIN dece nu cereti o ancheta de urgenta si la primaria PETROSANI sa stie lumea cum sau cheltuit milioane de EURO in masivul PARING si nu sa facut nimic ,sa se faca o ancheta sa se vada cum au fost turnate fundatile stilpilor de la telescaunul nou (din mai multe turnari ca sa nu se vada au acoperit cu pamint)de unde credeti ca POPESCU MARIAN a strins o asemenea avere din salariul de BUGETAR sau din afacerile cu fam GARDEAN,AVRAMESCU,TAMASI beneficiari acestui PROIECT din PARING
#3 costel bran26.08.2013,  10:05:28
de ce nu dati cele doua comentari sau sinteti toti pe acelasi calapod,cit ati primit domnule Docea de la POPESCU SA il lasi in pace.
#4 grav26.08.2013,  11:44:00
curtea de conturi ar fi trebuit sa ceara anchetarea direct la DNA!
#5 FALIMENT26.08.2013,  12:06:37
lupenenii sunt la fel de prosti ca aninosenii.
#6 anonim9026.08.2013,  12:46:10
Domnu Docea ar trebui sa va mai documentati...si sa nu mai scrieti atatea prostii..
#7 un pensionar cuminte27.08.2013,  15:53:12
sunt tare curios sa vedem relaţiile dintre lichidatoarea Balaş , Resmeriţă si pensionarii care sunt anagaji din ce in ce mai multi??????
#8 un pensionar cuminte27.08.2013,  15:57:04
am uitat sa precizez pensionarii angajati la universal edil
#9 Alex09.12.2015,  12:12:32
In 2015 la Lupeni pretul la uzina este de 150 de lei si la SC EDIL cu 250 Gcal.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter