26.08.2013,  23:33:59 | 2 comentarii | 697 vizualizari
Obligat-forţat şi în Valea Jiului Se va face colectare selectivă după implementarea sistemului de management integrat al deşeurilor
de Alina PIPAN
Colectare selectivă, în adevăratul sens al cuvântului, se face doar la Petrila şi Vulcan, dar mai mult la Petrila. În restul Văii conceptul este unul necunoscut de administraţia locală şi populaţie. 
 
69 de localităţi plus Consiliul Judeţean
Însă toate localităţile din Valea Jiului şi din tot judeţul fac parte din Asociaţia de Dezvoltare Intercomunitară denumită „Sistemul integrat de gestionare a deşeurilor din judeţul Hunedoara”. 69 de localităţi s-au asociat, împreună cu Consiliul Judeţean Hunedoara, pentru a lua parte la proiectul finanţat de Uniunea Europeană, prin care se deschide un deponeu ecologic la Bârcea Mare şi se închid depozitele neconforme. 
În acest sens, zilele acestea toate consiliile locale din Valea Jiului trebuie să adopte Documentul de Poziţie privind modul de implementare a proiectului de management integrat al deşeurilor în vederea îndeplinirii condiţiilor de eligibilitate  POS Mediu şi completarea documentaţiei aferente  proiectului.
 
Colectarea pe patru fracţii
Se cunoaşte faptul că deponeul ecologic ar fi trebuit să fie realizat la Petrila, în zona Jieţ, dar Consiliul Local Petrila, la presiunea cetăţenilor, s-a împotrivit. Apoi s-a stabilit ca depozitarea să se facă la Bârcea Mare. Însă un deponeu ecologic nu este o groapă de gunoi, chiar dacă miroase la fel. Aici se vor depune doar resturile menajere şi vor trece printr-un proces chimic de transformare. Celelalte deşeuri se vor colecta selectiv şi se vor recicla. Toate localităţile din judeţ vor trebui să colecteze separat hârtia, sticla, resturile reciclabile şi fracţia umedă. Compostarea individuală va fi dezvoltată în toate zonele rurale şi se va composta 20 la sută din totalul deşeurilor biodegradabile gene­rate, adică aproximativ 3.000 de tone pe an. 
 
Închiderea depozitelor neconforme
În judeţul nostru există 9 gropi de gunoi care trebuie să dispară, adică să fie închise cu totul, să nu se mai poată depozita în acele locuri.
La Uricani primăria şi-a luat angajamentul curăţirii gropii de gunoi, în care se afla cu precădere steril.
La Vulcan groapa încă este deschisă şi nu se află pe lista celor care trebuie să fie închise. Dar gropile de gunoi din Aninoasa, Călan, Orăştie, Haţeg, Petrila, Deva, Hunedoara, Lupeni şi Rapoltu Mare se vor închide. În proiect sunt incluse campania de informare şi conştientizare a populaţiei, asistenţa tehnică şi supervizarea lucrărilor de construcţii. 
 
La Petroşani - o staţie de transfer şi una de sortare
Pentru că în deponeul ecologic nu vor ajunge, aşa cum ajung acum la groapa de gunoi, orice fel de deşeuri, este nevoie de funcţionarea staţiilor de sortare şi transfer. Pentru Valea Jiului Petroşaniul le va asigura pe acestea. În zona Dâlja se va mon­ta o staţie de transfer cu o capaci­tate totală de 42.600 tone pe an. De asemenea, se va pune în funcţiune o staţie de sortare cu capacitate totală de 16.000 de tone pe an.
La Bârcea Mare vor funcţiona o staţie de sortare  cu capacitate totală de 29.400 tone pe an, o staţie TMB centrală pentru tratament aerobic şi producere de CLO cu capacitate totală de 82.400 tone/ an şi un depozit cu o capacitate anuală de 101.100 tone/an. 
 
Obiectivele acordului
Coordonarea implementării gestio­nării integrate a deşeurilor, dezvoltarea unei strategii comune privind operarea viitoare a sistemului de gestionare a deşeurilor, activităţi legate de sistemul de management integrat al deşeurilor şi de finanţare a acestuia, obligaţiile de cofinanţare pentru implementarea acestui sistem, stabilirea dreptului de proprietate asupra bunurilor imobile şi mobile construite sau achiziţionate, mecanismul de plată a serviciilor de salubrizare, mecanismul de calcul al tarifelor pentru colectare, transportul, exploatarea staţiilor de transfer, delegarea gestiunii serviciului de salubrizare, toate acestea sunt cuprinse în cadrul acordului care trebuie aprobat de toate administraţiile locale.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 Gerula27.08.2013,  09:57:06
Sa fim sobri cu colectarea selectiva la Petrila. Nu doar ca nu se face nici macar colectare neselectiva, nu patesc nimic nici macar criminalii (caci e chiar o crima) care arunca gunoiul in rau. Uneori e evident cine sunt vinovatii, dar nu se vrea. In Cimpa sunt case la care se vede clar ca au facut parleaz doar ca sa arunce mai lejer gunoiul in rau. De la primarie evident ca nu ne asteptam la nimic, dar Apele Romane, care sunt sub umbrela ministerului mediului, ar putea sa miste un deget, dar pe ei nu-i intereseaza decat mutilare raurilor prin regularizari, sunt lupul paznic la oi.
#2 divertis27.08.2013,  15:28:07
Diferenta de pret, care va fi enorma pentru gunoiul menajer, ar trebui sa fie facturata nesimtitilor din Consiliul local Petrila care au votat impotriva Deponeului ecologic. Idiotenia ca totul a fost la presiunea cetatenilor au scos-o tot cei din consiliu, cetatenii au semnat niste fituici facute pentru a obtine capital politic, desi consilierii erau constienti de necesitatea acestui deponeu. Explicatia hilara a votului din Consiliul local a fost (si v-o spun in cunostiinta de cauza) ca "nu am votat pentru pentru ca as fi pierdut o gramada de voturi la alegerile locale" !!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227
Publicitate
Newsletter