29.10.2011,  15:37:26 | 0 comentarii | 658 vizualizari
O întrebare pentru edilii din Petroşani şi pentru cei de la Apele Române: / De ce nu se poate implementa modelul Staicului şi pe pârâul Slătinioara?
de Corneliu BRAN

Când Sorin Corici, reprezentantul Apelor Române în Valea Jiului, a spus că iar ne găseşte Ziua Mondială a Apei cu pâraiele şi râurile necurăţate, mare dreptate a avut. Iar ca să-i întărim spusele, vă prezentăm câteva imagini de pe pârâul Slătinioara, dar şi de pe strada adiacentă, care trece prin dreptul Liceului de Informatică. Fotografiile au fost surprinse luni dimineaţa când, în urma sesizărilor unor cetăţeni, ne-am deplasat în zona respectivă.

 

Plimbăreţii din timpul orelor…

De la început trebuie spus faptul că, dacă tot am fost pe Slătinioara, ne-am interesat şi ce fac liceenii de la Informatică în timpul cursurilor de dimineaţă. Cei mai mulţi sunt la ore, aşa cum ar trebui. Chiar dacă în pauze se chiuie pe geam şi unii găligani zbiară după trecători, totuşi se fac ore la acest liceu, cu marea majoritate a elevilor în sălile de curs, o chestiune care ar trebui să fie normală de altfel, dar care nu este. În zilele următoare o să vedeţi o sumedenie de liceeni surprinşi prin crâşmele şi barurile municipiului, în timpul orelor, asta ca să întărim cele spuse mai sus şi să cerem factorilor în drept, inclusiv Inspectoratului Școlar Judeţean să ia măsuri ferme, pentru că lucrurile nu mai pot continua aşa. Dar, până atunci, trebuie să spunem că elevii de la Informatică n-au fost surprinşi luni dimineaţa în niciun bar din zonă, pe unde am intrat, deşi fumul de ţigară lăsat de câteva domnişoare care tocmai părăseau un local din zonă ne făcea să credem că tocmai le-am... ratat. Dar nu-i nimic, cu altă ocazie, nu le vom mai scăpa. Până una alta, totuşi, mai erau circa 10-15 elevi pe străzi, deşi era trecut bine de ora 10:00, iar pauza mare se încheiase demult. Nu se grăbeau defel spre liceu, iar una dintre ele pufăia dintr-o ţigară, pe care a aruncat-o exact la intrarea în liceu. Alţi doi băieţi plecau în sens invers liceului, iar un al treilea fuma liniştit lângă un gard. 

 

Pârâul Slătinioara arată jalnic din cauza mizeriei

Revenind la pârâul Slătinioara, acesta arată jalnic în zona liceului, dar şi mai sus. Pet-uri de sucuri şi de bere, pungi, resturi de mâncare şi de ambalaje cam peste tot. Ba chiar şi o roată de cauciuc exact în mijlocul apei. L-am înţeles perfect pe ing. Sorin Corici când am văzut această privelişte. Nu că nu ştiam, mai ales că de zeci de ori am dat nenumărate exemple. Dar n-am înţeles altceva: de ce reprezentanţii Apelor Române nu iau măsuri în acest sens? Există acolo case particulare, există un liceu, iar primăria are un serviciu specializat care trebuie să păstreze curăţenia locului. Deci, ce se mai aşteaptă?  Tot pe pârâul Slătinioara am observat că mai există construcţii exact pe marginea albiei pârâului, lucru care în legislaţie este total interzis. Nu credem că cineva din primărie şi-a dat acordul în acest sens, dar dacă a făcut-o, rău a procedat şi respectivul trebuie sancţionat. De aceea, cerem celor din primărie să revizuiască zona şi exact cum s-a procedat pe pârâul Staicului, cel care a provocat acum nu mulţi ani, inundaţii în Aeroport, să se procedeze şi pe Slătinioara. Asta repede, până nu se va trezi iar Petroşaniul cu vreo nouă surpriză neplăcută.

 

Minunea de pe Slătinioara

Imediat ce faci curba şi intri pe strada Slătinioara dai de un service auto. Exact în faţa lui, am întâlnit luni dimineaţa un morman de mizerie, la circa 2 metri de containerele puse de primărie. Exact vizavi de acest focar de mizerie, în curtea service-lui, zăcea o maşină a Remat-ului, probabil stricată. Imediat ne-am gândit ce fac cei de la SPADPP şi cei de la Remat, cum de lasă mizeria aia acolo. Am făcut poze şi am trecut mai sus, spre liceu. La întoarcere, după vreo 15-20 de minute, surpriză: exact la cine ne gândiserăm, era la treabă în dreptul mormanului de gunoi. Acum, poate că a fost o întâmplare, sau poate că cineva a dat telefon că facem poze. Oricare variantă e bună, dar dacă este posibilă varianta doi, atunci nu e rău şi promitem că vom mai face poze şi în alte zone fierbinţi ale municipiului, dacă doar aşa se rezolvă mai repede problemele. Încheiem prin a spune că ne-au mai fost semnalate şi alte focare de infecţii prin zona Coloniei, în Saşa, pe Maleia sau chiar în Aeroport, printre blocuri. Cât de curând vom fi şi noi cu aparatul pe ele.



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter