12.09.2013, 19:36:45 | 0 comentarii | 5926 vizualizari
14 septembrie. Înălţarea Sfintei Cruci / Tot atunci, Schitul ortodox din Straja îşi va sărbători hramul
![]() Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Pe 14 septembrie creştinii ortodocşi sărbătoresc Înălţarea Sfintei Cruci, o zi simbolică pentru ortodoxie şi Biserica Creştină.
Cu ocazia acestei zile sfinte, în Valea Jiului, la Lupeni, la Schitul din Straja, aflat la 1.400 de metri altitudine, în Masivul Straja-Vâlcan, va avea loc sărbătorirea hramului Schitului, „Înălţarea Sfintei Cruci”. După cum se ştie şi noi am mai scris, schitul sărbătoreşte pe an două hramuri, pe 21 mai de Sf. Împăraţi Constantin şi Elena, şi pe 14 septembrie.
Reamintim că Sfântul Schit de lemn ridicat de ctitorul Emil Părău şi familia sa în anul 1999 în zona Platoului Constantinescu (fost comandant de oşti din Armata Română, căzut la datorie în luptele din Primul Război Mondial, alături de alţi 1.524 de soldaţi-eroi români căzuţi atunci în zona Straja şi Munţii Vâlcan) are câteva particularităţi unice în ţară: altitudinea unde a fost construit, „Tunelul Vieţii” – o realizare monumentală de 54 de metri, unde sunt prezentate scene din Vechiul şi Noul Testament şi toţi sfinţii din calendarul creştin, precum şi cele 12 prăznicare, încadrate de sfinţi români şi de cele zece porunci biblice, un tunel care face legătura dintre drumul din Straja şi Schit. Şi, nu în ultimul rând, Crucea mare de lemn, care are dimensiunile Crucii purtate de Mântuitor pe Muntele Golgota, o Cruce care are încrustate în ea bucăţi originale aduse de la Ierusalim şi sfinte moaşte ale mai multor sfinţi, aceasta fiind purtată de creştini an de an din 2000 încoace pe Drumul Crucii (Lupeni-Straja), cale de peste 10 kilometri în Săptămâna Patimilor.
Tot în apropiere de Schit, se găseşte şi Crucea Eroilor, cea care veghează neîncetat atât Schitul, cât şi Staţiunea Straja şi Valea Jiului, Crucea Sfântă de fier fiind ridicată la EM Lupeni, tot prin iniţiativa creştinului Emil Părău, la 30 octombrie 1996, în cinstea eroilor căzuţi în luptele din Straja cu ocazia Primului Război Mondial.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
|