03.11.2011,  11:02:33 | 0 comentarii | 585 vizualizari
Domnule primar Păducel, la Jieţ se fac cu bună ştiinţă lucrări de mântuială sau totul este doar o bătaie de joc pe bani publici?
de Corneliu BRAN

Vă mai aduceţi aminte de scandalurile de pe Jieţ privind firmele care execută lucrări de sistematizare a albiei râului pe bani grei, dar care distrug pe cealaltă parte drumurile gata făcute? Dar de acuzaţiile aduse de anumiţi săteni din Jieţ privind afectarea mediului ecologic prin distrugerea florei şi faunei în momentul când se intră cu excavatoarele în mijlocul Jieţului, sau când se excavează în adâncime mai mult de doi metri? Vă mai aduceţi aminte de stenogramele discuţiilor dintre jieţeni, reprezentanţii Apelor Române şi reprezentanţii firmei AVEG, privind lucrările de îndiguire şi de sistematizare, făcute pe proiecte care depăşesc lejer, în timp, suma de 1.000.000 de euro? Ce scandal, ce vaiete, frământări şi suspine, zeci de articole de presă sau filmări date pe  post…
Rezultatele? Nule, atâta vreme cât unii spun şi acuză, alţii ascultă şi se apără, iar cei care trebuie să vadă se fac că plouă… Totuşi, mai încercăm să atragem în continuare atenţia autorităţilor locale şi judeţene, precum şi reprezentanţilor Apelor Române prin două imagini surprinse recent. La care vom face şi câte un scurt comentariu.

Au excavat până sub drum!
Prima fotografie reprezintă drumul care traversează Cheile Jieţului spre Voineasa-Râmnicu Vâlcea. În apropierea staţiei de tratare a apei, drumul, care trece în paralel cu râul Jieţ, are o problemă… Din cauză că firma Drupo a excavat fără măsură, şoseaua riscă să se surpe cu totul. Deci, să fie făcut totul praf! Din imagine se mai observă clar cum s-a excavat fără milă până sub drum, cum asfaltul pare parcă muşcat. Primarul Păducel ar putea merge la faţa locului să vadă pe viu ce se vede şi în fotografie. De altfel, înainte de a mai da alte lucrări publice acestei firme, domnia sa ar trebui să-i pună întâi să refacă ce au stricat sau ce au lăsat în aer, cum este şi şoseaua aceasta… Și abia apoi să mai continue „colaborarea”.
Costisitorul digul de piatră... 
În cea de-a doua fotografie se observă clar cum digul de piatră din partea dreaptă, în sensul direcţiei de curgere a Jieţului, începe să se dărâme. Și asta la prima precipitaţie mai serioasă. De altfel, în zona respectivă, vizavi de satul Jieţ, „lucrarea” este în curs, râul Jieţ fiind împărţit deocamdată în
două: partea stângă şi partea dreaptă. Apa n-a fost lăsată să curgă decât pe partea stângă în direcţia de curgere, pe partea dreaptă curgând apă doar din cauza surplusului de apă datorat ploilor, care nu a putut fi controlat. Dacă acum, la un mână de apă, bolovanii din dig au început deja să cadă, vă daţi seama ce se va întâmpla atunci când râul va primi „verde” şi va fi lăsat să curgă normal? De asemenea, îi întrebăm pe reprezentanţii Apelor Române, ce rol au pietricelele din dig? Am observat pe la alţii, care au făcut astfel de diguri serioase, că bolovanii mari, aşa cum este bolovanul fotografiat, se pun exact la temelia digului. Ba chiar sub nivelul albiei. Aceasta pentru a da stabilitate digului, iar apa să nu erodeze repede malul. Peste aceşti bolovani mari se pun, apoi, bolovani mijlocii, aşezaţi cu migală şi după o anumită tehnică. Astfel, digurile respective rezistă în timp. La Jieţ, în zona satului, am observat însă că pietrele sunt aşezate destul de alandala, mulţi bolovani foarte mari sunt aşezaţi peste cei mijlocii sau chiar peste pietricele (care, de altfel, nu credem să aibă niciun rol într-un dig serios). De aceea, unii bolovani foarte mari, ca şi cel din fotografie, zac deja în râu, la doar câteva luni după ce au fost clădiţi în dig. Un dig făcut pe bani foarte mulţi. Acum ce scuză mai găsiţi, domnilor?  Deşteptarea dom` primar, că, azi-mâine, rămâneţi şi fără drum şi fără dig dacă mai analizaţi mult situaţia...
 Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter