18.09.2013,  20:31:31 | 1 comentariu | 975 vizualizari
O posibilă provocare turistică: / Castrul turistic dintre Vf. Auşelu şi Vf. lui Pătru
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
După cum au relatat la timpul potrivit şi alte ziare din Valea Jiului, Petrila este pe cale de a-şi vedea visul cu ochii: realizarea unui domeniu schiabil pentru prima dată de când există această localitate! Nu, nu sunt poveşti, sau nu mai sunt vorbe goale, din moment ce în această lună a fost aprobată prin Hotărâre de Guvern introducerea domeniului schiabil Şureanu-Petrila în anexa Legii 526 din 2003, lege care prevede planul naţional „Schi în Carpaţi”. 
 
HG scuteşte primăria de plata a zeci de miliarde de lei!
Unii vor spune probabil şi ce-i cu asta? Este! Pentru că prin această lege se pot acorda facilităţi şi scutiri de taxe la anumite investiţii. Ba mai mult, se pot acorda scutiri de taxe la scoaterea din fondul forestier şi alte şi alte chestiuni legate de investiţii în turism. 
Prin această hotărâre de guvern, Petrila intră în mod oficial în rândul localităţilor din Valea Jiului care au domeniu schiabil: Petroşaniul are pârtiile din Parâng, Lupeniul are pârtiile din Straja-Vâlcan, iar Vulcanul pârtiile din Pasul Vâlcan. Ei bine, de-acum şi Petrila va figura cu pârtiile din Şureanu, bineînţeles după ce se vor face.
„N-o să se facă nimic, vorbe!”, vor spune pesimiştii din Petrila. Nu sunt vorbe, deoarece lucrurile se aşează pe făgaşul lor normal. După cum ştiţi, există, pe partea dinspre judeţul Alba, un domeniu schiabil, unde firma Schi Şureanu a dezvoltat câteva pârtii şi un telescaun, deci o zonă unde deja se schiază iarna. Ei bine, aceeaşi firmă doreşte să finanţeze şi proiectul petrilenilor. La Primăria Petrila există şi un studiu de fezabilitate realizat exact pe zona Şureanu. Lucru confirmat şi de viceprimarul localităţii: „Da, există un studiu de fezabilitate pentru a se construi trei pârtii de schi şi un telescaun în zona Şureanu, plus instalaţiile de cablu aferente, tunuri de zăpadă ş.a.”.
Până acum se pare că problema cea mai mare la acest proiect turistic era nu finanţarea, din moment ce exista deja o firmă interesată, care se obliga să finanţeze această investiţie în turismul petrilean, ci scoaterea a circa 30 de hectare din fondul forestier! Acest lucru ar fi însemnat o căruţă de bani, fonduri care nu ar fi putut fi asigurate de către primăria şi consiliul local. Or, această hotărâre de guvern, tocmai acest lucru, scoaterea celor 30 de hectare din fondul forestier, îl rezolvă. Viceprimarul Petrilei ne spune şi cum: „Da, dacă Petrila nu făcea parte din anexa Legii 526, administraţia publică locală trebuia să plătească câteva zeci de miliarde de lei către Ocolul Silvic şi către Ministerul Pădurilor. Aşa vom fi scutiţi de taxe la scoaterea din fondul forestier a celor 30 de hectare de pădure. Vom da la schimb 30 de hectare, care vor fi împădurite şi astfel cea mai costisitoare problemă s-a rezolvat”. 
 
Tabără de vară cu specific roman
„Cei din Alba au reconfirmat că doresc să finanţeze acest proiect, obligaţia noastră rămâne doar să le punem la dispoziţie cele 30 de hectare de teren. Firma Schi Şureanu a acceptat, deci, să finanţeze tot proiectul, iar de lucrări se vor apuca cât mai repede, timpul depinzând acum doar de noi, pentru că mai sunt câţiva paşi de făcut. Depinde, deci, şi cât de repede ne mişcăm. În prima fază, la Şureanu se va marşa spre amenajarea de pârtii pentru sporturile de iarnă – schi, sanie, bob. Apoi vom încerca să punem bazele şi pentru sporturile de vară. Eu m-am gândit deja la o tabără de vară. Între Vf. Auşelu şi Vf. lui Pătru există un castru roman. Am avut deja discuţii cu cei de la Muzeul Civilizaţiei Daco-Romane Deva, pentru ca dumnealor să facă descărcarea arheologică a acestui castru. În principiu, au fost de acord, dar aceste lucruri trebuie puse şi pe hârtie, acordurile verbale nu sunt luate în seamă în această situaţie. Dacă vor face asta, nimic nu ne împiedică apoi să amenajăm, în apropiere de castrul roman, o tabără de vară, cu corturi romane, de campanie, cu condiţii create ca acum aproape 2.000 de ani, unde turiştii să vină pe timp de vară şi să se simtă bine. Acolo pot fi organizate tot felul de lupte antice, concursuri de tir cu arcul, şedinţe de călărie, plimbări cu caii sau măgarii, focuri de tabără etc. Vă spun eu, foarte mulţi turişti vor fi interesaţi de un asemenea proiect, în străinătate există multe astfel de locuri, amenajate ca pe timpuri, unde merg vara un anumit tip de turişti, mai boemi, mai excentrici, sau mari iubitori de sit-uri şi monumente istorice. După ce telescaunul va fi pus în funcţiune, se va putea ajunge acolo repede, de la capătul telescaunului de sub Vf. Auşelu şi până la castrul roman fiind vorba de doar 1,5 kilometri”, ne-a explicat viceprimarul Petrilei.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 dj03.10.2013,  09:54:09
Cu gulgutierii de la Primaria Petrila nu ve,ti vedea decat linii albe trasate peste baliga si satisfacerea intereselor personale.Petrila este sustinuta 75% de catre pensionari.Cu fiecare pensionar iesit din system moare si Petrila.Sumele immense cheltuite de paducel,ar fi fost suficiente sa faca din Petrila un oras prosper.Ne consolam insa ca nici altii din Vale n,au primari mai buni.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter