29.10.2011,  16:19:40 | 0 comentarii | 691 vizualizari
Poate că nu ştiaţi minunea! / Se taie pomii, dar modernizarea bulevardului din Vulcan înseamnă creşterea nivelului de trai al locuitorilor municipiului şi mai multe zone verzi
de Gheorghe OLTEANU

Lucrările de modernizare a sistemului rutier central al Vulcanului, pohta ce-a pohtit-o primarul Gheorghe Ile, se fac cu sacrificii. Nu este vorba numai de cele financiare - bugetul local urmând să decarteze 70 de miliarde de lei -, ci, mai ales, de zonele verzi şi pomii de pe Bulevardul Mihai Viteazul, care sunt distruşi, pentru a le face loc betoanelor şi asfaltului.

 

Eu zic 

că, trăgând o raită pe bulevard, orice vulcănean cu bun-simţ a rămas mirat văzând cum pomii şi zonele verzi de pe partea sudică a acestei artere sunt distruse. Venind dinspre Dincă, nu se poate să nu observi că zona verde din faţa magazinului de încălţăminte, pe care creştea ceva ca un ienupăr curgător, loc pe care se aflau şi câteva bănci, nu mai există. Pe partea cealaltă, la fel. De la intersecţia bulevardului cu strada cu Romană, înspre Coroeşti, tot ce-i pom ornamental este tăiat fără milă.

 

Pomii aceştia, 

cireşi japonezi, piersici, castani, tei şi brăduţi, au fost plantaţi, sper să nu greşesc, prin  anii ‘90 şi ceva. Sunt destui pomi de acest fel pe partea sudică a bulevardului. Cam peste o sută. Și, din câte se vede, când au apucat şi ei, săracii, să stea mai bine în rădăcini, li s-a pus gând rău. Jos cu ei, ca să le facem loc betoanelor şi asfaltului.

 

Doamna consilier local PNL

Alina Anamaria Cîrstoiu nu se împacă deloc cu gândul că, peste ceva timp, pomii aceştia nu vor mai face umbră pământului. Dumneaei îşi aminteşte foarte bine că, prin 2008, când doamna arhitect a prezentat, într-o şedinţă a consiliului local, proiectul cu modernizarea bulevardului, aleşilor locali li s-a spus că pomilor nu li se va atinge nici măcar o rămurică. Or, acum este cu totul altfel. Lucru care a făcut-o pe doamna consilier să îi spună unui funcţionar cu rang înalt din Primăria municipiului Vulcan că “domnule, am impresia că noi una discutăm şi alta facem în realitate”.

 

Pentru că nu a 

vrut să lase treburile aşa, consilierul local liberal vulcănean a făcut câteva drumuri chiar ieri, luni, 21 februarie. La primărie a solicitat să vadă proiectul şi să i se dea explicaţii cu privire la masacrul pomilor în curs de derulare pe bulevard.  Există aviz de la Mediu, s-a apărat directorul Alin Nicolae Fara, când a auzit-o pe Alina Anamaria Cîrstoiu că are de gând să sesizeze acest aspect. Aici, la primărie, a mai aflat ceva. Nu doar partea sudică a bulevardului va fi chelită de pomi. Cu acelaşi simţ de răspundere, în proiect s-a prevăzut ca şi tot ce-i pom pe partea cu magazinele să aibă aceeaşi soartă.

 

Prin tăierea 

pomilor, a aflat dumneaei discutând cu proiectantul, bulevardul se va lărgi cu 1,5 m, iar din trotuar se vor “muşca” alţi 2 metri, pentru pista destinată bicicliştilor. Astfel, actualul trotuar, a cărui lăţime va fi redusă considerabil, va deveni potecă. Trotuarul propriu-zis va fi sus, pe lângă blocurile 43-43. Acelea în dreptul cărora societatea domnului ing. Gheorghe Victor Roman a pus celebrele pavelele care nu au ţinut nici cinci ani de zile! 

 

Prin aceste lucrări 

de modernizare - fiţi atenţi, să nu cădeţi! - zonele verzi de pe Bulevardul Mihai Viteazul vor fi mai mari ca suprafaţă. Vorbele astea i-au fost servite, ca argument, doamnei consilier pentru tăierile şi distrugerile care se fac în prezent. Se vor aduce, chipurile, pământ vegetal şi pomi de pomi, de, mai, mai, că-ţi vine să crezi că aici o să fie ca în grădinile suspendate ale Semiramidei. Să fim seroşi! Câţi ani le va trebui pomilor de pe proiect să ajungă cum sunt cei care mai au doar câteva zile de stat în picioare? S-au efectuat lucrări de modernizare a arterelor rutiere în Deva şi în alte oraşe, dar acolo nu s-a făcut masacrul pomicol care se petrece, în aceste zile, la Vulcan. Câţi pomi a pus onor Primăria în anii de când este primar Gheorghe Ile? Despre care se vorbeşte, de câţiva ani buni, că-i place să taie pomi şi să omoare câini. Vă răspund eu. Câţiva salcâmi, dintre care cei mai mulţi s-au uscat. A avut mână rea cel care i-a pus. Parcă aşa se spune, nu-i aşa? ştiindu-se că salcâmul se prinde uşor de tot. 

 

Dar auziţi 

cum va fi după ce proiectul de modernizare va fi transpus pe de-a-ntregul în practică. Va creşte numărul zonelor verzi, asta în viziunea proiectantului, şi va creşte nivelul de trai al locuitorilor municipiului Vulcan. Cugetarea aceasta adâncă de tot îi aparţine doamnei viceprimar Angela Stoica şi, pe cuvânt, nu ştiu cum s-o iau, cum s-o interpretez. Să înţeleg că, peste un an, oamenii se vor spăla la fântânele arteziene de pe bulevard, ca să facă acasă economie de apă?Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter