10.10.2013,  20:56:21 | 4 comentarii | 3148 vizualizari
În prezenţa iniţiatorului, senatorul Haralambie Vochiţoiu, şi a mai multor specialişti din geologie şi minerit, / Dezbaterea privind proiectul de lege legat de aurul şi argintul de la Roşia Montană s-a consumat ieri timp de şase ore la Biblioteca Universităţii Petroşani
de Corneliu BRAN
Ieri, 10 octombrie 2013, la iniţiativa senatorului PP-DD de Valea Jiului, Haralambie Vochiţoiu, începând cu orele 10:00, la Biblioteca Universităţii din Petroşani a avut loc dezbaterea proiectului de lege privind „unele măsuri aferente exploatării minereurilor auro-argentifere din perimetrul Roşia Montană şi stimularea facilităţii dezvoltării activi­tăţilor miniere din România”, iniţiat de Guvernul României prin Premierul Victor Ponta.
 
Vorbitori de calitate
Aşa cum se ştie, acest proiect de lege şi dorinţa de a se exploata aurul de la Roşia Montană de către societăţile Gabriel Resources Ltd. şi Roşia Montană Gold Corporation SA au creat până acum numeroase controverse, ţara şi politicienii împărţindu-se în două tabere, pro şi contra. Totuşi, consemnăm că, pentru prima dată după 23 de ani, este primul proiect serios supus dezbaterii publice.
La dezbaterea de la Biblioteca Universităţii din Petroşani nu au lipsit reprezentanţii RMGC, specialişti din minerit şi din geologie (îl amintim în mod special pe profesorul univ. Buia! un geolog desăvârşit!), profesori universitari şi cadre ale Universităţii din Petroşani (printre care rectorul Aron Poantă şi şeful Senatului Universităţii, Ilie Răscolean), membri ai PP-DD, fili­alele din Valea Jiului, PDL, PSD, PNL, consilieri judeţeni şi locali, viceprimarul municipiului Petroşani, Dorina Niţă, reprezentanţi ai sindicatelor miniere „Muntele” şi „Huila”, specialişti şi funcţionari din toate domeniile, inclusiv din SSM, reprezentanţi ai unor ONG-uri şi asociaţii din Valea Jiului, studenţi, pensionari şi cetăţeni din câteva localităţi din Valea Jiului.
Chiar dacă în sală erau foarte mulţi membri sau simpatizanţi ai unor partide, dezbaterea nu s-a dorit a fi una politizată, senatorul Haralambie Vochiţoiu chiar atrăgând atenţia unor vorbitori, mai voalat e adevărat, că au politizat anumite discursuri, ideea dezbaterii în sine fiind aceea de a elucida dacă această exploatare a aurului şi argintului de la Roşia Montană în condiţiile propuse prin proiectul de lege iniţiat de Guvern e benefică sau nu pentru ţară şi cetăţeni.
Din discursurile şi argumentele prezentate de 90% dintre vorbitori, calate în mare parte pe problemele tehnice de exploatare şi mai puţin pe problemele ecologice şi sociale, am dedus că cei mai mulţi sunt de acord cu exploatarea aurului şi argintului de la Roşia Montană, în condiţiile propuse de guvern, înţelegând de la vorbitori că în timp Statul Român ar câştiga circa 70% din această afacere, procent deloc de neglijat. Totuşi, pe de altă parte, rămâne chestiunea ecologică a problemei, ce se va întâmpla în acel perimetru în timpul şi după exploatare, care va fi efectul cianurilor folosite şi, evident, siguranţa lacurilor de decantare vizavi de oameni şi de mediul înconjurător. Dacă, din punct de vedere tehnic, au vorbit şi au prezentat toate datele o serie de specialişti în minerit şi geologie, oameni grei cu multă experienţă acumulată în decursul anilor, din punct de vedere ecologic nu s-a dezbătut nici 10% din timp. Ceea ce denotă că încă mai trebuie dezbătut proiectul şi din punct de vedere ecologic, lucrurile la acest capitol fiind destul de subţire prezentate, argumentate şi studiate. Poate că şi Comisia Specială comună a Camerei Deputaţilor şi Senatului, din care face parte şi senatorul Haralambie Vochiţoiu, chiar la nivel de vicepreşedinte a comisiei, va trebui să se axeze în scurtul timp care a mai rămas şi pe acest aspect, nu de altceva dar e mai bine să sufli de două ori în ciorbă ca să nu te arzi mai apoi.
Tot ca şi o concluzie, câţiva dintre vorbitori au subliniat şi faptul că nu este corect ca acest proiect să ajungă să fie supus la vot în Parlamentul României, în condiţiile în care din punct de vedere legislativ există legi care să acopere acest demers.
 
Haralambie Vochiţoiu, senator PP-DD de Valea Jiului:
„(…) Eu cred că Universitatea din Petroşani, absolvenţii de-aici şi cadrele didactice, din păcate, nu prea au fost implicate la această dezbatere publică. De aceea consider că este timpul ca şi ele să fie implicate de-acum înainte în această deliberare (...). Consider că în această dezbatere trebuie să fie mai mult implicaţi oamenii de ştiinţă şi specialiştii, şi mai puţin politicienii. Iar dacă în urmă cu 17 ani, când a început proiectul, lucrurile ar fi început aşa cum se întâmplă acum, astăzi deja proiectul era în plină desfăşurare (...). Proiectul acesta, contractul între Guvernul României şi Gold Corporation, a fost un document pe care Guvernul României nu l-a asumat, din păcate, ci l-a trimis Parlamentului României. Acest contract dintre guvern şi Roşia Montană va fi legiferat printr-o lege. Acesta este proiectul de lege care conţine toate detaliile acestui contract. Aici compania ne spune care sunt rezervele de minerale estimate în urma explorării deja făcută, care sunt beneficiile estimate ale Statului Român, care sunt beneficiile estimate ale companiei, care sunt riscurile de mediu, care sunt garanţiile pentru riscurile de mediu şi altele. Sunt amănunte şi de ordin juridic, tehnic, de mediu, de asta toate ministerele guvernului au avut acces la acest contract şi la acest document, toate ministerele României trecând şi prin faţa comisiei speciale, prezentându-ne punctul de vedere, inclusiv Ministerul Cultelor şi Culturii, dl. ministru Barbu, expu­nându-ne vestigiile arheologice de-acolo, cum vor fi puse în valoare şi cum vor fi salvate. De asemenea, d-na Rovana Plumb, ministrul Mediului, dl. Şova, minis­trul Marilor Proiecte, dl. Vosganian, ministrul Economiei, toţi au trecut pe la comisia specială şi şi-au prezentat punctele de vedere. Săptămâna aceasta se încheie dezbaterea publică şi de asta am vrut să fie implicată şcoala mineritului românesc, adică Facultatea de Mine şi absolvenţii şi cadrele didactice de-aici. Săptămâna viitoare noi, cei din comisie, vom lucra la un raport, rolul meu de azi, de la această dezbatere fiind unul de arbitru, ca să spun aşa, de om care vrea să afle argumentele pro şi contra acestui proiect. Eu o să mă abţin astăzi să-mi spun părerea, chiar dacă am un punct de vedere, doar părerea dumneavoastră este azi importantă (…)”.
 
Horia Avram, vicepreşedinte de mediu la RMGC, absolvent al Universităţii din Petroşani, angajat al RMGC din martie 2003: 
„(…) Salut iniţiativa domnului senator pentru a organiza această dezbatere. Sunt aici împreună cu colegi de-ai mei pentru a vă răspunde tuturor îngrijorărilor, bineînţeles mai mult cele de natură tehnică, pentru că pe lege mai puţin o să ne putem exprima, noi suntem ingineri şi ne pricepem mai bine la partea tehnică. Contribuţia noastră la acest proiect de lege trimis de guvern către Parlamentul României a fost să ne asigurăm că proiectul nostru trimis către autorităţile române încă din 2004 se reflectă în acest proiect de lege. Vorbesc aici de beneficiul pentru România, de locurile de muncă create, de garanţiile de mediu, de garanţiile pentru conservarea patrimoniului sau investiţiile pe care ni le-am asumat pentru dezvoltarea durabilă a Munţilor Apuseni”.
 
Aron Poantă, rectorul Universităţii din Petroşani: 
„(…) Sper că ceea ce se va întâmpla azi aici vor fi nişte dezbateri fructuoase, exprimate de către specialişti. Eu nu mă pot pronunţa astăzi deoarece pregătirea mea este de altă natură. Sunt pregătit şi eu, dar nu în domeniu, şi atunci îmi ofer ajutorul în a asigura locaţia în care să se desfăşoare această dezbatere (…). Vreau doar să doresc succes dezbaterii care va urma”. 
 
Puiu Horea, fost director general în cadrul Ministerului Economiei, director, reprezentant RMGC: 
„(…) Mă mir cum de atâţia senatori, atâţia deputaţi, atâţia membri ai guvernului nu înţeleg acest proiect! Dragi colegi şi domnilor specialişti, rezervele de substanţe minerale ale României la vremea aceea au aparţinut Statului Român. Atunci când s-a semnat aso­cierea între Statul Român şi o firmă privată, indiferent cum se numeşte ea, pentru prospectarea, explorarea şi apoi exploatarea şi valorificarea substanţelor minerale utile, în speţă aurul şi argintul, în perimetrul concesionat de ANRM, în Republica România exista un Parlament ales, în Republica România exista un Guvern, care era susţinut de o majoritate parlamentară, aşa cum şi acum în ţară există un Parlament şi un Guvern. La vremea acelui an, Statul Român dacă era interesat prin acel guvern şi acel parlament, spunea nu închidem exploatările miniere începute înainte de 1989 în perimetrul aurifer în Munţii Apuseni, pentru că interesul Guvernului României şi al Parlamentului României este de a investi în continuare acolo, avem bani şi exploatăm noi singuri zonele acestea. Atunci însă s-a întâmplat altceva, guvernul de-atunci a decis această asociere prin instituţiile abilitate ale Statului Român. Nu înţeleg acum de ce se revine la începuturi. Tot timpul, domnule senator, am fost obişnuit în ultimii ani, ciclic, ca în momentul când vine altcineva în fruntea bucatelor să meargă înainte dar privind înapoi. Or, domnule senator, să transmiteţi - că noi suntem cei care v-am trimis acolo – că atâta timp cât cei care ne conduc vor merge înainte şi vor tot privi înapoi, vor da cu capul de toate greutăţile şi nu vor vedea linia drumului pe unde merg. Vreau să vă spun că existau două mari soluţii: 1. Statul Român să exploateze din bani publici acest zăcământ. Atunci problema se pune altfel şi este o altă discuţie. Trebuie să vedem cât ne costă ca ţară, dacă putem să investim. 2. Statul Român nu vrea să mai investească bani în exploatarea acestui zăcă­mânt. Deci, e o altă discuţie. În acest caz, Statul Român trebuie să vină în faţa poporului şi să spună: pentru a ecologiza zona din Munţii Apuseni, după calcu­lele de la nivelul anului 2001, făcute de specialişti – chiar şi de la Institutul din Petroşani – era nevoie de apro­ximativ 750 de mili­oane de dolari, bani pe care Statul Român trebuia să-i investească. Acolo oricum era o zonă poluată încă înainte de a se începe acest proiect (…)”. 
 
Bebe Offenberg, şef serviciu în cadrul CONVERSMIN 
„(…) Această cantitate de aur şi de argint care se extrăgea era iniţial cumpărată, în marea ei parte, de către Banca Naţională a României. Începând din anul 2001 Banca Naţională a României a sistat cumpărarea acestor cantităţi de aur printr-o Ordonanţă de Urgenţă a Guvernului României, nr. 190, republicată şi în anul 2004. În această situaţie, Compania MINVEST Deva s-a văzut fără piaţa principală de desfacere asigurată, ca atare nu putea să vândă aurul în altă parte. Preţul aurului şi cuprului la vremea respectivă era foarte scăzut, astfel că această companie românească a ajuns la nişte indicatori foarte nefavorabili, încet, încet ajunsă la închidere (…)”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (4 )

#1 lache10.10.2013,  22:00:24
NU sunt de acord cu RMGC.Salvati ROSIA MONTANA.
#2 Puiu Horea? 11.10.2013,  09:16:14
Unde erau specialistii astia cand se inchideau minele din Valea Jiului? Puiu Horea se zbate pentru bani, primeste zeci de mii de euro, noi ce primim? Niste litrii de cianura?
#3 Dan11.10.2013,  10:27:14
"rolul meu de azi, de la această dezbatere fiind unul de arbitru" - Haralambie Vochitoiu La cat de "echilibrat" a prezentat domnul Vochitoiu situatia de la Rosia Montana pare a fi un arbitru care vrea sa faca un meci aranjat. De ce nu au fost prezentate si argumentele pentru care NU trebuie pornit proiectul?!?
#4 gigel11.10.2013,  12:55:02
academia romana e impotriva,institutul geologic roman impotriva ,societate civila impotriva-acest proiect e facut special ptr.RMGC oare de ce? 20 tone explozibil zilnic un lac de 400 hectare cu cianura un baraj de 185m la 20 km de campeni .Romania tara in care totul e de vanzare inclusiv politicienii!!!!!!!!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În urmă cu nouă ani la Roşia Montană a început un festival cum nu mai e altul în toată România. E vo[..]
19.08.2014, 19:18   |    1 comentarii

Astăzi după-amiază, de la ora 15, în centrul Devei va avea loc un eveniment dedicat aniversării a 1883 de ani de la prima atestare doc[..]

05.02.2014, 21:21   |    0 comentarii

Guvernul a luat o hotărâre de divizare a Companiei Naţionale a Cuprului, Aurului şi Fierului Minvest SA Deva, pentru a pute[..]

07.05.2013, 21:36   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter