13.10.2013,  20:28:07 | 1 comentariu | 1374 vizualizari
Dezbatere despre viitorul judeţului Hunedoara / Unde suntem şi unde putem ajunge
de Mihaela PETROŞAN
Blocul Naţional Sindical (BNS) a organizat vineri, la Deva, o dezbatere pe marginea unui „Plan de stimulare a ocupării şi a incluziunii sociale pentru judeţul Hunedoara”, plan realizat de experţi în domeniul economic. Concluziile experţilor arată că Hunedoara are toate şansele să se dezvolte în ritm alert, dacă se pun în lucru proiecte serioase.
 
O expertiză detaliată
La dezbatere au participat liderul BNS Dumitru Costin, experţii economici Radu Comşa, Radu Soviani şi Adrian Măniuţiu, ministrul Muncii - Mariana Câmpeanu, preşedintele Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara - Mircea Ioan Moloţ, primarul Devei - Petru Mărginean, subprefectul Vasilică Potecă, de-pu­tatul Mircia Muntean, şefi de instituţii hunedorene, sindicalişti şi reprezentanţi ai societăţii civile.
„Ceea ce prezentăm astăzi este un proiect-document, prin care vrem să vă provocăm pe cei care puteţi lua decizii corecte, coerente şi curajoase în ceea ce priveşte judeţul vostru, să vă provocăm pe cei care doriţi să vă implicaţi să veniţi alături de noi, să deveniţi parteneri într-un program ambiţios de reabili­tare economică şi socială a judeţului Hunedoara”, a declarat Dumitru Costin, în deschiderea dezbaterii.
 
Salarii mai mari doar cu proiecte serioase
Expertul economic Radu Soviani a spus că analizele făcute arată că, în urma unei absorbţii adecvate a fondurilor europene, salariul în judeţul Hunedoara ar putea creşte cu o treime până în 2025. „Avem un nivel de câştig salarial mediu net în 2011 de 280,62 de euro. De acolo pornim simularea şi mergem până în 2025. Unde vom ajunge? Nu fiţi supăraţi pe mine, la nivel salarial mediu net, în euro de acum, câştigul ar urma să fie de 384 de euro. Adică, salariul ar creşte cu 34 la sută, din 2011 până în 2025, doar ca efect al unei absorbţii adecvate a fondurilor euro­pene”, a declarat Radu Soviani.
Pentru Radu Comşa o problemă extrem de important de rezolvat este cea a ridicării nivelului de pregătire a forţei de muncă din judeţ, astfel încât să facă faţă noilor cerinţe de pe piaţa muncii. „Avem la nivelul judeţului Hunedoara un portofoliu serios de furnizori de formare profesională continuă, care fie au deja programe autorizate pentru calificări, pentru ocupaţii foarte interesante, fie pot fi încurajaţi să se autorizeze pentru ocupaţiile de care am putea avea nevoie în viitorul apropiat”, spune Radu Comşa.
 
Turismul e baza
Adrian Măniuţiu a propus direcţii prioritare care ar trebui să fie vizate de programele de investiţii: „Am pregătit cinci direcţii principale de interven­ţie, care bineînţeles ar putea fi completate. Am targetat domeniul medical, mediul de aface­ri, agricultura, turismul şi mediul. Efectul direct şi apoi cel de multiplicare este cuantificabil şi vorbim de 1500 de locuri de muncă ce pot genera la rândul lor valoare adăugată şi dezvoltare suplimentară astfel ca până la urmă să fie vorba de mult mai multe locuri de muncă”.
Din cele cinci direcţii propuse de experţi, preşedintele CJ Hunedoara, Mircea Ioan Moloţ, dar şi ministrul Muncii, Mariana Câmpeanu, mizează pe investiţiile în turism, atât cel clasic, cât şi cel medical.
„Şansa noastră este una singură, prioritară, şi anume turismul. (...) Nu există localitate din judeţul Hunedoara care să nu fie un punct de atracţie istorică, turistică: Deva, Hunedoara, Mănăstirea Prislop, General Berthelot, Densuş, parcul Dinozaurilor pitici – unic în Europa, chiar dacă vorbim despre el nu este pus în valoare, şi asta avem ca temă de casă, apoi trecem la Ulpia Traiana Sarmizegetusa, Cetatea de Colţ, băile termale de la Călan, biserica monument de la Strei, cetăţile dacice de la Orăştie”, a declarat Mircea Ioan Moloţ. 
„Turismul şi turismul medical pot fi dezvoltate împreună, ele conducând şi la o componentă a dezvoltării industriale şi anume industria serviciilor, alimentară, a meşteşugurilor, industria hotelieră, care vor primi o dezvoltare foarte rapidă. Aş vrea chiar să propun, cred că aici se pot face cursuri pentru fizioterapişti, maseuri, kinetoterapie, pentru că în toată ţara există o mare lipsă de aceste speciali­tăţi – pe tratament balnear. Aici se pot face cursuri cu practică efectivă”, a completat ministrul Mariana Câmpeanu.

Comentarii articol (1 )

#1 TEPES VODA13.10.2013,  21:13:36
SUNTETI IN RAHAT PANA LA GAT..SI VA AFUNDATI PE ZI CE TRECE!!!!!!!!!!!


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Pe aceeasi tema

Ieri, la sediul Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara s-a desfăşurat a doua întâlnire de lucru de la constit[..]

30.06.2015, 16:57   |    0 comentarii
După ce la sfârşitul săptămânii trecute mai mulţi funcţionari ai Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara au fost tr[..]
09.06.2015, 22:04   |    1 comentarii
În martie 2015, pe direct, Consiliul Judeţean Hunedoara a direcţionat peste 2,2 miliarde de lei sub forma a trei contracte c[..]
08.06.2015, 22:16   |    0 comentarii
Procurorii din cadrul Direcţiei Naţionale Anticorupţie (DNA) – Serviciul Teritorial Alba-Iulia au finalizat cercetarea &i[..]
08.06.2015, 00:37   |    0 comentarii
- - - - - -
- - -
- - -
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!

_____
Flyere, pliante, broşuri, afişe, cărţi de vizită, mape, formulare...
_____
Cataloage promoţionale 2024
_____
Plăcuţe şi indicatoare pentru case, blocuri, sedii
_____
Rame click - comandă online!
_____
Panou decorativ pentru interior sau exterior – tu alegi designul!
_____
Steaguri publicitare - click pentru a comanda!
_____
Stâlpi pentru delimitare (opritori, de ghidare) - comandă online!




_____
Cataloage promoţionale 2024


Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!
_____
Bannere şi mesh-uri publicitare - click pentru a comanda online!
Promovare
Publicitate
Newsletter