13.10.2013,  20:42:09 | 0 comentarii | 1113 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Un nou sezon al scandalurilor din Parâng / În timp ce cabanierii se reclamă reciproc pentru sursa de apă, rahatul se scurge prin pădure
de Alina PIPAN
Fără îndoială, anul acesta s-a scurs mai puţin rahat prin pădurea Parângului. Aceasta doar pentru că au fost mai puţini turişti, uneori chiar deloc, în staţiune.
 
Este de notorietate şi nu mai reprezin­tă un secret nici pentru Garda de Mediu Hunedoara că doar jumătate din cabanele din Parâng sau Straja au fosă septică, celelalte îşi varsă apa uzată şi dejecţiile direct între sânii naturii. 
În Parâng, şi anul acesta şi anul trecut, cabanierii au avut mari divergenţe şi scandaluri. Nu deversarea dejecţiilor a fost problema, ci apa potabilă. Unii dintre cabanierii din zona UNEFS, cei situaţi mai jos, spre telescaun, au trecut iarna cu robinetele mai mult oprite, iar turiştii au fost furioşi deoarece apa din bazinul de captare nu ajungea şi la ei. S-a dovedit atunci că existau branşări ilegale de apă la sistemul UNEFS. Branşările ilegale nu constituiau o noutate. Cei mai mulţi cabanieri sunt branşaţi ilegal şi pentru că nu există altă posibilitate. Probabil dacă nu ar exista aceste branşări ilegale nu ar mai funcţiona nicio cabană din Parâng, dar problema este că unele dintre aceste branşări au periclitat activitatea altora. S-a ajuns astfel la sesizări către Administraţia Bazinală de Apă Jiu Craiova, verificări în teren şi sigilarea unor branşamente. Zoltan Toth, director CSŞ Petroşani, şi Milu Vladislav au fost arătaţi cu degetul pentru un by-pass care ar fi cauzat probleme altor cabane. 
După desfinţarea acestui by-pass au început să curgă acuzaţii şi din partea celor acuzaţi iniţial. Dl. Milu Vladislav l-a reclamat pe dl. Stelian Zanet că şi-ar fi construit terasa pe bazinul de apă al UNEFS. Astfel, singurul cabanier care anul trecut a făcut tot posibilul pentru a atrage cât mai mulţi turişti în Parâng, organizând diferite şi reuşite evenimente, a ajuns să-şi pună în cap un personaj dubios, care nu are pic de respect pentru Parâng. Să nu uităm că dejecţiile dumnealui se scurg exact printre arborii din Parâng. Doar că dl. Vladislav uită aceste amănunte când face acuzaţii nedrepte la adresa unui adevărat cabanier preocupat de dezvoltarea unui turism sănătos în Parâng, nu a unui speculant care aşteaptă să pice câte un ban din cazări la negru. 
Terasa cabanei „La Mario”, proprietatea d-lui Stelian Zanet, este reali­zată lângă bazinul de apă, nicidecum deasupra bazinului. Dl. Milu Vladislav susţine că există riscul contaminării şi îmbolnăvirii a celor ce ar consuma apă din singura sursă de apă potabilă din Parâng, din cauză că sursa ar putea fi contaminată de infiltraţii de la ţevile de canalizare ce trec prin apropierea bazinului, de la cabana „La Mario”. Total fals, având în vedere că aceste ţevi nu se intersectează.
În schimb, dl. Milu Vladislav a uitat să menţioneze faptul că ţeava de dejecţii a cabanei sale trece prin căminul de apă potabilă al CSŞ Petroşani, aşa cum se vede şi în fotografiile alăturate. De asemenea, omul uită că bazinul UNEFS nu este singura sursă de apă potabilă. Sunt cel puţin patru surse de apă potabilă înregistrate la ABA Jiu Craiova.
Dl. Milu Vladislav l-a uimit şi pe dl. Zoltan Toth cu tupeul său, după ce şi-a branşat cabana  particulară  tăind ţeava de alimentare cu apă a CSŞ Petroşani, acel by-pass sigilat de Apele Române, realizat fără acordul şi ştirea nimănui.  
În prima fotografie se vede îmbinarea rapidă care trece peste o altă ţeavă gri parţial dezvelită. Îmbinarea rapidă reprezintă conexiunea de apă potabilă a CSŞ Petroșani, care urmează a fi reutilizată, iar ţeava gri, parţial vizibilă, este ţeava de evacuare a apei uzate de la cabana d-lui Milu  Vladislav. Cum se vede mai departe în fotografii, conducta gri de dejecţii are capătul de ieşire spre pădure. Aceasta trece chiar pe sub pârtia de sanie a CSŞ Petroşani, apoi se opreşte în pădure. Cât tupeu să ai să-i faci reclamaţie unui cabanier, doar de ciudă că acesta are apă la cabană, când tu faci ilegalităţi pe bandă rulantă? Să nu uităm că dl. Stelian Zanet chiar a igienizat  zona bazinului. 
Iată deci, a început un nou sezon al scandalurilor apei potabile în Parâng. Construcţia ilegală de cabane, fără autorizaţii, a ajuns să-şi arate şi faţa nevăzută. Autorităţile locale nu au acţionat la timp, atunci când fenomenul a luat amploare. Evident, bazându-se pe micile înţelegeri, racordările la utilităţi s-au realizat haotic, iar acum se întorc exact împotriva cabanierilor şi a turismului din Parâng. Neoferind mai nimic în schimbul taxelor şi impozitelor percepute, Primăria Petroşani a închis ochii faţă de ilegalităţi. Acum, când cabanierii de pe domeniul schiabil se iau de gât, edilii încearcă medierea conflictelor. Dar, practic, nu au nevoie decât de un sistem integrat de apă şi canalizare. Or, momentan, primăria nu le poate oferi acest lucru. Dacă însă cabanierii ar colabora, şi ar găsi soluţii comune, fiecare ar putea să treacă sezonul de iarnă cu bine. Chiar dacă presa ar fi mai săracă cu un subiect destul de rău mirositor…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 5  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În perioada 26–28 iunie 2015, Asociaţia schi turism montan „Pro-Parâng” Petroşani a organizat &ici[..]
30.06.2015, 14:05   |    0 comentarii
În perioada 26-28 iunie 2015, Asociaţia Schi Turism Montan „Pro-Parâng” Petroşani va organiza în c[..]
21.06.2015, 18:39   |    0 comentarii
Sâmbătă, 14 martie, pârtia Slima a fost gazda celei de a XII-a ediţie a concursului „Serbările Zăpezii - Pr[..]
17.03.2015, 19:30   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter