28.10.2013,  19:53:36 | 2 comentarii | 1268 vizualizari
Iată temeiurile care au stat la baza arestării lui Berbeceanu şi a soţilor Biriescu. La domiciliul şi biroul său s-au găsit documente secrete, nedeţinute legal. S-au identificat, de asemenea, acte vizând cauze neînregistrate!
de Ziarul Vaii Jiului
La decizia de a-l trimite pe Berbeceanu în arest a cântărit foarte mult faptul că “7 ani a avut cunoştinţă de faptele grave comise de către Cristian Litera şi, cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa de existenţa infracţiunilor comise şi nici să informeze asupra acestor fapte”.
 
La baza formulării de către Parchetul de pe lângă Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie – Direcţia de Investigare a Infracţiunilor de Criminalitate Organizată şi Terorism – Serviciul Teritorial Alba Iulia a solicitării de luare a măsurii arestării preventive pe o perioadă de câte 29 zile faţă de inculpaţii Biriescu Titus Gabriel, Biriescu Anişoara Ramona şi Berbeceanu Traian, cercetaţi în dosarul nr. 13/D/P/2011, au stat o serie de elemente ce trec dincolo de statutul de indicii temeinice şi suspiciuni rezonabile. 
S-a discutat, zilele acestea, despre faptul că arestarea comisarului şef s-ar fi făcut pe bănuieli şi presupu­neri. Dincolo de analiza emoţională, cei ce se numără printre fanii d-lui comisar Berbeceanu trebuie să înţeleagă că, în faza de urmărire penală, procurorii nu pot veni cu probele în piaţă, la tarabă, să le analizeze tot românul priceput la fotbal şi justiţie televizată.
Primul şi cel mai important argument este acela că dosarul penal în care este cercetat Traian Berbeceanu datează din 2011. Timp suficient, aşadar, ca anchetatorilor să li se confirme bănuiala că există o legătură între poliţist şi infractori.
Din coroborarea actelor existente la dosarul cauzei, a declaraţiilor martorilor, învinuiţilor, inculpaţilor, a documentelor economice, contabile şi a expertizelor efectuate, a proceselor verbale de transcriere a convorbiri­lor telefonice şi ambientale a rezultat existenţa unor fapte sau informaţii apte să convingă un observator obiectiv că este posibil ca persoanele din cauză să fi săvârşit infracţiunile.
De asemenea, există la dosarul cauzei date că inculpaţii Biriescu Titus Gabriel şi Biriescu Anişoara Ramona ar fi încercat – dacă ar fi rămas în libertate - să zădărnicească în mod direct sau indirect aflarea adevărului prin influenţarea unor martori, ori prin distrugerea, alterarea sau sustragerea mijloacelor materiale de probă.
S-a remarcat faptul că în mod constant inculpaţii au încercat să ascundă documente vizând activitatea firmelor controlate de ei, astfel că exista riscul ca, lăsaţi în libertate, aceştia să distrugă sau să altereze mijloacele de probă sau să influen­ţeze persoane care pot da relaţii asupra faptelor de care sunt acuzaţi.
În cauză exista riscul ca lăsaţi în libertate inculpaţii să ascundă mij­loacele materiale de probă – cu atât mai mult cu cât există posibilitatea extinderii cercetărilor şi asupra altor societăţi comerciale implicate, precum şi influenţarea martorilor care cunosc diverse aspecte ale activităţii infracţionale desfăsurate de inculpaţi.
În cauză, au constatat magistraţii de la Alba Iulia, exista riscul evident de posibilitate a zădărnici urmărirea penală de către comisarul Berbeceanu, precum şi de influenţare a martorilor, de distrugere, alterare sau sustragere a mijloacelor materiale de probă.
Prin poziţia avută în raport cu subordonaţii săi şi cu autoritatea pe care a avut-o şi o are asupra acestora apare evidentă posibilitatea zădărnicirii anchetei. Notorietatea de care se bucură Berbeceanu şi poziţia sa viru­lentă faţă de unii colegi şi colaboratori procurori, reliefată prin divulgarea în mass media a unor aspecte legate de cauzele aflate în lucru la organele de urmărire penală, prin care s-au divulgat aspecte vizând modalităţi şi procedee de anchetă, cauze aflate în lucru, au întărit convingerea instanţei că exista riscul major ca Traian Berbeceanu să influenţeze ancheta şi să zădărnicească direct sau indirect aflarea adevărului în această cauză precum şi în alte cauze despre care a divulgat public date.  
Atât la domiciliul lui Berbeceanu cât şi în incin­ta biroului său s-au găsit cu ocazia perchezi­ţiilor efectuate mai multe acte care vizau atât cauze aflate în lucru cât şi alte cauze neînregistrate. S-au mai găsit de asemenea acte având caracter secret, care nu erau deţinute legal în locaţiile res­pective, existând riscul ca aceste date să fie folosite nu în scopul în care au fost întocmite, ci pentru a influenţa ancheta şi de a îngreuna aflarea adevărului.
Trebuie remarcată continuitatea în timp a faptelor presupuse a fi fost săvârşite de către Berbeceanu, ceea ce denotă pericolul social evident pe care acesta îl reprezintă. Astfel, s-a dovedit cu actele existente la dosarul cauzei că cel puţin de 7 ani a avut cunoştinţă de faptele grave comise de către Cristian Litera şi, cu toate acestea, a înţeles să nu se sesizeze oficial şi în calitatea sa de existenţa infracţiunilor comise şi nici să informeze asupra acestor fapte. Mai mult, l-a folosit pe acesta, cu justificarea că îl putea determina să „colaboreze”, chiar în cauze în care avea un interes personal.
Curtea de Apel a reţinut că, prin deo­sebita lor gravitate şi reacţia publicului faţă de săvârşirea lor, anumite infracţiuni, cum sunt infracţiunile reţinute în speţa de faţă, pot produce o anumită „tulburare socială”, de natură a justifica o detenţie provizorie pe o anumită perioadă de timp. Vom reveni.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (2 )

#1 kosty29.10.2013,  08:22:19
- nu este singurul - practica astuia este... la moda in tot sistemul judiciar hunedorean -in curand va exploda un nou caz...
#2 ion29.10.2013,  12:13:21
deci inteleg ca intai a fost arestat si dupa aceea s-au cautat probe?


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Urmare a unor concursuri pe post, au fost numiţi şefii brigăzilor de Criminalitate Organizată din Alba Iulia şi Constanţa. D[..]
07.08.2014, 21:35   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter