29.10.2013,  21:09:50 | 0 comentarii | 1156 vizualizari
Conf. univ. dr. ec. Ilie Răscolean, preşedintele Senatului Universităţii din Petroşani: / „Dacă în urmă cu 4-5 ani Universitatea din Petroşani avea un număr de studenţi pe cele două cicluri (licenţă şi masterat) de circa 7.000 de studenţi, la 1 octombrie 2013 numărul studenţilor la instituţia noastră era de circa 3.300”
de Corneliu BRAN
 Senatul Universităţii din Petroşani între preocupări curente şi perspective
 
- Domnule preşedinte, pentru cei mai puţin familiarizaţi cu viaţa universitară vă rog să explicaţi ca este rolul Senatului universitar?
- Senatul universitar reprezintă comunitatea universitară şi are rolul de a garanta liber­tatea academică şi autonomia universitară. Senatul este cel mai înalt for de decizie şi deliberare la nivelul oricărei universităţi.
- Câţi membri are Senatul Universităţii din Petroşani şi care sunt structurile interne ale acestuia?
- Senatul Universităţii Petroşani are în com­po­nenţă 41 de membri, dintre care 30 de cadre didactice şi 11 reprezentanţi ai studenţilor. Structurile interne ale Senatului Universităţii din Petroşani sunt: Biroul Senatului – format din preşedintele Senatului, secretarul Senatului, preşedinţii celor cinci comisii ale Senatului şi reprezentantul studenţilor.
La Universitatea din Petroşani preşedintele Senatului sunt eu, secretarul Senatului este conf. dr. ec. Ioan Cucu, reprezentantul studenţilor este Maria Malanciuc, iar comisiile au următorii preşedinţi: Comisia de organizare, finanţare şi asigurarea calităţii învăţământului are ca preşedinte pe conf. univ. dr. ec. Imola Drigă; Comisia de cercetare, dezvoltare şi evaluare a cercetării are ca preşedinte pe prof. univ. dr. ing. Sorin Radu; preşedintele Comisiei de management, dezvoltare strategică, gestionare şi evaluare economico-financiară este şef. lucr. dr. ing. Sorin Mangu; preşedintele Comisiei pentru probleme studenţeşti este conf. univ. dr. ing. Roland Moraru, iar la Comisia de etică universitară preşedinte este prof. univ. dr. ing. Iosif Gruneanţu. În acest fel v-am enumerat şi numele celor cinci comisii, nu doar pe cei care le conduc, pentru că, după părerea mea, este important să se ştie şi acest lucru.
- Enumeraţi câteva dintre cele mai importante atribuţii ale Senatului într-o universitate?
- Senatul universitar are un mare rol în viaţa unei instituţii de învăţământ superior în momentul de faţă. De exemplu, Senatul este cel care aprobă Planul strategic de dezvoltare instituţională şi planurile operaţionale la propunerea rectorului. Tot Senatul aprobă Proiectul de buget şi execuţia bugetară, sau metodologiile şi regulamentele privind organizarea şi funcţionarea universităţii. Foarte important, Senatul încheie un contract de management cu rectorul şi controlează activitatea rectorului şi a Consiliului de Administraţie. Nu în ultimul rând, Senatul aprobă noi programe de studii, dispune încheierea acelor programe de studii care nu se mai încadrează în misiunea universităţii sau care sunt ineficiente academic şi financiar. Senatul este cel care aprobă şi cuantumul taxelor dintr-o universitate propuse de Consiliul de Administraţie şi tot el aprobă reorganizarea sau desfiinţarea departamentelor neperformante, pe de altă parte, aprobă statele de funcţii ale personalului didactic şi formaţiile de studiu şi dimensiunile acestora. 
V-am enumerat doar câteva dintre atribuţii, cele mai importante, fireşte, ele sunt mult mai multe.
- De câte ori se reuneşte Senatul într-un an universitar?
- Senatul se întâlneşte obligatoriu în şedinţe ordinare, o dată pe trimestru şi în şedinţe extra­ordi­nare ori de câte ori este nevoie. În perioada desfăşurată de la consti­tuirea Senatului la Universitatea din Petroşani, din februarie 2013 şi până acum, Senatul s-a întâlnit în plen cel puţin o dată pe lună, iar în unele luni s-a întâmplat să fie şi câte trei şedinţe.
- Câte hotărâri de Senat s-au luat din februarie şi până acum la aceste şedinţe?
- În această perioadă de care am vorbit s-au luat aproape 150 de hotărâri de Senat. Apreciez că s-au luat hotărâri utile, de care era nevoie, multe obligatorii, iar şedin­ţele de Senat s-au desfăşurat întotdeauna în spirit democratic, constructiv şi responsabil.
- Vă rugăm să exemplificaţi…
- De exemplu, s-a aprobat contractul de management încheiat cu rectorul Universităţii din Petroşani, care era o cerinţă obligatorie şi foarte importantă. Apoi, a fost aprobat Planul Strategic pe perioada 2013-2016, precum şi Planul Operaţional Anual, două planuri foarte importante pentru viaţa universităţii noastre. De asemenea, tot anul acesta în Senat s-au aprobat metodologii şi regulamente ce vizează desfăşurarea activităţii didactice de cercetare şi administrativă. Ţin minte că la una dintre şedinţe s-a hotărât ca dimensiunile minime ale formaţiilor de studiu, în anul universitar 2013-2014, să fie de minim 20 de studenţi în anul I şi de minim 15 studenţi pentru ceilalţi ani de învăţământ. Astfel, pentru programele de studiu care nu au întrunit acest număr minim de studenţi s-a luat hotărârea ca ele să nu mai funcţioneze în acest an universitar, iar studenţii au fost redistribuiţi, în funcţie de opţiunile acestora, la alte programe.
- Ştim că Universitatea din Petroşani se confruntă de ceva timp şi cu anumite dificultăţi financiare. În calitate de preşedinte al Senatului ne puteţi detalia acest aspect şi care sunt cauzele acestuia?
- Da, nu mai e un secret pentru nimeni, Universitatea din Petroşani se confruntă în momentul de faţă cu dificultăţi financiare, ca de altfel întreg sistemul de învăţământ superior. Nu stăm nici mai bine, nici mai prost ca alte universităţi din ţară, şi tot ca şi ele în ultimii ani avem o serie de dificultăţi din acest punct de vedere, cărora încercăm să le facem faţă cât mai bine, fireşte, atât cât se poate. Principala cauză a lipsei banilor provine de la capitolul „subvenţionarea de la bugetul de stat al învăţământului superior românesc”. Aş face aici precizarea că prin Legea Educaţiei Naţionale există o prevedere prin care, anual, pentru învăţământul superior românesc trebuie alocate resurse financiare publice de minim 6% din PIB, iar din câte se ştie anul acesta s-a alocat sub 3%, deci mai puţin de jumătate. 
- Ştim că numărul de studenţi la Universitatea din Petroşani a tot scăzut, cel puţin în ultimii ani, iar acest lucru nu e singular, se întâmplă şi la alte universităţi din ţară. Cum comentaţi?
- Aş începe prin a vă spune că, dacă în urmă cu 4-5 ani Universitatea din Petroşani avea un număr de studenţi pe cele două cicluri (vorbesc de licenţă şi masterat) de circa 7.000 de studenţi, la 1 octombrie 2013 numărul studenţilor la instituţia noastră era de circa 3.300. Cauzele principale sunt după părea noastră mai multe. În primul rând, este vorba de fenomenul demografic de scădere a populaţiei, tot mai evident de la an la an, acest lucru ducând implicit şi la scăderea numărului de elevi. Principalul bazin de recrutare a studenţilor pentru Universitatea din Petroşani este Valea Jiului, zonă care în ultimii ani a trecut printr-un proces de depopulare destul de mare, chiar mai mare decât a mediei pe ţară. Apoi, o altă cauză, evidentă, constă în gradul de promovabilitate la Bacalaureat în ultimii trei ani. Acest fapt a făcut ca numărul celor înscrişi la facultăţi să tot scadă, fenomen valabil şi pentru Universitatea din Petroşani. Nu în ultimul rând, aş trece la cauze şi situaţia socio-economică tot mai precară a Văii Jiului, lucru care-i determină pe mulţi tineri să nu se mai înscrie la facultate din cauza posibilităţilor financiare şi materiale reduse. Sper, totuşi, ca să încheiem optimist acest aspect, că situaţia se va stabiliza şi aceste cauze în timp vor dispărea, ceea ce va face ca numărul de studenţi să crească din nou.
- Înainte de 1989 existau la Institut foarte mulţi studenţi străini. După 1990 aceştia au cam dispărut, din mai multe cauze pe care nu are rost să le mai discutăm deoarece se ştiu. Totuşi, avem semnale că în momentul de faţă la Universitatea din Petroşani există înscrişi foarte mulţi studenţi din Republica Moldova. Este adevărat?
- Da, este perfect adevărat şi este un lucru pozitiv. Atât în anul universitar precedent, cât şi anul acesta avem un număr relativ mare de studenţi veniţi din Republica Moldova, de circa 200, zic eu un număr destul de impre­sionant. Toţi aceşti tineri veniţi să studieze la Petroşani s-au organizat destul de repede şi s-au constituit într-o mică comunitate, legife­rată şi printr-o organizaţie studenţească. 
- Domnule preşedinte, ce proiecte are Senatul Universităţii din Petroşani pentru anul 2014?
- În primul rând, sperăm ca declinul numă­rului de studenţi să se oprească în anul care vine. Apoi am dori ca la anul să obţinem calificativul maxim – „încredere ridicată” din partea Agenţiei Române de Asigurare a Calităţii Învăţământului (ARACIS), aşa cum l-am obţinut de altfel şi în urmă cu cinci ani, când s-a făcut prima acreditare instituţională a Universităţii din Petroşani de către această agenţie. Eu zic că avem tot ce trebuie pentru a primi această reacreditare instituţională.
- Care ar fi principalele atuuri în acest sens?
- Stau mărturie toate rezultatele noastre din activitatea de cercetare, precum şi calitatea, şi structura resurselor umane – mă refer aici în mod special la cadrele didactice. Un alt lucru demn de luat în seamă este baza materială a universităţii, suntem în grupul facultăţilor din ţară care are în momentul de faţă o bază materială solidă, modernă, în pas cu vremurile pe care le trăim. Toate acestea sunt capitole la care s-a lucrat mult în ultimii ani, de aceea considerăm că suntem pregătiţi pentru a primi o nouă acreditare de „încredere ridicată”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Vă mai aduceţi aminte desigur de materialul publicat de Ziarul Văii Jiului la 8 iunie, intitulat „Cu un an înainte de[..]

26.10.2011, 20:26   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter