05.11.2013,  21:38:26 | 9 comentarii | 1596 vizualizari GALERIE:     FOTO    
Tot politica, bat-o vina! / Astăzi sindicaliştii de la „Muntele” vor alege între… PSD şi PDL
de Marian BOBOC
► La alegerile locale şi parlamentare PSD-ul a surclasat PDL-ul ► Se va repeta şi astăzi la alegerile de la Sindicatul „Muntele” istoria? 
 
După cum s-a observat, campania electorală a candidaţilor înscrişi pe liste pentru funcţiile de preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general nu a fost decât un lung şir de reproşuri reciproce. Citindu-le, nici nu ştii cum au putut să coabiteze atâta vreme în acelaşi sindicat.
Din păcate, candidaţii nu au prezentat alegătorilor lor programe sindicale. Injuria, furia, jignirea au ţinut loc de program electoral. Cred că oamenii ar fi vrut să le fie prezentată o ofertă sindicală credibilă, în conjuncţie cu vremurile, deloc uşoare, pe care le trăieşte mineritul. Însă, liderii lor i-au dezamăgit din start.
 
Importul de cărbune
Una dintre chestiunile cu adevărat importante în discursul sindical electoral ar fi trebuit să fie aceea a importului de cărbune, care a cauzat mult producţiei de cărbune din Valea Jiului. Nu mai e un secret pentru nimeni culoarea portocalie a acestui import, nici faptul că Petre Nica era la conducerea Sindicatului „Muntele”, când contractul a fost semnat. Despre relaţiile dintre Petre Nica şi PDL este suficientă o simplă căutare pe Google. Printre cei care se aflau la butoanele energiei în judeţul Hunedoara în momentul importului se regăsesc fruntaşi ai PDL: la Termocentrala Mintia era director Borca, preşedintele CA Paroşeni – Gligor Dorin (şef PDL Hunedoara), preşedinte CA atunci înfiinţatului Complex Energetic Hunedoara era Florin Mârza.
Poate de aceea, să nu deranjeze, Petre Nica a evitat subiectul importului de cărbune, făcut în detrimentul ortacilor pe care i-a reprezentat. 
 
PSD vs. PDL     
Discursul politic a înlocuit dezbaterea sindicală. Petre Nica îi acuză pe Cozma şi pe susţinătorii săi că ar fi fideli PSD. În replică, Cozma şi susţinătorii săi îi reproşează lui Petre Nica apropierea de cercurile PDL.
Dacă s-ar fi obosit să citească doar titlul cărţii subsemnatului, „Vă ordon: confiscaţi drapelul roşu!/ Sindicatul social-democrat al minerilor lupeneni de la origini până în 1939. O reconstituire”, Petre Nica ar fi aflat că cele mai longevive sindicate ale muncitorilor din Valea Jiului au fost social-democrate în epoca interbelică, un timp când sindicatele, chiar dacă oprimate, aveau o viaţă internă intensă în folosul real al membrilor lor de sindicat. Prin urmare, acuza lui Nica Petre că unele sindicate ar fi arondate Partidului Social-Democrat nu reprezintă o gravitate, ci doar o dovadă de continuitate istorică.
 
Produse evoMAG.ro
 
Nica împotriva lui Cîmpeanu
Darius Cîmpeanu, preşedintele Departamentului „Muntele” E.M. Lupeni, care a fost (şi mai este?) mâna dreaptă a lui Petre Nica este un membru marcant al organizaţiei PSD Lupeni. Cîmpeanu candidează astăzi (noi credem că cu şanse reale) la funcţia de preşedinte executiv al Sindicatului „Muntele”. Cum acuzele lui Nica la adresa PSD sunt virulente, înţelegem că-l nu va vota nici el pe Darius Cîmpeanu, pentru că este PSD-ist. De altfel, libertatea de aso­ciere este garantată de Constituţia României. De aceea nu-l înţelegem pe Nica de ce este împotriva membrilor săi de sindicat, care sunt, totodată, şi membri de partid. Sau, poate, pentru Nica este bine să fii doar membru PDL…
 
PSD a fost votat masiv
La alegerile locale în Valea Jiului PSD a fost votat masiv. Deci, şi membrii Sindicatului „Muntele” au taxat politi­ca PDL, alegându-i pe reprezentanţii PSD. Tot aşa, şi la alegerile parlamen­tare, voinţa electoratului s-a îndreptat în Valea Jiului către candidaţii PSD.
Nu văd ce transformări alchimice să se fi produs în mentalul colectiv ca în alegerile de la Sindicatul „Muntele” să fie înfrânţi reprezentanţii PSD-ului şi să câştige cei ai PDL. Cred că discursul politic disjunctiv al d-lui Petre Nica, PSD – rău, PDL – bun, a fost o greşeală de strategie a campaniei sale…
 
Nica nu a trecut încă pe la casieria LSM„VJ”
Zoltan Lacataş, preşedintele LSM„VJ”, ne-a informat că Petre Nica nu a trecut deloc pe la casieria structurii sindicale pe care o conduce.
Aşa că cele 370 milioane lei vechi (reprezentând cotizaţia Sindicatului Liber E.M. Lupeni către LSM„VJ”) şi cele 27 de milioane lei vechi (cuantumul datoriei personale a lui Petre Nica), revendicate de Ligă prin preşedintele Lacataş, nu au ajuns nici ieri, nici alaltăieri la destinaţie.
 
Că va fi sau nu ales, Nica ar trebui să răspundă
La întrebările pe care ortacii săi i le-au adresat lui Nica, mai adăugăm câteva sosite pe adresa redacţiei săptămâna aceasta: 1. Ce s-a întâmplat cu banii de la Sindicatul „Muntele”?; 2. Pentru cine s-au achizi­ţionat băuturi alcoolice de peste 7.000 lei de la SC Bana’n SRL şi s-a lăsat garanţie filă cec (ştiut fiind faptul că emiterea de filă cec fără acoperire este infracţiune penală)?; 3. Pentru cine a achiziţionat tichete-cadou anul trecut şi anul acesta dl. Nica de la SODEXO?; 4. Nu cumva Sindicatul Liber E.M. Lupeni (care, mai are, parcă, doar un singur membru, oare chiar dl. Nica?) administrează Clubul Sindicatelor Lupeni?
 
Garanţii corectitudinii alegerilor sindicale
Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele” a hotărât componenţa comisiilor de alegeri. Fiind vorba de un eveniment foarte important pentru destinul a mii de oameni, numele sindicaliştilor enumeraţi mai jos va rămâne în istorie, depinzând doar de prestaţia lor de astăzi cum va rămâne… Până la proba contrarie, credem că vor fi de bună-credinţă, adevăraţi garanţi ai corectitudinii alegerilor sindicale. După cum s-a văzut, ZVJ şi-a menţinut obiectivitatea, dând dovadă de deontologie, nu a îndemnat să fie votat cutare sau cutare şi nici nu a ridicat osanale jalnice vreunui candidat.     
Comisia Centrală de alegeri: 1. Mihai Lungu (Lupeni), 2. Cristian Barna (Lonea), 3. Tudor Marian Iriza (Vulcan).
Comisia de alegeri Livezeni: 1. Ionel Cristea (Livezeni); 2. Iosif Bologh (Lonea); 3. Sorin Biriş (Lupeni); Dumitru Irimia (Vulcan); 5. Dumitru Atanasov (Livezeni).
Comisia de alegeri Vulcan: 1. Levente Biro (Vulcan), 2. Gherghely Orosz (Lupeni), 3. Ioan Arăpaşu (Lonea), 4. Traian Molnar (Lonea), Liviu Mîrlogeanu (Livezeni).
Comisia de alegeri PCVJ: 1. Vasile Căliman (PCVJ), 2. Dumitru Răgan (Lupeni), 3. Adrian Vesa (Lonea).
Comisia de alegeri sediu sucursală: 1. Elena Călpean (aparat sediu), 2. Gheorghe Lalu (Vulcan), 3. Viorel Paraschiv (Lonea).
Comisia de alegeri Lupeni: 1. Dumitru Banciu Modroiu (Lupeni), 2. Marius Demeter (Lupeni), 3. Constantin Ponici (Lonea), 4. Victor Bugiulescu (Vulcan), 5. Nicolae Ene (Livezeni).
Comisia de alegeri Lonea: 1. Iosif Ghedeon (Lonea), 2. Ciprian Daminescu (Lonea), 3. Dumitru Daniel Calimandriuc (Vulcan), 4. Remus Nagy (Lupeni), 5. Dorinel Micu (Livezeni).
Comisia de alegeri Mintia: 1. Ştefan Zbughin (Mintia), 2. Daniel Taloş (Lupeni) şi 3. Gabriel Duleanu.
 
Reamintim cine sunt candidaţii
Conform statutului, Biroul Executiv al Sindicatului „Muntele” este format din preşedinte, preşedinte executiv şi secretar general.
Cea mai mare concurenţă este înregistrată la funcţia de secretar general, în cursă intrând 4 competitori: Ilie Silvăşan (Departamentul „Noroc Bun” E.M. Lupeni), Robert Pavăl (Departamentul „Solidari­tatea ’99”), Dorin Vezure (Departamentul „Viitorul” Preparaţia Coroeşti) şi Ioan Ciubotaru (Departamentul EM Vulcan).
Pentru funcţia a doua în sindicat, cea de preşedinte executiv, vor lupta Darius Cîmpean (Departamentul E.M. Lupeni) şi Alin Sân (Departamentul „Cărbunele” Divizia Minieră).
În fine, pentru întâiul loc în sindicat vor intra în „ringul” alegerilor sindicaliştii cu experienţă Tiberiu Cozma (Departamentul Lonea 1), Aurelian Enache (Departamentul EM Vulcan) şi Petre Nica (preşedintele în funcţie al Sindicatului „Muntele”).
 
Câţi vor vota
La această oră alianţele sunt deja făcute. Se ştie cine pe cine susţine, cine sunt „trădătorii”, cine sunt „spărgătorii”, cine sunt „fidelii”. Credem că, dincolo de înţelegerile între unii lideri de sindicat, de numărul de membri ai unui sindicat sau altul, un factor determinant va fi câţi sindicalişti se vor prezenta astăzi la vot. Şi apoi câţi dintre aceştia vor avea asupra lor unul din actele de identitate solicitate de organizatorii alegerilor. Ne e greu să credem că, în afara membrilor PSD şi PDL, cei aflaţi în foaie de boală sau în concediu de odihnă vor catadicsi să se deplaseze la mină să voteze. Procentul mediu de absenteism (foi de boală şi concedii) pe Divizia Minieră oscilează între 20-25%, ceea ce face posibil că astăzi să se prezinte la şut în jur de 2.500 – 2.700 de angajaţi, plătitori de cotizaţie la sindicate mici şi sindicate mari. Care nu ştim cum vor vota.  
 
Cel mai bun să învingă
Cum cotidianul nostru şi-a dovedit din nou proverbiala echidistanţă (desigur, un atribut al deontologiei) în relatarea acestei aprinse şi lungi campanii electorale, care a ţinut din 6 septembrie până în 6 noiembrie!, fiind deschis exprimării poziţiilor tuturor candidaţilor sindicali, le urăm succes în alegeri. Cel mai bun să câştige (cinstit)!


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (9 )

#1 lacatusu05.11.2013,  22:25:06
In primul rand ar trebui sa mentionam ca toti candidatii la functia de presedinte sunt pensionabili. In al doilea rand nici un candidat nu prezinta argumente sau fapte convingatoare. Deci vorba personajului lu Caragiale din piesa "O scrisoare pierduta"...IO PE CINE VOTEZ ? Deci in concluzie ....nu avem pe cine vota. Toi sunt o apa si un pamant. Vezi doamne ca ei fac munca sindicala din convingeri......adica fac ce fac de dragul minerilor. Povesti , totul este pe afaceri si interese financiare, adica cotizatiile minerilor si avantajele de pe urma acestora. In rest e numai palavrageala. Si ca o concluzie : Oare chiar ne credeti prosti ?
#2 AlindicA05.11.2013,  23:22:42
Nu gandii la trecut prezentul si viitorul e nasol cu PiSiDiul tau.
#3 stripere..........06.11.2013,  00:44:12
danseaza la alta masa
#4 gogu06.11.2013,  01:30:09
DA ,DA ,DA lacatusule sunteti prosti!!!! Dar nu asta-i baiul .Baiul este ca inca sunteti multi .
#5 Mita06.11.2013,  08:11:47
NICA = PDL Sa fi clar
#6 radu 06.11.2013,  08:52:25
din cite se stie jocurile sint facute pentru cozma ghiuri care readuce dinastia care a distrus si izolat valea jiului la conducerea minerilor, pacat ca minerii nu pot alege un lider adevarat si se leaga de indivizi dubiosi cel putin cum sint ebache,nica,cozma sau lakatos.
#7 usl06.11.2013,  10:39:03
sa vedem ce iese din alianta psd(cosma,jurca,ciubotaru,campeanu,dragoi si tatuca lupascu),oricum nica le mai fura borcanul cu miere din cand in cand !
#8 dacian06.11.2013,  13:00:07
O RUSINE PENTRU MINERII DIN VALEA JIULUI CA DIN NOU UN COZMA SA NE TRAGA IN JOS SPRE INCHIDERE SI IZOLARE ASA CUM A FACUT O SI FRATELE SAU,NICI CEILALTI DOI NU SINT MAI BREJI UN LIDER ADEVARAT AR FI FOST DL PADURARU.
#9 momo06.11.2013,  18:39:01
la lonea directorul zamfir a amenintat pe toata lumea sa voteze cu cozma probabil ii leaga multe fire citeva din ele ducind si curent clandestin spre zona voievodu unde sint persoane agreate care n au voie sa plateasca curent ca toata lumea.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Prima destinaţie: oraşul Aninoasa

Astăzi, 3 iulie, Aninoasa va primi după multă[..]

02.07.2015, 18:51   |    2 comentarii

Ieri, la jurnalul de la ora 13:00 de la Radio România Actuali­tăţi, pe lângă anunţul cu plecarea la Petroşani a[..]

27.05.2015, 23:04   |    2 comentarii
Deşi poziţia ziarului nostru faţă de mascarada de miting politico-sindical organizat de numitul Nica Petre a fost publică, la[..]
27.05.2015, 22:28   |    1 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter