03.11.2011,  12:43:31 | 0 comentarii | 581 vizualizari
Dacă statul e neputincios chestiunea reabilitări termice / Asociaţiile de locatari caută soluţii
de Alina PIPAN

În Petroşani, după ce doar 6 din cele 41 de blocuri propuse pentru programul de reabilitare termică au fost finalizate, proprietarii din celelalte 35 de blocuri au rămas în expectativă. După cum bine se ştie, Guvernul nu a mai repartizat anul acesta fonduri pentru continuarea programului. Câteva administraţii locale din ţară au preluat această responsabilitate şi au asigurat ele banii pentru continuarea proiectului. Însă altele, cum sunt şi cele din Vale, nu au bani pentru asemenea investiţii. Aşadar, se aşteaptă noi ordine. Unele asociaţii de proprietari au propus continuarea proiectului de reabilitare din banii proprii, aşteptând, apoi, ca statul să le returneze fondurile investite. Însă, o asemenea decizie nu este una precaută, din moment ce statul nu-şi asumă plata ulterioară a acestor cheltuieli. Asociaţii de locatari, cum este cea de pe strada Șt. O. Iosif din Petroşani, şi-au convocat proprietarii pentru discuţii pe tema acestui subiect. După ce au constatat care sunt beneficiile reale ale acestui program de reabilitare, locatarii blocurilor cuprinse în program, şi care nu au fost încă reabilitate, insistă ca proiectul să se ducă la bun sfârşit şi să nu rămână pe dinafară. Însă cum bugetul guvernului este unul de criză, subvenţia pentru primării ar putea întârzia cu lunile. Ceea ce ar însemna o nouă iarnă în blocurile reci de beton şi o nouă serie de facturi uriaşe la întreţinere. Prin urmare, asociaţiile caută soluţii. Anul trecut, tot pe Șt. O. Iosif, ar fi existat opţiunea ca un investitor să suporte cei 20 la sută din fondul de proiect, adică banii care ar fi trebuit să se strângă de la proprietari pentru realizarea anvelopării. Mai precis, a existat o ofertă prin care un investitor ar fi dorit să mansardeze unele blocuri care intră în proiect şi, în schimbul acceptului proprietarilor, să suporte cheltuielile ce le reveneau acestora pentru proiectul de anvelopare. Însă responsabilii din primărie declarau atunci că aceste oferte nu s-au concretizat.

Contractul cu eventualul constructor, ales în urma licitaţiilor prealabile, va asigura următoarele servicii şi lucrări: elaborarea proiectelor de execuţie a lucrărilor de reabilitare termică a imobilelor, fazele PT+PAC+CS+DE şi verificarea acestora de către verificatori de proiecte; asigurarea asistenţei tehnice din partea proiectantului pe toată durata execuţiei lucrărilor; realizarea lucrărilor de reabilitare termică în concordanţă cu prevederile proiectului de execuţie elaborat: termoizolare faţadă, reparaţie şarpantă plus învelitoare, realizare şarpantă şi învelitoare, termoizolare placă subsol, termoizolare planşeu, reparare sau montare jgheaburi şi burlane, demontare şi montare trotuare, înlocuire tâmplărie de lemn cu tâmplărie PVC şi geam termoizolant, după caz. Toate aceste lucrări, fără intervenţia statului şi a primăriei, ar costa proprietarii mult peste puterea lor economică. Costul, în aceste condiţii, pentru lucrarea de anvolopare a unui apartament, ar fi de trei ori mai mare decât dacă proprietarul şi-ar realiza anveloparea „la liber”, separat de proiectul lansat la nivel naţional. Deci, cel mai sigur este să aşteptăm banii de la guvern pentru continuarea lucrărilor în condiţiile în care s-a lucrat şi până acum.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 9  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter