21.11.2013,  21:41:47 | 1 comentariu | 1474 vizualizari
Primarul municipiului Petroşani: / „În ceea ce ne priveşte vom continua proiectele cu finanţare europeană, pentru că am dovedit că putem să le ducem cu succes la finalizare…” (I)
de Corneliu BRAN
►Împreună cu cetăţenii, Proiectul „Petroşani” continuă
 
O primărie fără arierate 
- Domnule primar, ne apropiem cu paşi repezi de finalul anului, un an destul de greu pentru toată lumea. Dacă ar fi să facem un mic bilanţ după aproape 11 luni scurse până acum, cum a fost pentru administraţia din Petroşani acest an?
- Nici pentru administraţia municipiului Petroşani n-a fost un an uşor, în sensul în care finanţările de la bugetul de stat pentru lucrările şi proiectele începute au cam lipsit. Şi aici mă refer, în primul rând, la domeniul schiabil şi termin cu grădiniţele, bazinul şcolar şi cu toate celelalte investiţii începute. La acest capitol lucrurile au mers foarte greu sau deloc, din cauză că finanţarea care trebuia să ajungă nu a mai ajuns, ceea ce ne-a făcut să suplinim aceste fonduri din bugetul local, menite să mişte cât de cât lucrările.
Pe de altă parte, 2013 a fost un an în care Primăria municipiului Petroşani, pentru că n-a avut arierate la 1 ianuarie 2013, a putut să menţină taxele şi impozitele fără să se facă acea creştere de 16%, ceea ce nu e lucru puţin.
O altă concluzie pe care o putem trage tot aici este şi faptul că pe parcursul anului am avut destule lucrări finanţate de la bugetul local, în principal lucrări de asfaltare şi de modernizare a structurii rutiere, pe care le-am continuat din 2012 şi pe care le-am finalizat în acest an. Tot în 2013 am continuat şi programul de anvelopare a blocurilor, dar cu bani puţini de la guvern faţă de ceea ce trebuia, astfel că n-am reuşit să facem pe acest segment cât ne-am propus. 
 
Eforturi pentru buna funcţionare a primăriei
- În afară de problemele legate de stoparea fondurilor pentru investiţii la proiecte aflate în derulare, cum s-a întâmplat de altfel în toată ţara, sunteţi mulţumit de activitatea primăriei privind celelalte probleme şi munca de zi cu zi?
- Da. Pot spune că în rest activitatea noastră, a celor din primărie, s-a desfăşurat în limite normale. Am încercat să facem tot ce ţine de buna administrare a municipiului. Fireşte, cu multe rectificări de buget şi cu tot ce ţine de latura financiară, lucruri pe care le-am făcut împărţind banii cât mai bine posibil, astfel încât să nu avem probleme nici cu bursele pentru elevi, nici cu plata pentru persoanele cu handicap şi pentru însoţitori, sau cu tot ce ţine de latura socială. N-am neglijat nici activităţile culturale, atât cât s-a putut, nici investiţiile în derulare pe care primăria le-a avut, am încercat să păstrăm un echilibru în tot şi în toate cu câţi bani am avut la dispoziţie, astfel încât să nu avem suferinţe mari pe domeniile de activitate.
 
Investiţii de la bugetul local
- La ce capitol a stat cel mai bine anul acesta administraţia publică locală din Petroşani şi la ce capitol a stat mai rău?
- Am să încep invers… Cel mai rău am stat la investiţiile în derulare care trebuiau finanţate din bugetul de stat. Cel mai bine am stat la investiţiile pe care a trebuit să le facem de la bugetul local. Ne-am întins atât cât a fost plapuma. Până la urmă am reuşit să facem bine tot ce ne-am propus de la bugetul local.
- Aş vrea să ne spuneţi ce proiecte şi ce lucrări aţi avut pe agenda de lucru în 2013?
- Pe finanţare de la bugetul local am continuat să facem toate lucrările de asfaltare pe care le aveam în derulare începând din anul 2012. Am reuşit să finalizăm anul acesta toate lucrările acestea, ceea ce nu-i puţin lucru. Vorbesc aici nu numai de drumuri, ci şi de trotuare şi de parcări făcute ca la carte, ţinând cont că Petroşaniul stătea foarte rău la acest capitol, iar acţiunea cu parcările nu s-a încheiat, o să mai facem destule şi în anii următori. Am finalizat, de asemenea, toate proiectele pe finanţare europeană, ultimul dintre ele îl vom finaliza în decembrie. Este vorba de Ambulatoriul de la Spitalul de Urgenţă Petroşani.
 
Ajutor către lăcaşurile de cult
Nu pot să uit că în 2013, ca şi în anii trecuţi, primăria şi consiliul local au ajutat cât au putut şi lăcaşele de cult. Cât voi fi primar voi sprijini în continuare bisericile, pentru că eu consider că acest lucru este, de fapt, o datorie a noastră. De ce spun asta? Deoarece lăcaşurile de cult nu fac altceva decât să ajute tot pe oamenii din comunitatea noastră. Atunci mi se pare firesc ca o parte din bani să meargă şi către această zonă foarte importantă în orice privinţă.
 
Continuitate
Una peste alta, dacă facem un bilanţ, sunt multe lucruri care au fost realizate în 2013, o continuitate a ceea ce s-a făcut în 2011 şi 2012, o linie pe care dorim s-o urmăm şi în 2014. În ceea ce ne priveşte vom continua proiectele cu finanţare europeană, pentru că am dovedit că putem să le ducem cu succes la finalizare. 
 
Noi proiecte
- Pentru 2014 aveţi, să înţelegem, şi alte proiecte cu finanţare europeană, mai mari sau mai mici, în plan?
- Da, desigur. Acum pregătim proiecte pentru perioada 2014-2020, atât pe infrastructură, cât şi pe alte domenii. Aceasta rămâne să vedem după cum vor apărea ghidurile de finanţare şi pe ce domenii le vom putea accesa. Vrem să mergem pe zona de turism, pe zona de cultură, mai multe proiecte, dar în mod special un proiect pentru muzeu - vrem să renovăm şi să extindem puţin Muzeul Mineritului, la care să anexăm şi Muzeul Muntelui”. Avem în plan să câştigăm, tot pe fonduri europene, un proiect care să vizeze anveloparea tuturor şcolilor din municipiu. Pe de altă parte, ceea ce va însemna pentru noi o prioritate zero, cel puţin în activitatea mea din 2014, va fi atragerea de investitori la Petroşani şi crearea de locuri de muncă.
 
Prioritatea zero: atragerea investitorilor
- Aţi atins un punct dureros… Un punct cam neîndeplinit de nicio administraţie locală din Valea Jiului.
- Vă repet, doresc – şi asta va fi prioritate zero pentru mine în 2014 – să aduc investitori la Petroşani, deoarece consider că Petroşaniul a ajuns la un nivel la care aceasta este etapa în care trebuie să atragem aceşti investitori. Mai repede de acest moment, 2014, consider că nu se putea face acest lucru. N-aveam condiţiile prielnice pentru ştiu eu ce investiţii, n-aveam infrastructură, n-aveam suprafeţe de teren… Acum, drumuri bune există în localitate, există drumul Petroşani-Simeria foarte bun, se lucrează la drumul de pe Defileul Jiului, ceea ce va însemna o bună deschidere din 2015 încolo. Sunt semnale că se va reface şi bucata de drum care ne leagă de Voineasa. Există în oraş aproape peste tot gaz metan. S-a lucrat şi se lucrează la canalizare în zone unde nu exista. Avem două suprafeţe de teren care se pretează la a fi date unor investitori şi unde se va putea întreprinde ceva serios. Avem şi o bază turistică, ce, de la an la an, se tot modernizează, inclusiv pârtii de schi moderne. Şi lucrările în acest sens nu se vor opri aici. Avem în municipiu destule sucursale de bănci, câteva supermarket-uri cunoscute, benzinării, teatru, universitate etc. Petroşaniul este o localitate vie, care tinde tot mai sus. Credem că a sosit momentul ca din 2014 să lucrăm şi la acest ţel, să atragem la Petroşani investitori care să creeze locuri de muncă şi care să dea putere şi mai mare localităţii.
 
Crearea de locuri de muncă
- V-aţi propus o ţintă, eventual câte locuri de muncă să se creeze prin aducerea la Petroşani a acestor investitori?
- Evident că analizăm acest aspect cu grijă. În prima fază, aş fi foarte mulţumit dacă am reuşi să creăm în jur de 250-500 locuri de muncă. Dar vom vedea, toate atunci, la timpul lor.
- Pe de altă parte, nu credeţi că, dacă s-ar crea locuri de muncă pe o perioadă determinată pentru cei care n-au locuri de muncă şi trăiesc din tot felul de ajutoare sociale, prin agenţiile judeţene de ocupare a forţei de muncă, via primării, cum s-a mai întâmplat, ar fi o formă de a le reda zâmbetul acestor oameni greu încercaţi de soartă?
- Da, eu am mai spus treaba asta, a fost un program foarte bun cu primăriile derulat prin Ministerul Muncii, care dădea o gură de oxigen pentru câteva sute de oameni. Însă, de vreo trei ani de zile programul a fost sistat. Noi am tot încercat să pistonăm să se revină la idee, am mai trimis adrese, am mai discutat cu factori de decizie, însă priorităţile ministerului au fost altele. Nu sunt foarte optimist că de la anul va fi reluat acest program deşi ar trebui…
 
Miza pe turism
- Aţi vorbit de turism în câteva rânduri… Vă rugăm să ne spuneţi în ce stadiu aţi ajuns cu proiectul din Parâng, ce s-a lucrat acolo anul acesta şi ce doriţi să mai întreprindeţi la anul, ţinând cont că banii de la guvern vin greu sau deloc.
- Am continuat proiectul din Parâng şi anul acesta. Constructorul a lucrat în 2013 pe banii din bugetul local. Pot spune cu satisfacţie că am finalizat bazinul de apă de 5000 mc de la „Căsuţa din Poveşti”. S-au făcut anexele şi clădirile tehnice, s-a introdus instalaţia de apă pentru instalaţia de zăpadă artificială, s-au amenajat în continuare pârtiile şi alte câteva lucruri care trebuiau făcute acolo sus. Sigur, la anul ne dorim să finalizăm telescaunul 3, aceasta va fi acolo prioritatea numărul unu. În materie de alte pârtii de schi, vă pot spune că suntem în proces la Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie cu Romsilva pentru a scoate din fondul forestier câteva bucăţi de teren, deoarece e vorba de vreo patru pârtii care trebuie făcute în zona Slima. Acestea trebuiau să ne fie oferite în mod gratuit de către Romsilva, dar cei de-acolo s-au opus şi s-a ajuns la proces. Am câştigat în prima fază procesul la Curtea de Apel, acum suntem într-o altă fază cu procesul şi ne judecăm, sperăm însă să se termine totul şi să ne apucăm de treabă.
 
Lucrările din Colonie
- Una dintre promisiunile dumneavoastră din campania electorală era legată de asfaltarea drumurilor din Colonia Petroşani. Mai stă în vigoare, pentru că oamenii de-acolo ne tot întreabă?
- Cum să nu! Vreau să le amintesc cetăţenilor din acest cartier că o parte din aceste drumuri le-am reabilitat printr-un program finanţat de Banca Mondială – e vorba de cele trei străzi unde am introdus canalizarea, am asfaltat drumurile şi am refăcut trotuarele. Pe de altă parte, am asfaltat din bugetul local o serie de drumuri, dar acum se lucrează la canalizare pe toate străzile din Colonie, după care vom intra cu asfaltarea. În acest sens, deja am finalizat studiul de fezabilitate pentru a intra pe un program cu finanţare europeană menit să ne aducă în posibilitatea de a asfalta toate străzile din Colonie, unde s-a introdus sau se va introduce canalizarea.
 
Asfaltarea continuă
- Aveţi în vedere, la capitolul drumuri, să reabilitaţi anul viitor şi celelalte străzi rămase nereabilitate?
- Da, am mai spus-o: toate zonele sunt prinse în acest mare proiect de care am amintit mai înainte, inclusiv străzile din Colonie, zona de deasupra Gerom, zona din spatele primăriei şi zona Sălătruc. Acesta este un pachet de străzi, dar avem şi un al doilea pachet. Acesta vizează străzile care duc către comunităţile săteşti ale Petroşaniului. Mă refer aici la Dâlja Mare şi Dâlja Mică, la Slătinioara, la Roşia şi la Peştera Bolii. Drumurile sunt prioritare deoarece acest lucru vine de la oameni, calea de acces fiind foarte importantă pentru ei.
 
Reculul descentralizării
- Domnule primar, se vorbeşte, şi azi-mâine se caută să se pună în practică, de Legea Descentralizării. După cât se pare vor trece la primării cluburile sportive şcolare, cluburile copiilor şi elevilor, cluburile studenţeşti şi tot ce ţine de ele. La Petroşani ar trece la primărie, în afară de instituţiile în sine şi de clădirile aferente, Sala Sporturilor, baza sportivă a clubului şcolar sportiv din Parâng, terenul de tenis şi altele. O să puteţi face faţă ca primărie, în condiţiile în care toate astea necesită cheltuieli în plus?
- Nu şi da… Dacă ele nu vor fi descentralizate şi cu resursa financiară, nu vom putea să le ţinem! Clar, n-avem de unde să mai suportăm o astfel de cheltuială de la bugetul local. Dacă vor fi descentralizate cu resursa financiară, atunci vom putea face faţă. Din ceea ce am văzut la televizor, primul-ministru a declarat că se vor descentraliza cu resursa financiară. Dacă va fi aşa, atunci va fi bine.
- Unii directori de astfel de instituţii spun că e rea această trecere, care va distruge sportul practicat de copii şi elevi – cum e cazul directorului Toth de la Clubul Sportiv Şcolar Petroşani. Alţii, din contră, cum e cazul directorului Kiss, de la Clubul Copiilor Petroşani, susţin că trecerea e binevenită şi aşteptată. Cum comentaţi?
- Nu cunosc prea bine toată activitatea acestor instituţii. De aceea nu pot spune cum va fi. În momentul în care voi primi documentele cu tot acest transfer şi când voi analiza tot ce ţine de asta, voi putea să-mi spun părerea. Dar, repet, trebuie descentralizate cu resursa financiară. Altfel nici nu intră în discuţie pentru că nu putem face faţă.
 
Grădiniţa „I.G. Duca”
- Tot legat de învăţământ, mai avem la I.G. Duca o grădiniţă nefinalizată. Ce se întâmplă cu această clădire?
- Din păcate, când am început investiţia, aceasta era sub tutela primăriei. După un an, guvernul a trecut această investiţie la Ministerul Educaţiei. Din acel moment lucrurile au început să nu mai meargă, clădirea rămânând în cele din urmă la stadiul actual. Nici acum nu pot spune multe, dar încercăm să căutăm soluţii… Dacă în 2014 guvernul nu ne va finanţa această investiţie, în 2015 vom încerca să o finanţăm de la bugetul local. La fel va fi şi cu piscina şcolară, numai că acolo lucrurile sunt mai complicate, investiţia fiind un pic mai mare. O să vedem…
 
Sala Sporturilor
- Dacă vă intră în patrimoniu după descentralizare şi Sala Sporturilor ce veţi face, ţinând cont că ea nu a fost modernizată şi arată cum arată…?
- Un lucru va fi clar şi cu această sală: vom căuta cât mai repede orice resursă de finanţare pentru a moderniza această clădire, iar prima măsură care ar trebui luată ar fi rezolvarea sistemului de încălzire. (va urma)


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (1 )

#1 cetatean22.11.2013,  12:37:02
Bla,bla,bine ca avem bani de biserici dar pentru sala de sport nu,etc,etc.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
De câteva zile străzile Petroşaniului au fost invadate de patrupede care nu sunt din zonă. 
16.06.2015, 23:27   |    0 comentarii
Marţi, 9 iunie, la sediul UNPR Petroşani de pe strada Constructorul, primarul Petroşaniului, Tiberiu Iacob-Ridzi, a organizat o[..]
09.06.2015, 22:03   |    2 comentarii
Conferinţa de presă de marţi, 2 iunie, susţinută de primarul Tiberiu Iacob-Ridzi l-a avut ca invitat şi pe consilierul acestuia,[..]
02.06.2015, 18:43   |    3 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter