01.12.2013,  20:34:57 | 0 comentarii | 749 vizualizari GALERIE:     FOTO    
„Familia - prima şansă a fiecărui copil” / De la un simpozion la recitaluri...
de Ionel Zmau
„Familia fără surâsul copiilor este ca biserica fără clopote şi sfinţi”
Ideea acestui simpozion i-a aparţinut Doiniţei Maria Bălănesc, preşedinta Organizaţiei Femeilor Liberale - Petrila, care a explicat iniţiativa astfel: „Pornind de la citatul Familia fără surâsul copiilor este ca biserica fără clopote şi sfinţi (Valeria Mahok) şi nu numai, noi - femeile liberale – am decis organizarea simpozionului Familia - prima şansă a fiecărui copil. Tematica este delicată şi de suflet, gândindu-ne la rolul familiei în creşterea şi formarea sănătoasă şi armonioasă a copiilor. Prin acest simpozion s-au împărtăşit experienţe, au avut loc schimburi de opinii, dar - dincolo de acestea - ne-am reîmprospătat în minte şi în suflet valorile care ar trebui să ne coordoneze viaţa de zi cu zi, pe care ar trebui să le dăruim şi să le insuflăm copiilor noştri: răbdare, bunătate, înţelegere, respect şi frică de Dumnezeu”.
 
Fără vreo tentă politică...
Organizatorii au fost oarecum surprinşi de publicul numeros (peste 120 de persoane), predo­minant feminin, participant la aceste activităţi în data de 29 decembrie, la Clubul Copiilor şi Elevilor Petrila. 
Demn de remarcat ar fi faptul că acest simpozion de interes general pentru societatea românească a fost... „eliberat” de vreo tentă politică, din public făcând parte şi reprezentanţi ai altor formaţiuni politice din Petrila, dar şi cetăţeni neînregimentaţi politic.
Numerosul public a asistat la expuneri şi prezentări tematice referitoare la familie, la combaterea violenţei, la toleranţă.
 
Nu mai facem distincţie între toleranţă şi nepăsare...
Startul a fost dat de Ionela Opriş: „Despre toleranţă se vorbeşte astăzi tot mai puţin. Poate pentru că sinonimele acestui termen, atât de dragi înaintaşilor noştri, adică îngăduinţă, îndurare, bunătate, sunt şi ele uitate într-un ungher al tăcerii. Şi poate tocmai de aceea nu ne dăm seama, cu tristeţe, că nu mai suntem toleranţi, iar copiii şi tinerii zilelor noastre ne acuză că nu mai facem distincţie între toleranţă şi nepăsare. În această perioadă a postului, când, din tot sufletul nostru, ar trebui să fim mai toleranţi, o discuţie despre acest principiu nobil este folositoare şi binevenită”.
Folosindu-se şi un videoproiector, au urmat expuneri, colocviale sau uşor pedante, prezentate de cadrele didactice Ana Doda, Mioara Szabo, Beatrice Andrei, Alina Hoarcă-Codrea, psihologul Florin Munteanu şi Valeria Popescu - preşedinta Organizaţiei „Salvaţi Copiii” - Petrila.
 
„Toleranţa, un mod de viaţă”...
Ana Doda a declarat pentru „Ziarul Văii Jiului”: „Simpozionul Familia - prima şansă a fiecărui copil a fost o acţiune reuşită. A reprezentat un prilej de reliefare a importanţei pe care o are familia în viaţa şi educaţia copiilor. Prin tema pe care am prezentat-o, Toleranţa, un mod de viaţă, am încercat să sensibilizez şi să transmit faptul că învăţând copiii, încă de mici, ce este dragostea, răbdarea, bunătatea, înţelegerea şi prietenia îi învăţăm, de fapt, ce este toleranţa. Astfel, le deschidem drumul spre o viaţă bazată pe valorile care definesc cel mai bine fiinţa umană: demnitate, respect, credinţă în Dumnezeu, iubire, dreptate, înţelepciune. Eu sunt convinsă că prin materialul prezentat am făcut ca sufletele celor prezenţi în sală să vibreze şi, măcar pentru o clipă, i-am determinat să mediteze la cât de toleranţi sunt cu cei din jur. O felicit pe preşedinta OFL Petrila, Doiniţa Maria Bălănesc, pentru această acţiune şi pentru implicarea acestei organizaţii în viaţa comunităţii”.
 
„Rosa Multiflora” şi „întâmplări” literare
Viaţa culturală a Văii Jiului a fost animată, vineri şi sâmbătă, de un festival inedit, „de autor”: „Toamna Bobocului”. Partenerul acestui festival a fost Asociaţia „Rosa Multiflora”, prin Costel Avram, preşedintele acestei asociaţii. Este bine ştiut că prin această asociaţie au avut loc în Valea Jiului mai multe „întâmplări” literare, culturale, sociale.
Către finalul simpozionului, în linişte, şi-a făcut apariţia un grup de scriitori. Păreau parcă intimidaţi de publicul atât de numeros.
Prezenţa scriitorului Marian Boboc şi a invitaţilor săi, adică Aurel Pantea, Ioan lascu, Virgil Todeasă şi Daniel Dăian, a constituit debutul Festivalului „Toamna Bobocului”.
 
Un regal literar şi un concert inaugural...
Emoţionaţi, joviali, scriitorii au recitat din creaţiile lor, fiind răsplătiţi cu admiraţie şi ropote de aplauze.
A urmat, apoi, un concert inaugural al fanfarei Clubului Copiilor şi Elevilor Petrila. 
Prof. Radu Dacian Chinţa, directorul clubului, a ţinut să precizeze: „Fanfara, pentru oraşele mici precum Petrila, este acel ceva care ne-ar putea conferi un plus de identitate. Dorim să existe o fanfară a clubului care să reînvie acea frumoasă tradiţie de a cânta în parcurile oraşului. Descoperim zilnic oameni care cred în vechea tradiţie a acestui oraş mineresc. Am gândit acest proiect împreună cu domnul Costel Avram. Înfiriparea fanfarei la club nu ar fi posibilă fără implicarea directă a lui Andrei Szabo, omul care a reuşit să strângă în jurul lui un grup compact de copii dornici să descopere tainele sunetelor produse de instrumentele de suflat”.
 
O surpriză vizuală...
Participanţii la aceste activităţi au mai avut privilegiul de a admira o expoziţie de fotografie de epocă: „Fermecătoare doamne şi domnişoare din Valea Jiului secolului trecut”.
Marian Boboc este cunoscut şi prin studierea arhivelor, a presei vremii, a demersurilor sale de istoric al Văii Jiului. Această preocupare s-a concretizat prin publicarea a numeroase cărţi-document. Marian Boboc a deconspirat şi pasiunea lui de a colecţiona şi fotografii-document.
Pentru evadarea din cotidian, pentru momentele de delectare ale celor prezenţi la acest „maraton”, aplauzele noastre se cuvin nu doar publicului participant, ci şi tuturor organizatorilor.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal

Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Astăzi Universitatea din Petroşani (UP) va fi gazda ediţiei XIII a Simpozionului Naţional Studenţesc „Student, Ştiinţ[..]
07.05.2015, 22:30   |    0 comentarii
Timp de trei zile, în perioada 16-18 aprilie, în organizarea Muzeului Civilizaţiei Dacice şi Romane Deva şi î[..]
15.04.2015, 22:11   |    0 comentarii
În perioada 15-18 iulie a.c. am avut plăcerea să particip în calitate de invitat la simpozionul organizat la Tg. Jiu[..]
22.07.2014, 19:16   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter