02.12.2013,  19:53:11 | 0 comentarii | 884 vizualizari
Hotărâre CJ / Taxe speciale pentru transportatorii care nu respectă legea
de Mihaela PETROŞAN
În şedinţa Consiliului Judeţean (CJ) Hunedoara de vineri, proiectul referitor la modificările aduse regulamentului privind utilizarea drumurilor publice judeţene de către autovehiculele care au masa maximă pe axă mai mare de 5,5 tone a născut discuţi aprinse între consilierii PDL şi conducerea instituţiei judeţene. În final, hotărârea a trecut la vot.
 
Ordine pe drumurile judeţene
Consilierii PDL au conside­rat că taxele speciale introduse prin acest regulament sunt nejustificate, pentru că „şi aşa economia gâfâie, iar transportatorii sunt sufocaţi”.
În replică, Tiberiu Balint, vicepreşedintele CJ Hunedoara, a declarat: „Prezentul regulament permite, contra unei taxe, accesul pe drumurile judeţene şi a unor autovehicule care sunt încărcate peste limi­tă. Ceea ce până acum era sancţionat cu amendă de la 15.000 la 30.000 de lei. De acum le va fi permis accesul, dar doar în anumite cazuri şi numai achiziţionându-şi autorizaţia de la Consiliul Judeţean. (...) Acest regulament face ordine pe drumurile judeţene, ordine care există de ceva vreme şi în alte judeţe şi care există şi în judeţul Hunedoara prin activitatea Autorităţi Judeţene de Transport”.
Mai mult, Tiberiu Balint a explicat că instituţia judeţeană nu pune taxe noi transportatorilor care respectă legea. „Vreau să subliniez încă o dată spiritul acestui regulament. Nu dorim să punem taxe transportatorilor care respectă legea. Acest regulament se referă doar la acei transportatori care depăşesc aceste sarcini admise. Cei care respectă legea şi se încadrează în sarcinile admise nu trebuie să-şi achiziţioneze aceste autorizaţii şi prin urmare nu sunt împovăraţi cu nicio taxă suplimentară. Protejarea drumurilor judeţene este sarcina noastră, a Consiliului Judeţean, şi a dumnea­voastră ca şi consilieri judeţeni. De ce credeţi că există sarcină maximă stabilită pentru aceste drumuri? Aceste taxe sunt pentru cei ce depăşesc această sarcină, distrugând sau deteriorând înainte de vreme aceste drumuri. În plus, mi-aş dori să nu încasăm niciun ban din aceste taxe şi toţi transportatorii să respecte încărcătura admisă”, a precizat Tiberiu Balint.
 
Lipsa autorizaţiei se pedepseşte cu amenzi
Potrivit regulamentului privind utilizarea drumurilor judeţene de către autovehiculele care au masa maximă pe axă mai mare de 5,5 tone, transportatorii vor trebui să-şi achizi­ţioneze o autorizaţie specială de circulaţie pe aceste drumuri, taxa fiind cuprinsă, în funcţie de tonaj, între 500 şi 20.000 de lei, pe an. Această taxă specială se poate achita şi pentru o perioadă mai scurtă de timp.
„Ne-am gândit că orice agent economic trebuie să-l respecte pe cetăţeanul din judeţul Hunedoara: să nu polueze, să nu-l deranjeze, să nu distrugă infrastructura. Asta încercăm să facem cu transportatorii şi, în mod deosebit, cu cei care transportă piatră sau lemn, care îşi bat joc de drumurile comunale şi judeţene. Vrem să instituim aici nişte reguli, care să fie respectate”, a declarat Mircea Ioan Moloţ, preşedintele CJ Hunedoara. 
În hotărârea adoptată de consilierii judeţeni este menţionat faptul că instituirea taxei speciale rezultă din „necesitatea acoperirii prejudiciilor cauzate de traficul greu, care, în bună parte, depăşeşte limitele legale pentru drumurile respective”. 
De menţionat că lipsa autorizaţiei se pedepseşte cu amenzi cuprinse între 3.000 şi 5.000 de lei. 
Potrivit declaraţiilor preşedintelui CJ, judeţul Hunedoara deţine cea mai mare reţea de drumuri judeţene din ţară, acestea având o lungime de 1.450 de kilometri. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 4 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
După ce şi-a creat o adevărată încrengătură de firme, pe care o controla în special prin cumnatul său, Cozma Li[..]
06.07.2015, 23:26   |    0 comentarii
În cazul plângerilor formulate de Mircea Ioan Moloţ şi Tiberiu Balint, preşedintele, respectiv vicepreşedintele suspen[..]
17.05.2015, 20:59   |    0 comentarii
Urmare a deciziei Tribunalului Hunedoara, luată ieri, Tiberiu Balint are mai multă libertate de mişcare, pe teritoriul Rom&acir[..]
11.05.2015, 20:44   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter