03.11.2011,  13:53:32 | 0 comentarii | 782 vizualizari
Marţi, 9 martie, în şedinţa extraordinară a Consiliului Local Vulcan s-a văzut / Cum e când eşti primar şi ai un dinte împotriva cuiva
de Gheorghe OLTEANU

Șmecher primarul Gheorghe Ile. În consiliul local, ai lui se fac luntre şi punte, pentru ca orice amendament al lui Ioan Dorel Șchiopu să cadă-n nas, dar, când e chestia să dea el bine, urgent sare-n faţă cu ceva similar celor propuse de consilierul PRM. O face cu talent, ca şi cum n-ar mai şti că, înaintea lui, altcuiva îi venise ideea respectivă.

 

Precis că Ioan Dorel Șchiopu

nu va uita să amintească - în raportul de activitate pe 2009 - următorul aspect. Anul trecut, la discutarea bugetului local, a propus să se ia 100.000 de lei, un miliard din cel vechi, nu mai ştiu de pe unde, şi să fie trecuţi la spital. Ca şi atunci, unitatea spitalicească vulcăneană gemea sub povara datoriilor. Amendamentul pe care el l-a adus atunci proiectului de buget nu a trecut de votul colegilor săi de consiliu. Era vremea în care, la spital, manager era Alexandru Blaj. Pe care, se ştie, Gheorghe Ile n-avea ochi să-l vadă. Viceversa fiind şi ea valabilă.

Numai că, surpriză!

În noiembrie anul trecut, din bugetul local îşi ia zborul un miliard de lei vechi care ajung în contul secătuit al Spitalului Vulcan. Banii aceştia au fost mană cerească pentru spital, scăpat, astfel, de penalităţi la plata utilităţilor. Fapt recunoscut de către doamna director economic Daniela Bulzan în şedinţa de consiliu din 25 februarie a.c. Dată la care dumneaei şi directorul medical Luminiţa Voiculescu au prezentat raportul de activitate pe 2009 al unităţii spitaliceşti vulcănene. Normal, cel care, în acele momente, s-a umflat în pene şi a pozat în salvatorul sănătăţii municipiului a fost primarul Gheorghe Ile. Noroc că mai există consemnat, în scris şi în memoria înregistrărilor audio, că Ioan Dorel Șchiopu s-a gândit înaintea lui la asta.  

La Spitalul Vulcan 

cheltuielile cu personalul înghit 89-90 la sută din bugetul pe care-l are. Asta, din câte am înţeles din cele spuse de directorul economic, înseamnă în jur de 56 de miliarde de lei. Ceea ce rămâne este foarte puţin şi nu poate face faţă celorlalte necesităţi. De aici datoriile care se adună continuu. Pe care - ca să-i facă plăcere lui Gheorghe Ile - directorul economic le-a prezentat “tăiate-n două. Până în luna august a anului 2009, perioadă în care manager a fost Alexandru Blaj, şi din luna august şi până la sfârşitul anului trecut. Când, în locul său, a fost pusă doamna doctor Greti Luca. Consilierul liberal Nicolae Petroi s-a prins că doamna Daniela Bulzan dă cu periuţa peste PD-L şi i-a atras atenţia să nu politizeze chestiunea. Datoriile şi toate celelalte situaţii se fie prezentate aşa cum au fost la data de 31.12.2009. Scurt şi la obiect. Consilierul PD-L Pompiliu Barbu a cerut lămuriri suplimentare - care a rămas stabilit să fie aduse, în scris, la o nouă întâlnire a consilierilor locali - cu privire la un capitol de cheltuieli numit simplu “Altele”. O solicitare justificată din moment ce acest capitol de cheltuieli face ca aspiratorul asupra a 7 miliarde de lei.

Prioritatea acestor luni 

de început ale lui 2010 este terminarea lucrărilor la secţia de naşteri. La Vulcan nu s-a mai auzit de ani şi ani plâns de nou-născut. Dacă, în două-trei luni, secţia nu va fi gata, există pericolul ca ea să fie tăiată de tot de pe listă. Vestea aceasta, deloc plăcută, a adus-o Gheorghe Ile în şedinţa extraordinară de consiliu din 9 martie a.c. De aceea, pe bună dreptate, el a pledat pentru suplimentarea sumei de bani alocate lucrărilor de la maternitate. Care, ca să fie continuate şi terminate cât mai curând, ar trebui să fie de 1,8-2 miliarde de lei. “Atâta ar mai costa ce mai trebuie făcut la etajul patru, la zona în care sunt naşterile şi copiii cu probleme”, a argumentat Ile.

Doar după şedinţa de consiliu 

am înţeles mai bine de ce primarul nu a informat de la bun început cum stă treaba cu maternitatea. Mai ales că vestea aceea deloc bună o aflase la întâlnirea avută de primari ca şi el cu ministrul secretar de stat Arafat. A aşteptat ca de la altcineva să vină mai întâi propunerea cu alocarea unei sume mai mari lucrărilor de la maternitate. Consilierul Alina Anamaria Cîrstoiu a fost prima care a fost de părere că s-ar putea lua 100 de mii de lei de la reparaţiile necesare secţiei TBC, care să fie orientaţi spre cele de la maternitate. Propunerea liberalei i-a căzut la fix lui Gheorghe Ile. Care nu doar că a fost de acord - asta fiind, de fapt, şi intenţia lui -, dar a zis că “luăm de la TBC şi de la morgă două sute de mii (2 miliarde vechi n.r.) şi-i ducem la modernizarea secţiei de naşteri”. Numai că, aşa cum s-a votat în final, morga a rămas cu cele cinci sute de milioane vechi, iar cel ciuntit a fost doar TBC-ul. Căruia, pentru proiectare şi pentru reparaţiile capitale, i-a mai rămas numai un miliard de lei vechi.

Or, cum am auzit, 

după şedinţă au fost discuţii aprinse în privinţa asta. Există păreri conform cărora suma asta de bani se putea lua foarte bine din altă parte. Fără să se umble la cea destinată secţiei TBC. Care-i solicitată şi necesară într-o zonă minieră ca a noastră.  Au ajuns la noi vorbe cum că Ile anume ar fi procedat în acest fel, pentru ca să plătească niscai poliţe unora dintre cei care poartă halate albe la Spitalul Vulcan. Și pare-se că nu suntem departe de adevăr. Proiectul de buget pe 2010 este plin de cheltuieli cu proiectarea. Miliarde de lei sunt alocate pe tot felul de proiecte. De care, aici e interesant, se ocupă, de ani şi ani, aceeaşi societate vulcăneană. Ce se întâmpla dacă i se mai tăia şi ăsteia macaroana, iar un miliard se ducea la maternitate?  Sau, oare, nu se puteau lua 50.000 de lei de la eternul “achiziţionare club Vulcan”? Club pe care primarul ştie foarte bine că n-o să-l vadă nicicând al lui. O jumătate de miliard de lei dacă nu chiar mai mult puteau fi transferaţi spre lucrările de la maternitate şi de la capitolul “Continuare lucrări de investiţii Complex ProEuropa”. Capitol care are alocată suma de 142.000 de lei. Încă un miliard şi aproape jumătate de lei băgaţi într-un obiectiv care şi-a dovedit inutilitatea! Erau bune, până la urmă, şi cele trei sute de milioane de la “elaborarea documentaţiei tehnice pt. amenajare cimitir zona Sohodol”. Ridicol. De parcă s-ar proiecta anveloparea locurilor de veci de acolo. Suma destinată proiectării este de trei ori mai mare decât cea de 100 de milioane alocată efectiv pentru “amenajare cimitir zona Sohodol”.  Sau de unde din altă parte nu se putea lua. Numai că aşa e când eşti primar şi ai un dinte împotriva cuiva... 



Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *

* * *










* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter