19.12.2013,  22:00:39 | 20 comentarii | 7249 vizualizari
Este definitiv! / Aurelian Necula, Dan Ştefan Ungur şi Gheorghe Roşu - pedepse cu executare în cazul exploziei de la mina Petrila
de Alina PIPAN
 Aurelian Necula, ex-director al EM Petrila - 6 ani şi 6 luni închisoare  Gheorghe Roşu, fost inginer şef cu securitatea şi sănătatea în muncă - 4 ani închisoare  Dan Ştefan Ungur, fostul şef al sectorului aeraj şi şef al staţiei de salvare minieră - 4 ani de închisoare.
 
Curtea de Apel Craiova a pronunţat ieri sentinţa finală în cazul exploziei de la Petrila. Practic, a menţinut pedepsele stabilite încă de anul trecut de Tribunalul Gorj, prin care Aurelian Necula, Dan Ştefan Ungur şi Gheorghe Roşu au primit pedepse de închisoare cu executare. Urmaşii minerilor morţi în explozia de la mina Petrila au acum un răspuns final din partea instanţei.
 
Cei trei res­ponsabili plătesc pentru moartea celor 13 mineri (12 în subteran, unul mai târziu - la spital). Pe lângă aceştia, alţi 15 mineri au fost răniţi. 
Văduvele şi urmaşii minerilor decedaţi vor primi, conform sentinţei, des­păgubiri în bani. Soţiile minerilor decedaţi, câte 100.000 lei daune morale, iar copii acestora vor primi câte 50.000 lei daune morale.
Curtea de Apel Craiova a înlăturat obligarea în calitate de parte responsa­bilă civilmente a Exploatării Miniere Petrila de la plata despăgubirilor civile, daunelor morale, prestaţiilor globale şi periodice, precum şi a cheltuielilor de judecată şi a cheltuielilor judiciare acordate în cauză. „Obligă inculpatul Necula Aurelian în solidar cu partea responsabilă civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. prin lichidator judiciar Expert Insolvenţă SPRL Deva la 20.000 lei cheltuieli judiciare statului, iar pe fiecare dintre inculpaţii Roşu Gheorghe şi Ungur Dan Ştefan în solidar cu partea responsa­bilă civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. prin lichidator judiciar Expert Insolvenţă SPRL Deva la câte 15.000 lei cheltuieli judiciare la fond”. Aceste cheltuieli vor fi plătite de CNH, prin lichidator, iar mai apoi, probabil lichidatorul va recupera aceşti bani de la inculpaţi, printr-un proces în instanţă.
Având în vedere că se menţin restul dispoziţiilor sentinţei şi deciziei penale, Aurelian Necula, în solidar cu părţile responsabile civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani, trebuie să plătească des­păgubirile civile menţionate în sentinţă faţă de părţile civile: „Obligă pe inculpatul Necula Aurelian, în solidar cu părţile responsabile civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani la 25.652,54 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 784,57 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani. Obligă în solidar pe cei trei inculpaţi, în solidar cu părţile responsa­bile civilmente Compania Naţională a Huilei S.A. Petroşani şi Exploatarea Minieră Petrila, la 94.757,95 lei către Spitalul Clinic de Urgenţă Bucureşti şi la 13.313,51 lei către Spitalul de Urgenţă Petroşani în loc de 120.410,49 lei, respectiv 14.098,08 lei”. 
Au trecut, iată, 5 ani de la tragedia de la Petrila şi acum s-a stabilit cine, ce şi cum plăteşte pentru această pierdere de vieţi umane. Însă, din păcate, şi acum munca în subteran este la fel de nesigură. Stau mărturie celelalte accidente cu au urmat exploziei de la Petrila. 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (20 )

#1 Musatinu`20.12.2013,  02:10:20
Haida de...conducerea CNH nu era la curent cu problemele de la Petrila de la vremea respectiva? Condamnatii sunt acarii Paun care trebuie sa plateasca, dar Jujan si compania stiau cu siguranta ce se intampla la abatajul, de unde se evacua jar! Bine ca nu au gasit ca fiind vinovat vreun samnalist de la put care a dat pe mineri jos cu colivia!
#2 misu20.12.2013,  10:00:51
Cum pot dormi noaptea SURULESCU,DRAGOIESCU,JUJAN ,cind stiu ca acesti oameni sint nevinovati si sint trimisi la puscarie din cauza lor (aordinelor primite de la ei) Rusine JUSTITIEI ROMINE
#3 Enea20.12.2013,  10:08:28
Atat de dureros, atat de trist, ca dupa toata tragedia petrecuta atunci acum inca 3 familii sa chinuie, sa indure, de parca n-ar fi fost de ajuns toata tevatura de pana acum. S-au cautat vinovati, s-au si gasit, cei 3, oare chiar ei sunt? Unde sunt cei scrobiti? Unde sunt ceilalti? Ce fac acum Surulescu, Jujan, Dragoescu? Daca ei nu au nici o vina inseamna ca nici nu si-au avut rostul, nu? Putere voua, putere si familiilor voastre, condoleante inca o data celor ce si-au pierdut fiinte dragi.
#4 GOGU20.12.2013,  14:25:54
PACAT , DAR CAND TE BUCURI DE PRIVILEGIILE OFERITE DE FUNTIE TREBUIE SA IEI IN CALCUL CA POTI AJUNGE SI ACOLO, LA PUSCARIE . ASTA ESTE REVERSUL MEDALIEI LA MASINA LA SCARA , MESE FESTIVE ,BANI NEMERITATI ," EU TAI SI SPANZUR".PT CATE S-AU INTAMPLAT DE-A LUNGUL TIMPULUI IN MINELE VAII, AR TREBUI CONSTRUITA O PUSCARIE PT SEFI , SEFULETI .
#5 BLUE LIONS20.12.2013,  14:35:09
Langa cele trei nume(Surulescu,Jujan,Dragoescu)trebuie mentionat si cuplul Bodea-Nicodim care au actionat la comanda si au confectionat un rechizitoriu din care cu greu ai sansa sa scapi.Rusine sa le fie celor care trebuiau sa faca o judecata dreapta si au ales sa se lase cumparati.Bodea de la ITM esti satisfacuta acum?Esti asigurata pe viata acum ca ai rezolvat cazul?SARBATORI ''FERICITE''pentru toti autorii morali care cred ca au scapat de pedeapsa.
#6 dejeu20.12.2013,  14:42:55
Toti cretinii care conduc Romania de 24 de ani trebuie bagati in PUSCARIE!Toti care si,au facut cabane si case din materialele furate de la minna.Credeti ca vreunul din cei condamnati a dorit sa se intample TRAGEDIA?Justitia este cea mai mare mizerie.Judecatorii si procurorii s,au infruptat din munca minerilor impreuna cu primarii si consilierii din primarii.Nimeni nu are curaj sa,si ceara SCUZE prntru MZERIA in care se ZBATE mineritul din Valeaq Jiului.SRIul stie dar DOARME.Somn usor popor roman!
#7 DJ20.12.2013,  14:50:45
Nesimtitii de la Craiova i,au dat drumul lui gorbunov si la multi alti infracori perculosi si condamna niste oameni care au fost la locul nepotrivit.Din fericire pentru oameni mai exista o JUSTITIE corecta acolo sus.Cat le,ar place judecatorilor sa nu existe EL.
#8 NICU20.12.2013,  16:04:04
CE fac cei 3 jegosi sint DIRECTORI traiasca PNL-ul in frunte cu MOLOT
#9 ion20.12.2013,  16:23:45
micuta pedeapsa dupa atatea vieti curmate cu buna stiinta !
#10 ionica20.12.2013,  19:52:23
unitatea de masura nu este aceiasi pentru toata lumea anul trecut la petrila a murit minerul codreanu dar ancheta s a musamalizat cu toate ca in proma faza doi sefi fusesera trimisi spre cercetare penala
#11 gazmetan 20.12.2013,  21:43:46
stiti ce sa intamplat dupa Petrila si Uricani ? toti cei care au o mica functie de conducere se blindeaza cu hartii ca in caz de o catastrofa sa nu poata fi agatati cu nimic . in rest ... se lucreaza in aceleasi conditii .
#12 Enea21.12.2013,  07:27:17
Si noi, comunitatea, ce facem? Toti locuitorii Vaii Jiului stim ca un astfel de accident se poate intampla oricand, noi, cei ce lucram in minerit sau avem rude, prieteni ce lucreaza stim ca pericolul exista si acum, s-atunci e drept ca acesti oamenii sa fie inchisi? de ce platesc ei? de ce lasam sa se intample asta cand stim ca nu-i drept, ca nu-i solutia, ca azi, maine sau in orice alta zi se poate intampla o alta nenorocire pentru noi, pentru orasul nostru...,dar cu atat mai putin nu vrem sa ne fie luati oamenii dragi doar sa fie "rezolvat" cazul.Ma doare sufletul pentru ei, pentru familiilor lor si pentru mine ca traiesc, respir aceelasi aer cu niste oameni care sunt in stare pentru pozitiile lor sa sacrifice vieti si sa distruga viitorul altor vieti. Putere si curaj, ne rugam pentru voi, pentru cei lasati acasa.
#13 mircea22.12.2013,  19:26:05
putini stiu de presiunile fantastice facute asupra conducerii de la petrila de catre conducerea cnh din aceea vreme in special directorul tehnic mircea ivan pe care lumea l a uitat apoi eminenta cenusie directorul general adjunct care s a cam tras pe cur cind a fost intrebat din ordinul cui au intrat salvatorii in mina si nu in ultimul rind itm care a tratat cazul total subiectiv si cu servilism politic in concluzie cei trei au pacatele lor dar nu sint singurii vinovati iar cei care se stiu cu musca pe caciula cind maninca sarmalele de craciun sa se gindeasca si la cei trei si la cei treisprazece.
#14 CE PACAT23.12.2013,  09:13:38
PACAT ESTE CA EI NU MAI SUNT INTRE NOI, PACAT ESTE CA ERAU ATAT DE TINERI, PACAT ESTE CA AU RAMAS COPII FARA TATIILOR, DAR PACAT ESTE CA PLATESC TREI OAMENI SI DOAR ATAT, PACAT ESTE CA AU SI EI COPII MICI SI MULTI SE BUCURA DE SENTINTA PE CARE AU PRIMIT-O, DAR OARE DOAR EI SUNT VINOVATI? OARE NU CUMVA AU PRIMIT SI EI ORDINE DE MAI SUS SA MEARGA PRODUCTIA? EU CRED CA NU SUNTEM IN MASURA SA JUDECAM PE NIMENI,SINGURUL CARE POATE JUDECA ESTE DUMNEZEU SI TREBUIE LASAT EL SA O FACA
#15 eu23.12.2013,  10:21:35
mircea ai perfecta dreptate eminenta cenusie ...juji si a aranjat tot si ia aranjat pe cei...dar nu i poti face nimic e prea puternic pile relatii bani dar in viitor nu se stie poate--- vreo speranta...putin stiu ai dreptate cei 3 plus alti 4
#16 ioji24.12.2013,  16:21:37
pina la dumnezeu te maninca sfintii anul trecut un miner a murit oparit iar altul a fost grav ars intr un accident provenit din greselile conducatorilor din pacate istoria se tot repeta la petrila iar cei vinovati sint mentinuti sau li se pregateste reintoarcerea deci daca esti sustinut poti sa omori oameni si nu patesti nimic
#17 marius24.12.2013,  18:33:02
inca o dovada ca itm are mai multe unitati de masura la uricani de vina pentru explozie a fost gasit....un bec
#18 ionica26.12.2013,  17:44:26
din pacate citiva care acum ar trebui sa fie colegi cu necula lacrimeaza teatral in fiecare an de 15 noiembrie la troita din curtea minei....dar DUMNEZEU e sus si vede
#19 paul30.12.2013,  12:52:11
oare cum accepta doamna bodea ca cei cercetati penal pentru moartea lui codreanu sa conduca in continuare destinele minerilor stiind ca istoria se poate repeta si o decizie proasta luata din nou poate duce la tragedie.
#20 iosca09.02.2014,  10:58:12
mineri atentie piticul porno s a intors atentie ce dispozitii primiti sa nu ajunge ti in groapa la fel ca codreanu.


Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 8 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Circa o oră şi jumătate a durat întâlnirea desfăşurată ieri la Mina Petrila dintre conducerea Societăţii Naţi[..]
19.05.2015, 22:48   |    6 comentarii
Ieri, l-am întrebat pe primarul Ilie Păducel dacă a primit răspuns oficial la cele trei solicitări adresate conducerii S[..]
22.04.2015, 20:06   |    13 comentarii
Ing. Aurel Anghel, directorul general al Societăţii Naţionale de Închideri Mine Valea Jiului, a avut dreptate încă[..]
05.04.2015, 21:13   |    5 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *

* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter