07.11.2011,  23:11:47 | 0 comentarii | 682 vizualizari
La Vulcan triumfă manelismul şi chiolhanurile
de Ziarul Vaii Jiului

Majoritatea din Consiliul Local Vulcan preferă petrecerile scumpe, cu bani irosiţi în vedetism ieftin. Aşa se face că orice încercare de a se propune alocarea măcar a unor sume modice dedicate manifestărilor de substanţă românească autentică sunt respinse fără echivoc.

Cel mai supărat pe această atitudine a Consiliului Local din Vulcan pare să fie Dorel Șchiopu, consilier local din partea Partidului România Mare (PRM). Conform declaraţiilor sale, la ultima şedinţă a consilierilor de la Vulcan, în care s-a dezbătut, printre altele, şi Programul acţiunilor culturale, ştiinţifice, artistice, sportive şi de agrement pentru anul 2009, amendamentele sale privind banii alocaţi diverselor manifestări au fost respinse, preferându-se cu totul alte priorităţi, „mai ghiftuite”.

„Din punctul meu de vedere, organizarea acţiunilor de acest gen ar trebui să urmărească, drept scop principal, conştientizarea publică a semnificaţiei evenimentelor evocate. Mai precis, dacă sărbătorim Ziua Naţională a României, organizatorii trebuie să pună accentul, mai ales, pe importanţa acestui eveniment pentru istoria românilor, pentru evoluţia poporului român şi a românismului. Dacă participanţii la o astfel de sărbătoare rămân, în urma ei, doar cu gândul la calitatea fasolei şi a cârnaţilor (bineînţeles, electorali – n.r.), în modul cel mai categoric, din punct de vedere cultural, acţiunea este un eşec. La Țebea trebuie mers ca la o Mecca a României, ca la un loc izvorâtor de românism, nu ca la o tarabă de mici şi bere”, spune consilierul Dorel Șchiopu.

Consilierul vulcănean a propus, fără succes, ca “cel puţin 50% din fondurile alocate activităţilor: Ziua  Rromilor, Ziua Europei, Ziua Eroilor, Eminescu – 120 de ani, Ziua Drapelului, Ziua Imnului Naţional şi Ziua Naţională a României, să fie folosite pentru acţiuni de informare, promovare şi conştientizare publică a semnificaţiei evenimentelor respective” şi “procentul ma­ximal pentru organizarea de mese festive sau cheltuieli de protocol să fie de 10% din fondurile alocate, cu excepţia Revelionului pensionarilor”. Dar, nu-i aşa, după cum ştim cu toţii, cum să renunţe oamenii primăriei la ditamai chiolhanurile, la îmbuibare pe bani publici, pentru a scoate cărţi sau reviste?!

Nici Eminescu însuşi nu a avut succes în faţa „trupei” de consilieri locali de la Vulcan. Astfel, acestora li s-a părut „uriaşă” suma de 2.500 de lei, propusă de Dorel Șchiopu pentru „organizarea, la 15 iunie, a unei acţiuni culturale de evocare (120 de ani de la intrarea în legendă a marelui Eminescu) a acestui moment important pentru istoria culturală a lumii. Suma propusă, una modestă, urma să fie transferată din cei 65.000 lei alocaţi concertului de  Crăciun”.

Consilierul PRM de la Vulcan a mai propus câteva amendamente care au fost refuzate, deşi ar fi fost în interesul comunităţii locale.

„În cei 100.000 lei destinaţi Nedeii Vulcănene, 20.000 să fie alocaţi Festivalului de  muzică uşoară pentru copii şi tineret. Motivaţia: dorinţa de a investi cu prioritate în ta­lente locale, talente ce pot suplinii, în bună măsură, artiştii costisitori cu principală grijă, aceea  să nu se oprească CD-playerul care cântă în locul lor.

Alocarea sumei de 7.500 lei pentru un Festival de folclor organizat cu ocazia Zilei Minerului. Suma urma să fie transferată din cei 65.000 lei alocaţi concertului de  Crăciun. Aceeaşi motivaţie.

Suma de 5.000 lei pentru Ziua Minerului să fie folosită la editarea unei broşuri cu tema: „Lupeni 1929 – 80 de ani – un reper al Văii Jiului”.

Dorel Șchiopu susţine că toate aceste amendamente propuse au fost respinse pentru că nu sunt în ton cu ambiţiile şi dorinţele majorităţii din Consiliul Local de la Vulcan. „Este dureros faptul că nimic din ce este valoros şi important pentru comunitate şi pentru români nu are loc în ambiţiile consilierilor de la Vulcan. Transformăm tot ce este de suflet şi tradiţiile româneşti în paradă ieftină şi petreceri de prost gust pe sume uriaşe”, a concluzionat consilierul PRM de la Vulcan.Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii


* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter