06.10.2008,  15:03:18 | 0 comentarii | 388 vizualizari
Ploile de toamnã se destrãbãleazã ºi în Valea Jiului… / Apele Române Craiova avertizeazã cã de azi ºi în judeþul Hunedoara se va instaura “codul galben”
de Corneliu BRAN
Deºi prin varã meteorologii anunþau o toamnã lungã, destul de secetoasã, cu o lunã octom­brie cãlduroasã, acum au cam dat-o la întors, deoarece, din contrã, octombrie a început cu ploi ºi temperaturi destul de scãzute, mai ales noaptea. De altfel nu este pentru prima datã când prognozele pe termen lung sunt încurcate de specialiºtii meteo din România… ªi în Valea Jiului de douã zile plouã mocãneºte, aproape neîntrerupt, iar temperatura scade pe zi ce trece, semn cã dacã vremea o þine tot aºa ne vom trezi cu primii fulgi de nea mult mai devreme decât se preconiza. Pânã atunci sã vedem ce facem cu aceste ploi, care pot provoca multe neplãceri, inundaþiile fiind cel mai mare pericol. Cum la capitolul “cana­lizare” Valea Jiului toatã este la pãmânt, lacurile artificiale de pe ºoselele ºi trotuarele locali­tãþilor noastre sunt la ordinea zilei… Dar ãsta este un alt subiect, care meritã reluat, deocamdatã sã vedem cum stãm cu debitele de pe cursurile de apã…
 
Dacã ploaia o þine tot aºa, de azi vor fi probleme pe cursurile de apã!
Deºi sâmbãtã, 4 octombrie, judeþul Hunedoara încã nu se regãsea pe lista judeþelor aten­þionate cu codul galben, de astãzi, 6 octombrie, pe aceastã listã va figura ºi judeþul nostru. În urma precipitaþiilor de sâmbãtã noaptea ºi de toatã ziua de duminicã, cãzute abundent ºi în Valea Jiului, situaþia cursurilor de apã tinde sã devinã neliniº­titoare, ca sã fim blânzi în exprimare. Sperãm ca situaþia de la începutul verii de la Petroºani sã nu se mai repete în nicio localitate din Vale! Tocmai de aceea, Sorin Corici, ºeful Sis­temului Hidrotehnic Petro­ºani din cadrul Apelor Române Cra­iova, a trimis încã de sãptãmâna trecutã o avertizare scrisã tuturor primãriilor din cele ºase localitãþi din Valea Jiului, prin care a atenþionat cã sfârºitul de sãptãmânã, dar mai ales prima perioadã a sãptãmânii care azi începe, va fi deosebit de ploios, cu riscul iminent de creºtere a debitelor cursurilor de apã, atât pe cursurile de apã principale, Jiul de Vest ºi Jiul de Est, cât ºi pe cursurile de apã secundare, toþi afluenþii  Jiului ºi nu numai. Repre­zen­tantul Apelor Româ­ne, inginerul Sorin Corici, a de­clarat în exclusivitate pentru cotidianul “Ziarul Vãii Jiului” urmãtoarele: “Deo­cam­datã, la data la care vorbim (nota red.- duminicã 5 octom­brie) debitele apelor curgãtoare din toatã Valea Jiului sunt normale. Dar, dacã ploile continuã tot aºa, probabil cã va fi instaurat ºi în zona noastrã aºa numitul cod galben. De altfel, prognoza meteo ne aratã foarte clar cã aºa va fi, dar de luni. Tocmai de aceea, sãptãmâna trecutã am trimis o avertizare scrisã tuturor primãriilor din Valea Jiului, ca de sâmbãtã ºi pânã marþi sã se mobilizeze, pentru a nu avea surprize neplãcute, cum a fost cazul vara aceasta la Petro­ºani, când au avut loc inundaþii serioase. În acest sens, trebuie instauratã o supraveghere permanentã a debitelor, pe toate cursurile de apã, cu precãdere în punctele critice. De exemplu, la Petro­ºani, punctele critice ar fi Pârâul Staicului din zona Aeroport ºi Maleia. Atrag aten­þia încã o datã, ca sã fie clar pentru toþi factorii de decizie, inclusiv pentru comisiile de apãrare din fiecare localitate din Vale, dacã debitele cresc îngrijorãtor ºi existã un pericol iminent de inundaþii, primãriile au OBLIGA­ÞIA sã ne anunþe în primul rând pe noi! Cum ºi noi avem obligativitatea sã supra­ve­­ghem atent toate cursurile de apã mari (Râul Jiul). Dacã ploile continuã în ritmul acesta, de luni cred cã vor apãrea ºi pri­mele probleme. De aceea, trebuie atenþie sporitã la aceas­tã monitorizare, iar dacã apar probleme, mã­surile trebuie lua­te urgent, conform planurilor de apãrare existente în toate loca­li­tãþile”.
 
La Valea de Peºti nu sunt probleme 
Întrebat ºi de starea barajului de la Valea de Peºti, în urma ploilor cãzute abundent în vestul Vãii Jiului, Sorin Corici a declarat: “Chiar acum o orã m-am interesat din nou de baraj, totul este în ordine acolo. Din cauza secetei prelungite lacul nu era plin, acum este, apa chiar deverseazã, ceea ce este bine”. 
În legãturã cu mult discutatul subiect, renovarea ºi reparaþiile la principala sursã de apã potabilã a Vãii Jiului, barajul de la Valea de Peºti, ºeful S.H. Pe­tro­ºani a menþionat urmãtoa­rele: “Ultima chestiune pe care am auzit-o de la ºefii noºtri de la Bucureºti este cã se fac de­mersuri importante pentru noi finanþãri de la Banca Mondi­alã. Prima etapã de fi­nan­þare a ºi fost finalizatã, banii au fost folosiþi pentru reparaþiile ºi reno­vãrile la douã baraje din þarã, unul din Maramureº ºi celãlalt de pe Râul Ialomiþa, ba­rajul Dridu. Urmeazã ca în eta­pa a doua sã-i vinã rândul ºi barajului de la Valea de Peºti. Probabil cã în 2009 vor începe lucrãrile ºi la acest baraj, unul de o importanþã vitalã pentru zona noastrã”.          


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 10 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema

Peste două zile, la 22 martie pe întreg mapamondul se sărbătoreşte Ziua Mondială a Apei. Cu acest prilej SHI Petroşani d[..]

19.03.2014, 19:01   |    0 comentarii
Administraţia Naţională Apele Române a sărbătorit 100 de ani de la înfiinţarea primului Departament de Ape &icir[..]
18.11.2013, 21:32   |    0 comentarii

Nu de azi, de ieri poluarea cursurilor de râu din localităţile Văii Jiului cu deşeuri menajere [..]

05.03.2013, 21:42   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter