07.10.2008,  19:27:33 | 0 comentarii | 492 vizualizari
Aţi auzit de… / Gugu - muntele ascuns celor slabi de înger?
de Sorin SANDA
Ciobanii din zona munţilor Retezat-Godeanu-Ţarcu spun cã, în viaţa fiecãrui om, o piatrã de încercare spre viziuni stelare este sã-şi petreacã cel puţin o noapte în preajma vârfului Gugu, un vârf de 2.291 de metri din masivul Godeanu, aflat la bifurcaţia celor trei provincii istorice: Banatul, Ardealul şi Oltenia, care constituiau în urmã cu 2.000 de ani arealul spiritualitãţii şi politicului geto-dacilor.
 
Priviri din alte lumi...
Puţini sunt oamenii care au stat mai mult de o noapte în zonã şi au promis cã se vor întoarce. Ceilalţi, probabil mai slabi de înger, au povestit cu spaimã cum toatã noaptea au simţit cã „cineva” sau „ceva” îi pri­veşte, iar mai apoi, ca teama sã le fie şi mai mare, vârful Gugu a dispãrut şi dupã câtva timp a reapãrut. Unde?! Nu se ştie. De altfel, la aceastã întrebare, nu a putut rãspunde nici armata de cercetãtori venitã în urmã cu mulţi ani sã analizeze fenomenele de pe munte, majoritatea specialiştilor plecând cu aceeaşi spaimã în suflet ca turistul de rând.
 
Gugu, muntele sacru,sãlaşul lui Zamolxe
Legendele, transmise din generaţie în generaţie locuitorilor din zonã, spun cã, odinioarã, muntele Gu­gu a fost şi încã este „muntele sacru”, în mã­run­ta­iele cãruia ar fi  trãit Zamolxe, zeitatea geto-daci­lor, vreme de trei ani.
Tot legendele spun cã una dintre cele mai importante „calitãţi” ale muntelui sacru trebuia sã fie aceea de a deveni invizibil. Fenomenul dispariţiei vârfului a fost descris şi de Victor Kernbach, în volumul „Muntele ascuns al lui Zamolxis”:  “… acest cel mai înalt pisc al masivului Godeanu uneori se ascunde. Dacã vii din Retezat spre apus şi e senin şi soarele strãluceşte în sens avantajos, Gugu poate fi învãluit în ceaţã, sau cine ştie cum şi în ce, fiindcã pentru vedere apar numai cerul şi orizontul, ca şi cum muntele ar fi strãveziu. Nu se întâmplã totdeauna aceasta, poate destul de rar, dar uneori muntele Gugu se ascunde”. 
 
Cititorul în stele
Totodatã, casa temporarã a lui Zamolxe a fost folositã şi pe post de observator astronomic. Observatorul este o tãieturã în scoarţa terestrã amenajatã în vârful Cracul Gugului, dimensiuni­le fiind: lungime 10 m, lãţime 2 m, înãlţime 2-3 m.
Pe Gugu se poate ajunge dinspre Depresiunea Haţeg, Valea Jiului sau Valea Cernei şi în zonã mai sunt încã stânele unde pe vremuri ciobanii aveau sarcina de a pãzi observatorul lui Zamolxe.
În preajma vârfului sunt douã lacuri: unul de altitudine, lacul Gugu, care are apã tot timpul anului şi altul, puţin mai jos, care nu are apã decât primãvara, iarna şi toamna.
 
Enigmã şi pentru specialişti
Turiştii şi ciobanii care au vizitat zona povestesc cum, în anumite perioade ale zilei şi pe timp de noapte, vârful Gugu dispare, dar nu în ceaţã, cum s-ar crede, ci pur şi simplu se poate vedea dincolo de el.
Poveştile misterioase au ajuns şi la urechea a douã grupuri de specialişti care, în 1991, la începutul lunii august, s-au deplasat în zonã.
Constatãrile celor douã echipe, care au venit la intervale de timp diferite, fac referire la unele “explozii luminoase”, care ţâşnesc chiar din munte spre cer. Explozii luminoase care au dus la dispariţia vârfului Gugu pentru câteva ore bune şi nu au putut fi explicate nici pânã în prezent.
 
Pelicule voalate...
Cea de-a doua echipã de cercetãtori, formatã din zece membri, a fost martora exploziilor luminoase, dar au simţit cum au avut parte de spaime fãrã motiv, impresia cã sunt supravegheaţi de “ceva” sau de “cineva”, precum şi senzaţii de sufocare acute.
Partea cea mai interesantã a fost în momentul întoarcerii în Capitalã, când s-a constat cã aparatele de filmare nu au înregistrat nimic, iar peliculele apa­ra­telor de fotografiat erau voalate.
 
Gugu, ştiut mai bine de turiştii strãini
Aşa cum se întâmplã de obicei, vârful Gugu este mai cunoscut de strãini decât de locuitorii Vãii Jiului. Astfel, varã de varã, pot fi vãzuţi mii de trurişti din întreaga Europã care au auzit despre fenomenele misterioase şi vin aici, în speranţa de a le surprinde pe peliculã. Dacã nu reuşesc, mãcar au parte de întâmplãri care ţin de paranormal şi au ce povesti prietenilor. 
În concluzie, dacã aveţi inima şi nervii tari, dacã sunteţi amatori de senzaţii tari şi de fenomene paranormale, vã invitãm pe vârful Gugu. Dacã, totuşi, nu rezistaţi încercãrilor la care vã supune Zamolxe, puteţi face cale întoarsã şi sã vã cazaţi la pensiunile ori la campingurile din zonã, unde sigur cã nu te priveşte nimeni…


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter