05.01.2014,  19:42:41 | 0 comentarii | 1501 vizualizari
În 2013 / Au dovedit întru totul că sunt deştepţi, fiindcă joacă şah
de Gheorghe OLTEANU
Domnul Ioan Dorel Şchiopu, preşe-dintele secţiei de şah a CS Vulcan, mărturiseşte că, de când a găsit ocupaţie în domeniul sportului minţii, are mult mai multe satisfacţii, decât atunci când activa în politică, în calitate de preşedinte al filialei vulcănene a Partidului România Mare şi de consilier local din partea aceleiaşi formaţiuni politice.
 
Lucrul acesta se observă
şi din bilanţul pe care el l-a întocmit, la sfârşitul lui 2013, secţiei de şah la conducerea căreia se află. „Anul pe care îl încheiem este unul special pentru noi, apreciază Ioan Dorel Şchiopu, fiindcă ne-am atins obiectivele propuse: promovarea şahului în rândul copiilor şi tinerilor din municipiul Vulcan şi atragerea lor către practica­rea în mod organizat a acestui sport”. La începutul lui 2013, convins că lărgirea bazei de selecţie este prima condiţie pentru descoperirea tinerelor talente şahistice, el a iniţiat, în rândul elevilor din ciclul primar al tuturor şcolilor vulcănene, o acţiune amplă referitoare la condiţiile pe care doritorii le găsesc în cadrul secţiei de şah a CS Vulcan. Secţie în care – amănunt bine de reţinut - şahul poate fi învăţat şi practicat gratis în condiţii foarte bune de dotare şi de ambient.
 
Rezultatul acestei acţiuni 
de popularizare a sportului minţii, aflu mai departe din discuţia avută cu Ioan Dorel Şchiopu, a constat în atragerea către şah a aproape o sută de copii între 6 şi 16 ani. Dintre aceştia, patruzeci frecventează regulat programele de pregătire, iar ceea cu ce se mândreşte preşedintele secţiei este că, în anul 2013, numărul şahiştilor legitimaţi la Federaţia Română de şah a crescut cu 20 de sportivi cu vârste cuprinse între 7 şi 10 ani. Adică, mi-a dat de înţeles interlocutorul, cu cei pe care, prin efortul său şi al antrenorului, a reuşit să-i facă să fie efectiv legaţi de acest minunat sport. Tot în 2013, secţia de şah a CS Vulcan s-a implicat în organizarea unor concursuri locale, reuşite ca urmare a numărului mare de participanţi: „şahul – o provocare”, în colaborare cu Şcoala Gimna­zială nr. 4 Vulcan, la care au luat parte 42 de copii, „Pionul curajos”, în colaborare cu Şcoala Gimnazială nr.1 Teodora Lucaciu, cu 23 de participanţi, „Nedeia Vulcăneană”, în cola-bo­rare cu Primăria municipiului Vulcan (67 de participanţi), „Concursul lunii septembrie” şi „Concursul lunii octombrie”, la care s-au înscris 37 şi, respectiv, 42 de participanţi.
 
Tot în cursul anului 2013,
secţia de şah a reprezentat CS Vulcan, în condiţii onorabile de fair-play şi competenţă, la competiţiile şi activi­tăţile organizate de către Federaţia Română de Şah, de către alte structuri afiliate acestei federaţii, precum şi de către diferite autorităţi publice sau cu profil sportiv. S-a reuşit, astfel, famili­arizarea tinerilor sportivi cu condiţiile competiţionale prin participarea, cu delegaţii numeroase, la trei turnee amicale. În aprilie, la Deva, cu 25 de sportivi, în mai, la Petroşani, cu 41 de sportivi, şi în iulie, din nou la Deva, cu 28 de şahişti de la CS Vulcan. „Participarea noastră la competiţiile omologate s-a ridicat la un nivel mai mult decât onorabil, este de părere Ioan Dorel Şchiopu. Aceasta atât din punct de vedere cantitativ, adică număr de competiţii şi număr de participanţi, cât şi calitativ, luând în considerare rezultatele cu care ne-am întors”. 
Detaliat, aceasta înseamnă că 24 de şahişti vulcăneni au luat parte, în cursul lui 2013, la cincisprezece competiţii desfăşurate în cele mai importante cluburi de şah din România: Bucureşti, Căciulata, Reşiţa, Petroşani, Dumbrăviţa, Deva, Sibiu, Arad şi Timişoara. Competiţii în care tinerii sportivi vulcăneni s-au dovedit a fi competitori redutabili pentru şahişti formaţi şi pregătiţi la centre de şah cu tradiţie.
 
„Ca urmare,
spune Ioan Dorel Şchiopu, în acest sens trebuie menţionate rezultatele obţinute de către cei mai buni sportivi ai secţiei de şah: Andrei Secrieru, Alexandru Maidik, Oana Şchiopu, Mario Ancuţa, Darius Mitache, Elena Asoltanei, Andreea Albescu, Georgiana Secrieru, Andreea Fieraru şi Eduard Saerli. În încheiere aş menţiona că toate acţiunile desfăşurate, în 2013, de către secţia de şah a CS Vulcan ne îndreptăţesc să privim cu încredere spre 2014. An în care ne-am propus să continuăm şi să îmbunătăţim ceea ce am început în acest sport al minţii, care, sunt de părere, îi poate face mai buni pe oameni şi care constituie un sector al educaţiei în care merită să fie investit foarte mult şi de aici încolo. Tuturor le doresc la mulţi ani cu sănătate”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.




Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal




Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 2 ori 2  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
În perioada 3-7 octombrie 2015, municipiul Petroşani va găzdui Campionatul Naţional Masculin pe echipe Divizia B[..]
14.09.2015, 21:15   |    0 comentarii
La Eforie Nord s-a desfăşurat ediţia a 28-a a Turneului Internaţional de Şah „Memorialul Gheorghe Cristian”.06.09.2015, 21:55   |    1 comentarii
Începând cu ediţia din acest an, tradiţionala competiţie „Open Şah Petroşani” capătă caracter inter[..]
21.08.2015, 00:00   |    0 comentarii

* * *
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!



* * *










* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227





Publicitate
Newsletter