08.10.2008, 21:39:56 | 0 comentarii | 418 vizualizari
Ecologizarea nu este un moft, ci o necesitate
![]() Articole de acelasi autor
de Ziarul Vaii Jiului
Turismul: alternativa despre care se vorbeşte de mult timp, mai cu seamă după 1997, când restructurarea industriei miniere a lăsat răni adânci în Valea Jiului. Există unii care doar vorbesc, dar şi întreprinzători şi autorităţi locale care au trecut de la vorbe la fapte, aşa după cum veţi vedea. În strategiile de dezvoltare socio-economică a localităţilor Lupeni şi Petroşani, elaborate pentru perioada 2007-2013, dezvoltarea turismului este una dintre pricipalele direcţii strategice de dezvoltare. Fără a folosi vorbe mari, dar viitorul localităţilor şi, implicit, al locuitorilor Văii Jiului depinde de dezvoltarea turismului. Este de înţeles de ce trebuie să se acorde o atenţie atât de mare acestui subiect.
Aflată în curs de implementare, “Campania de ecologizare a zonelor montane Straja-Lupeni şi Parâng Petroşani”, finanţată din fonduri Phare, cu aportul celor două primării - Lupeni şi Petroşani - este dovada că autorităţile locale încearcă să pună bazele unei dezvoltări durabile a localităţilor Văii Jiului. Dar, oricât de mult s-ar implica ele în această direcţie, nu pot avea succes fără sprijinul cetăţenilor celor două municipii.
Parângul este, pentru unii,
un munte de nepãsare ?
Pentru că în Parâng nu există un sistem organizat de colectare şi transport a deşeurilor, fiecare se descurcă cum poate... Proprietarii de cabane din zona montană Parâng transportă, sau ar trebui să o facă, cu mijloace proprii, auto sau pe cablu, deşeurile menajere, până la containerele amplasate jos, la baza muntelui, la staţia de pornire a telescaunului, sau chiar până la pubelele din oraş.
Se mai întâmplă, nu de puţine ori, să existe cazuri în care ei îşi depozitează, pentru o perioadă de timp nedefinită, gunoiul în spatele cabanei. Ca urmare, valuri de mizerii de desprind şi curg, în josul muntelui, poluând întreaga zonă.
Materialele de construcţie se depozitează, cu lunile, pe pajiştea alpină din faţa cabanei, uneori la zeci de metri distanţă. În fapt, impresia turistului este aceea că muntele este abandonat şi se află cu totul la discreţia “întreprinzătorilor”. Jandarmii care funcţionează în postul din Parâng sunt simpli spectatori ai dezastrului ecologic. Ei invocã lipsa cadrului legal, care nu le permite să aplice sancţiuni. Dumitru Bârlida, şeful Salvamont, aşteaptă, şi el, ca noul consiliu local să pună piciorul în prag. Domnia sa crede că o hotărâre de consiliu local, care să legifereze sancţiuni drastice pentru aceia care sunt certaţi cu bunul simţ şi poluează mediul înconjurător, ar fi de natură de îmbunătăţească nivelul de protecţie a mediului în Parâng.
Comentarii articol (0 )Nu exista niciun comentariu.
Adauga comentariu
Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre. Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Pe aceeasi tema
|