08.10.2008,  22:04:32 | 0 comentarii | 352 vizualizari
Uitând de jegul din cartierele de lumpeni bucureştene… / Sare total aiurea la „gâtul” Lupeniului
de Cristian ANGHEL
Un reportaj despre Straja apãrut ieri  în cotidianul ZIUA, intitulat „Drumul patimilor în Valea Jiului”, semnat de un anume Silviu Secrieru, a stârnit vii nemulţumiri în Lupeni.
Total nedocumentat, jurnalistul cu pricina pare a fi avut orbul gãinilor sau mentalitatea sa a rãmas încremenitã în timp, la vremea mineriadelor, drept pentru care tot ce ţine ce centrele minereşti trebuie hulit, iar locuitorii orice ar face, nu e bine.
Secrieru spune, la început, cât de mizerabil este Lupeniul: „Oraşul şocheazã în mod nefiresc. Cândva urbe mine­reascã înfloritoare, Lupeni te întâmpinã cenuşiu, cu clãdiri în paraginã, blocuri muncitoreşti abandonate şi magazine pã­rãsite. Fostul Palat Cultural Minerul, într-o stare avansatã de degradare (…) dovedeşte cã nici cãrbunele, nici cultura nu mai au cãutare în Valea Jiului. În general, în Lupeni nimic nu mai are cãutare. Suntem niciunde.”
Unii consilieri locali, chiar din opoziţie, au spus cã, probabil, ziaristul are o problemã cu tot ce ţine de mineri şi localitãţile minereşti, pentru cã orb sã fii şi simţi cã municipiul evolueazã. City-managerul Lupeniului, Gabriel Lungu, a precizat cã dacã respectivul ar fi întrebat, pe oricine, ar fi aflat cã acel Palat Cultural a aparţinut Com­paniei Naţionale a Huilei, iar de când l-a preluat administraţia localã, s-a înfiinţat şi Fundaţia Prietenii Palatului Cultural Lupeni tocmai pentru a atrage fonduri şi al cãrui prim-vice­preşedinte este preşedintele comisiei de culturã al con­siliului local, Cristian Resmeriţã. În fundaţie a fost atras chiar Principele Radu al României.
“Despre cultura din Lupeni, chiar nu poate spune nimeni cã nu existã, aceasta începând de la elevi, cu olimpici trimişi la Paris sau în alte locaţii reprezentative pentru schimburi culturale, teatre vestite din ţarã au fost invitate sã presteze pentru tineri, spectacole de ţinutã pentru vârstnici. Nu mai vor­besc de pãstrarea tradiţiilor prin festivaluri precum Festivalul Crailor, sau Nedeia Sânzi­enelor, apoi simpozioane cu personalitãţi de frunte ale României pe diverse teme de interes cultural general. Despre aspectul oraşului nu mai spun, iluminat pânã în cele mai îndepãrtate zone, apoi cele trei parcuri unice în judeţ, plus fântâna artezianã construitã dupã mo­delul celei din Monte Carlo. De care spaţii comerciale închise vorbeşte? La Lupeni, dimpo­trivã, s-a deschis Penny Market şi se aflã în construcţie Pluss-ul. Apoi, avem o echipã de fotbal care este în Divizia B de patru ani… Este clar cã probabil se duce din nou o campanie de denigrare a Vãii Jiului” - a declarat Gabriel Lungu, citymanagerul municipiului Lupeni.
Adrian Lãpuş, fost cadru didactic, locuitor al Lupeniului, era indignat de ceea ce citise.
“Bucureştenii ãştia, sau ce or fi, chiar se cred aleşii rasei româneşti. Superficialitatea şi dorinţa de a face rãu îmi re­pugnã. Oricum, nimeni nu ne-a întrebat de sãnãtate şi nici nu
s-a dorit salvarea Vãii Jiului dupã restructurarea din minerit, aşa cum au minţit toate guvernele şi toţi politicienii care s-au perindat pe aici. Aşa cã, sã ne lase în pace. Nu ne doresc, nu-i dorim” - a declarat lupeneanul.
Îl aşteptãm pe acest Secrieru cu un reportaj despre „succesurile” înregistrate de edilii Bucureştiului în cartierele de lumpeni din capitalã. Şi apoi sã comparãm aceste „succesuri” cu cele din Lupeni…
Cât despre afirmaţiile sale la inexistenţa culturii lupenene, ar trebui ca un om autorizat în domeniu, cum este jurnalistul, scriitorul şi istoricul Marian Boboc, membru al Uniunii Scrii­torilor din România, sã ia atitudine. Şi nu doar el…
 
 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 9 ori 10  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Straja ar trebui să fie plină de staţii totale, instrumentele moderne ale topografilor. În urma raportului realizat de co[..]
11.05.2015, 21:15   |    3 comentarii
Pompierii hunedoreni au intervenit marţi, 31 martie 2015, la trei incendii, dintre care unul în Straja.
[..]
01.04.2015, 20:44   |    0 comentarii
La sfârşitul săptămânii trecute, jandarmii hunedoreni au reuşit recuperarea unui copil care se pierduse pe munte.<[..]
08.02.2015, 19:03   |    1 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter