14.10.2008,  15:45:56 | 0 comentarii | 389 vizualizari
Faceţi cunoştinţã cu… / Florica, Viorica, Ana, Lia ori Bucura
de Sorin SANDA
În compartimentul vestic al cãldãrii Bucura se aflã multe lacuri. Chiar dacã unele sunt destul de mari, nu egaleazã nici pe departe oglinda la­cu­lui Bucura. Ele sunt cunoscute sub denumirea de „lacurile înşirate”.
Lacurile din acest compartiment glaciar se odihnesc pe trepte succesive, începând de sub poarta Bucurei, cu strãjerii de o parte şi de alta a vârfurilor Judele şi Bucura pânã aproape de limita pãdurii.
Cel mai de sus tãu este Tãul Agãţat (2.260 m altitudine, 2,3 m adâncime şi 0,11 hectare). Urmeazã Tãul Porţii (2208, 4,3 m adâncime şi 0,50 hectare), ascuns în cãuşul plin cu lespezi granodioritice de sub poarta Bucurei, la graniţa cu Rezervaţia Ştiinţificã „Gemenele”.
Aşezate pe trepte tot mai joase, se vãd ca mãrgelele înşirate lacurile ce îmbie cãldarea Bucurii cu oglinzile lor imaculate ce strãpung zarea, privind cãtre cer, ca ochii lui Zamolxe, care nu au mai clipit de mii de ani.
Turistul, trecând pe lângã aceste ochiuri de viaţã, nu poate sã nu se opreascã şi sã tragã aer în piept. Priveşte cãtre aceste oaze de apã aşezate pe trepte puse parcã, din loc în loc, cu mâna. Ele sunt botezate dupã cele mai frumoase fete care au fost furate de cãpcãun şi duse în munte. Aici ele au plâns pânã s-au topit de dorul flãcãilor ce le-au cãutat de-a lungul timpului şi nu le-au mai gãsit nici dupã ce l-au omorât pe cãpcãun.
Ele tot au plâns de dorul lor, transformându-se astfel în lacuri, unde acum poposim şi parcã încã le mai simţim strigãtul dupã flãcãii de la poalele munţilor Retezat.
Coborând pe Valea Bucurii pe treptele cãldãrilor, dai de lacurile Florica (2.083 m altitudine), Viorica (2.070 m altitudine), Ana (1.979 m altitudine). Coborând încã o treaptã, dãm şi de lacul Lia (1.930 m altitudine).
Pentru un tablou mai complet al oglinzilor de apã din cãldarea Bucurii, gãsim cel mai întins lac care dominã Retezatul, sub şaua Bucurii, denu­mit chiar lacul Bucura (2.041 m altitudine, 8,80 ha şi 15,7 m adâncime). Este cel mai mare lac glaciar din ţara noastrã.
Dacã mai adãugãm frumuseţea undelor sale de un azuriu inegalabil pe vreme bunã şi de culoarea cernelii pe vreme închisã, ca şi frumuseţea peisajului care-l înconjoarã, atunci vom şti de ce lacul Bucura este apreciat ca fiind un obiectiv de mare interes turistic pe care fiecare turist vrea sã-l viziteze mãcar o singurã datã. Zona fiind chiar în centrul munţilor Retezat, unde turistul poate sã îşi aleagã cu uşurinţã traseele pe care vrea sã le parcurgã, neuitând în prealabil anunţarea itinerarului pe care vrea sã-l parcurgã la salvamontiştii ce sunt în ture.
Iarna, cãldarea Bucurii fiind acoperitã de o plapumã de omãt, se transformã într-un peisaj de vis, unde, dacã vã deplasaţi pe schiuri de turã, îmbinaţi farmecul schiului cu peisajul selenar ce vã înconjoarã. Iar acum, când prima zãpadã care a cãzut, tot golul alpin se transformã într-un peisaj divin.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 5 ori 7  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Sâmbătă, 20 iunie, la Cheile Buţii, s-a desfăşurat Retezat SkyRace 22.06.2015, 18:18   |    1 comentarii
Retezatul Haţeg, câştigătoarea ultimei ediţii a campionatului Ligii a IV-a Hunedoara la fotbal, a avut un tur de campionat slab &ici[..]
11.03.2015, 23:32   |    0 comentarii
Luni, un bărbat de origine cehă, aflat împreună cu un grup, în zona Căldarea Pietrele sub Vârful Bucura, s-a[..]
03.03.2015, 20:20   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227Publicitate
Newsletter