29.10.2011,  12:09:28 | 0 comentarii | 646 vizualizari
În condiţiile astea, altfel moare omul. De la 1 octombrie, / Aninoasa va avea o capelă mortuară funcţională
de Corneliu BRAN

Chiar dacă e pe strada… Libertăţii şi e portocalie foc, cetăţenii o consideră utilă.

Pentru prima dată, localitatea Aninoasa va avea o capelă mortuară, care va fi situată exact în centrul localităţii, lângă şoseaua principală. 

Marţi, 30 august, am găsit la faţa locului multă forfotă. Muncitorii firmei bucureştene care a câştigat licitaţia de lucrări, trăgeau tare să încheie treaba, asta şi pentru că primarul Ilie Botgros vrea ca la 1 octombrie să deschidă viitoarea capelă. 

„O deschidem la 1 octombrie, dar sper să stea goală ani de zile, pentru că e dureros când cineva pleacă de lângă noi. Dar dacă se va întâmpla evenimentul nefericit, oamenii trebuie să ştie că de la începutul lunii octombrie vor avea unde să stea şi să plângă pe cel plecat de lângă ei. Capela mortuară va fi amenajată în partea dreaptă, la parter, iar în stânga, tot la parter, va exista un magazin de materiale funebre şi un grup sanitar. Sus ne-am gândit să facem un club pentru pensionari, dar dacă dumnealor nu doresc asta vom face o sală de mese pentru pomană, cum se obişnuieşte după înmormântările creştineşti. Acum urmează să vedem ce vom face sus, dar ceea ce ştiu cu certitudine este faptul că la parter, de la 1 octombrie, capela va fi funcţională oricând va fi nevoie de ea. Este un lucru important, care lipsea cetăţenilor, iar în acest fel ne aliniem şi noi la civilizaţie, aşa cum este peste tot în lumea modernă”, ne-a declarat primarul Ilie Botgros.

Clădirea, o fostă ruină, a fost reabilitată total

Clădirea unde se amenajează această capelă era, până nu demult, o ruină. După implementarea proiectului pe un program al agenţiei de dezvoltare a zonelor industriale, precum cea în care trăim, agenţia a contribuit cu suma de 60.000 lei (restul banilor fiind luaţi de la bugetul local - 10.000 lei, şi de la pensionari – alţi 10.000 de lei), clădirea respectivă a suferit unele transformări majore. Au fost efectuate reparaţii interioare „de la A la Z”, care pentru partea de la etaj şi scara interioară încă nu au fost finalizate. S-a montat un acoperiş nou, în şarpantă, s-au introdus toate utilităţile necesare funcţionării în bune condiţii (apă, canalizare, energie electrică), s-au montat uşi şi geamuri termopan, iar acum se mai lucrează intens şi la partea exterioară, urmând ca la sfârşit să se facă şi amenajarea spaţiului din faţa clădirii.

Aninosenii o consideră utilă, doar că li se pare prea ţipător vopsită. În portocaliu.

Am întrebat câţiva aninoseni, aflaţi prin preajmă, dacă dumnealor cred că această clădire este utilă. În general ne-au spus că este, unul dintre ei abţinându-se, supărat se pare pe culoarea portocalie. Iată cam cum văd cetăţenii chestiunea:

„Da, era un lucru necesar, deşi la noi se obişnuieşte să ţinem persoana decedată acasă. Dar cei care stau la blocuri nu aveau unde să ţină mortul, în bloc e mai greu. Iar de când cu legile astea care spun că nu mai este voie să se ţină oamenii decedaţi acasă, cred că problema s-a rezolvat” (Daniela M.).

„Era necesară, chiar dacă mai sunt multe altele de făcut. Cred că trebuia şi aşa ceva în Aninoasa, nimic de zis” (Ioan Varga).

„Da, este bună! Mai ales pentru cei de la blocuri. Am înţeles că se va lua o taxă, sper să nu fie prea mare, să ne permitem când, Doamne fereşte, vom avea un necaz” (Dorica N.).

„Nu ştiu ce să spun, mă abţin. Nu-mi place nici culoarea care au pus-o! Uitaţi-vă la blocuri, ce urâte sunt, la doi paşi de capelă, negre şi murdare. Urâte de tot. Iar portoca-liul acesta e total opus, sare în ochi de la un kilometru. Unde aţi mai văzut capelă portocalie? îpător, prea ţipător…” (Liviu Toma).

Acum, făcând aluzie la ultimul intervievat, dacă am fi răi am putea spune că Aninoasa se apropie de… Caracal, cu cele şapte „minuni” ale lui, în sensul că şi aici s-a petrecut o astfel de minune: capelă mortuară pe strada… Libertăţii.

Una peste alta, dacă trei din patru aninoseni ne-au spus că e o lucrare necesară pentru oraş, atunci probabil că administraţia pu-blică locală are dreptate, mai ales că grosul fondurilor a venit pe latura statului, nu de la sărăcitul şi peticitul buget local. În ceea ce priveşte culoarea, e o chestiune de gust sau de imaginaţie (credem că nicidecum politică). Putea fi, e drept, o altă culoare mai puţin ţipătoare, dacă ţinem cont şi de „obiectiv”, o culoare care n-ar mai fi scornit, probabil (deşi nu băgăm mâna-n foc) alte şi alte poveşti banale şi fără rost. Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 3 ori 6  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter