06.01.2014,  21:20:05 | 0 comentarii | 997 vizualizari
În 2013 / Peştera Bolii a fost „regina” obiectivelor turistice din Valea Jiului
de Corneliu BRAN
În ultimii ani, Peştera Bolii a devenit un punct de atracţie turistic regional, obiectivul trecând demult de statutul de punct turistic local sau judeţean. Din ce în ce mai cunoscută, peştera oferă azi condiţii bune de vizitare, meritul principal în acest sens avându-l ecologiştii de la Asociaţia „Petro Aqua” Petroşani, cei care o administrează şi care au reuşit, în timp destul de scurt, să o readucă în circuitul turistic. Vă reamintim că zeci de ani peştera a fost o simplă gaură în munte, unde mulţi mergeau să-şi facă nevoile sau să-şi arunce mizeriile, locul fiind de nevizitat nici măcar de speologi sau alpinişti, darmite de simpli turişti.
 
Zeci de mii de turişti
Acum, la începutul anului 2014, am stat de vorbă cu cei din conducerea asociaţiei, ecologiştii care i-au redat viaţa peşterii, Imre Szuhanek şi Ovidiu Rizopol. Prin discuţia purtată am vrut să vedem care e bilanţul anului 2013 legat de acest obiectiv turistic şi obiectivele asociaţiei pentru anul care abia a început.
„Anul 2013 a fost un an greu, dar bun pentru noi, cei care am administrat peştera. Spun greu, deoarece probleme au tot fost, inclusiv tehnice sau de finanţare, anul 2013 fiind unul în general greu pentru toată ţara, dar spun şi bun deoarece noi am continuat acţiunile care au pus în valoare peştera, pe tot parcursul anului, aşa cum i-am obişnuit pe turişti şi pe cetăţenii din comunitate. Şi mă gândesc aici la acţiunile de Sf. Varvara şi de Ziua Minerului, la acţiunea de 1 Decembrie, la acţiunea de 1 Iunie, la acţiunea de dinainte de Sfintele Paşti, la concerte şi la tot ce a ţinut de aceste manifestări. Dacă numai la o acţiune au participat sute de oameni, ba chiar 1000 la ultima, înainte de Crăciun, vă daţi seama că peştera a fost vizitată de zeci de mii de oameni, mai ales că au fost şi foarte multe vizite organizate (şcoli, asociaţii, grupuri de excursionişti din ţară şi de peste hotare). În 2014 sper să continu­ăm toate aceste acţiuni şi mulţumesc şi pe această cale tuturor celor care ne sprijină de obicei şi care au fost alături de noi în toţi aceşti ani, inclusiv celor din cadrul Primăriei municipiului Petroşani şi Consiliului Judeţean Hunedoara”, ne-a declarat Imre Szuhanek.
 
Obiectivul nr. 1 - reabilitarea reţelei electrice a peşterii 
Cu toate acestea cei de la „Petro Aqua” au în vedere şi o problemă destul de grea, care poate duce chiar la lucruri nedorite şi care în 2014 ar trebui rezolvată, fireşte cu sprijinul autorităţilor locale şi judeţene fără de care nu se poate: „Ultimul spectacol organizat în peşteră, concertul de colinde, un spectacol de înaltă ţinută la care au participat aproape 1.000 de cetăţeni, plus înalte feţe bisericeşti şi mulţi oameni politici sau din administraţia locală şi judeţeană, a fost umbrit de un mic eveniment, nesesizat de oameni – ceea ce e foarte bine, dar sesizat de noi, cei care ne ocupăm zilnic de peşteră. Un eveniment care putea să ducă la un mare necaz… Gândiţi-vă ce s-ar fi întâmplat dacă lumea intra în panică! Nici nu vreau să mă gândesc. Dar despre ce este vorba: din cauza suprasolicitării reţelei de energie electrică, vorbesc de boxe, staţii şi de toate celelalte, s-a întrerupt curentul electric în momentul în care în peşteră erau oamenii. Aş vrea să se ştie şi nu vreau să ţin secret, instalaţia electrică din peşteră este o improvizaţie. Pentru a putea face lumină în peşteră, asociaţia noastră a cheltuit peste 150 de milioane de lei vechi, dar ceea ce s-a făcut nu este o lucrare care să ţină, deoarece toată instalaţia este improvizată, în sensul că un cablu este luat dintr-o parte şi pus în peşteră, apoi alt cablu la fel şi tot aşa. Practic, în mediul umed al peşterii trebuie o instalaţie de curent electric specială, care să reziste în timp. De aceea, în 2014 o să apelăm şi la primarul Tiberiu Iacob-Ridzi şi la preşedintele Consiliului Judeţean - Mircea Ioan Moloţ, ca să reabilităm aşa cum trebuie reţeaua de curent electric. Dacă se doreşte ca Peştera Bolii să devi­nă ceea ce începe să devină - şi aici pot să fac afirmaţia că centrul de informare turistică a Văii Jiului este şi la Peştera Bolii, unde turiştii veniţi de pe alte meleaguri găsesc afişat cam tot ce trebuie să ştie despre zona noastră turistică şi află pentru prima oară ce se poate vizita în zona noastră, de la Munţii Retezat şi până la Munţii Şureanu şi Parâng - şi mai mult decât atât, atunci această problemă trebuie rezolvată. Pe lângă aceasta, ar mai fi nevoie şi de un generator electric care să poată fi folosit în cazuri extreme, de exemplu în momentul în care ai oameni în peşteră şi se ia curentul sau dacă nu se poate un generator, atunci e bună şi soluţia cu un sistem de lumini de evacuare pe bază de baterii, dar şi de o instalaţie de sonorizare care să menţină ambientul şi prin care să se poată face anunţuri şi informări prin toată peştera prin care turistul să fie atenţionat că grupul pleacă, că se sting luminile, sau să i se dea informaţii despre peşteră. Acestea ar fi cele trei probleme tehnice pe care le-am dori rezolvate în 2014”, ne-a mai spus Imre Szuhanek.
 
O altă problemă - terenul de sub cabană
La finalul discuţiei, Ovidiu Rizopol ne-a vorbit  de o altă problemă, care ţine de primăria din Băniţa şi care se lungeşte de la an la an: „Este vorba de terenul unde noi avem cabana, lângă drumul care vine la peşteră. O micuţă căbănuţă de care avem mare nevoie pentru administrarea peşterii şi pentru organizarea acţiunilor. Este vorba de o bucată mică de pământ şi sper ca cei din primăria respectivă să se ţină de cuvânt şi să rezolve cât mai repede această situaţie. Am înţeles că prin consiliul local s-a trecut hotărârea, dar topografii încă nu şi-au făcut treaba… Aşteptăm în continuare, poate că în 2014 se va rezolva şi această problemă”.


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 7 ori 3  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
De la conducerea Asociaţiei Ecologice „Petro Aqua” Petroşani am aflat că duminică, 23 august, începând[..]
20.08.2015, 23:57   |    0 comentarii
150 de pasionaţi 
În cadrul feeric şi de neegalat al celei mai cunoscute peşteri din judeţul Hu[..]
03.06.2015, 23:07   |    0 comentarii
În Peştera Bolii se vor auzi, duminică, 31 mai, acorduri de Haydn, Purcell şi Beethoven.
 
[..]
29.05.2015, 01:15   |    0 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Display-uri
Publicitare 2020
0721 722227
Promoţionale 2020
office [at] confortmedia.ro
0721 722227


Publicitate
Newsletter