16.10.2008,  13:39:25 | 0 comentarii | 349 vizualizari
Chestiunea sediului oficiilor poştale din Vale / Miroase de la o poştã a bãtaie de joc la adresa cetãţenilor!
Articole de acelasi autor
de Corneliu BRAN
Oficiile poştale din Vale sunt la pãmânt
 
Dacã vã gândeaţi cumva cã lucrurile în cazul clãdirii Oficiului Poştal nr. 1 din Petroşani sunt simple, vã înşelaţi. Aşa am crezut şi noi când am scris despre clãdirea poştei mari din municipiu. De la acel articol, care reclama starea de fapt a clãdirii cu pricina şi mai ales condiţiile în care cei 33 de angajaţi lucreazã, dar şi condiţiile oferite clienţilor care calcã pragul poştei, nu s-a schimbat nimic. Mai mult, nimeni nu s-a sesizat, nimeni din latura administrativã a poştei, atât din Petroşani, cât şi de la Oficiul Judeţean Poştal Deva, nu a dat vreo replicã sau vreo lãmurire. Toţi la un loc au vinã pentru aceastã situaţie dezastroasã în care se aflã clãdirile poştale din Petroşani şi practic din toatã Valea Jiului. Pentru cã nici la Petrila, Lupeni sau Vulcan lucrurile nu sunt foarte mult schimbate.
Mergând pe firul ideilor şi reclamaţiilor unor angajaţi din cadrul poştei române, care s-au plâns cã situaţia este fãrã precedent, în ceea ce priveşte clãdirea poştei petroşenene, lãsate cam de izbelişte, cu excepţia pãrţii întreţinute de firma ROMTELECOM, am încercat sã aflãm date care sã vi le putem oferi. Dar credeţi cã este uşor? Nici vorbã… Totuşi, din tot ceea ce am aflat rezultã clar cã în momentul de faţã vina pentru situaţia existentã este aruncatã dintr-o parte în alta de angajaţii poştei şi de cei ai ROMTELECOM, totul legându-se de un “contract semnat la nivel naţional de reprezentanţi ai celor douã instituţii”. Ca sã înţeleagã toatã lumea, dupã marea schismã a poştei, când ROMTELECOM-ul a fost privatizat de cãtre statul român, acesta a rãmas cu clãdirile, iar Poşta Românã a trecut în regim de chiriaş… Contractul care a fost semnat la nivel naţional a fost prost fãcut, în sensul cã acum nicio parte nu vrea sã execute lucrãri de anvergurã la clãdirile vechi de zeci de ani, unde funcţioneazã actualmente Poşta Românã. Poşta spune cã plãteşte “chirie piperatã” şi aşa, deci nu mai poate investi într-o clãdire care nu este a ei. ROMTELECOM-ul susţine cã cei de la poştã “sã citeascã mai bine contractul şi apoi sã vorbeascã…”,  dând de înţeles cã aceşti chiriaşi sunt în mãsurã sã-şi facã modernizarea cum doresc, dar pe banii lor. Treaba miroase de la o… poştã ca nefiind serioasã, neprofesionistã, iar vina este a tuturor pãrţilor implicate, nicidecum a uneia sau a alteia. Dar cum Poşta Românã nu este deocamdatã o firmã privatã, ea fiind şi o chestiune de interes public, care trãieşte efectiv din banii noştri ai tuturor, cerem autoritãţilor statului sã oblige cele douã pãrţi sã facã luminã în acest caz, iar oficiile poştale din Valea Jiului sã nu mai fie de râsul Devei sau a Timişoarei! Pentru cã şi în Valea Jiului trãieşte o treime din populaţia judeţului Hune­doara, plãtitoare de taxe şi impozite, ca şi cetãţenii din Deva, Orãştie sau… Ti­mi­­şoara.
 
De la Ana…
 
Dupã ce rãspunsuri am primit de la diriginta poştei mari din Petroşani, doamna Lucreţia Fîrcã, ne-am dat deja seama cam ce haos este în aceastã instituţie, la nivel zonal şi local. Aceastã secretomanie a datelor, cifrelor şi amãnuntelor nu este altceva decât ascunderea neputinţei unora în arta manage­rialã la nivelul unei instituţii importante pentru populaţie. Faptul cã se aruncã sloganul “de starea actualã a poştei nu noi suntem rãspunzãtori”, aratã nepu­tinţa şi frica de rãspundere. Dar cine o fi vinovat? Cetãţeanul de la ghişeu? Bunica, Dumnezeu sã o ierte? Cine? Din spusele doamnei Fîrcã, ce ne-a trimis la… Caiafa, adicã la Deva, am înţeles cã totul este secret: cât se plãteşte chiria, care sunt datele contractului, care sunt necesitãţile, sau care sunt adresele trimise şi ce conţin acestea. Probabil cã acea „comisie” pe care doamna Fîrcã o aştepta la dânsa era mai importantã decât un rãspuns cât de cât de bun simţ, nu pentru noi, ci pentru populaţia din Petroşani şi angajaţii pe care dânsa îi pãstoreşte… Exact ca şi în cazul gãrii municipiului, faptul cã şi dirigintele poştei a fãcut adrese, nu încãlzeşte pe nimeni, dacã nu s-a obţi­nut nimic! „Nu este ieftinã chiria, dar mai mult nu pot sã vã spun! Oricum vina o are ROMTELECOM-ul, nu noi…”. Şi ne trimite la… Caiafa, dându-ne un nu­mãr de telefon. Tocmai la Oficiul Jude­ţean de Poştã Hunedoara-Deva, la  inginerul Oliviu Stoia, “care rãspunde de administrativ şi care vã poate lã­­­­m­uri”…
 
… la Caiafa
 
Bosul de la Deva pe administrativ, Oliviu Stoia, ne-a dat un rãspuns telefonic destul de hilar, prin care s-a contrazis singur, cel puţin o datã… Întrebat de starea Oficiului Poştal 1 din Petro­şani, ba chiar şi de starea generalã a tuturor oficiilor poştale, inginerul Stoia a spus în prima fazã urmãtoarele: „Acum s-a încheiat pe plan naţional un contract cu firma UTI. Contract care prevede toate lucrãrile care sunt necesare la întreţinerea clãdirilor noastre. Este vorba de lucrãri la instalaţiile electrice, de încãlzire. Diriginţii de poştã vor face la noi solicitãri pentru aceste lucrãri, dupã care, conform unui grafic stabilit cu firma UTI, vom programa lucrãrile”. Întrebat mai în amãnunt despre chestiune, a întors prima parte a convorbirii cu 180 de grade… „Cu Valea Jiului este puţin mai greoaie problema. Vedeţi dumneavoastrã, toate locaţiile de-acolo sunt ale ROMTELECOM. Prin contractul încheiat, dânşii sunt obligaţi sã facã lucrãrile de modernizare şi reparaţii. Nu putem bãga bani mulţi în ceva ce nu este al nostru, mai ales cã se plãteşte o chirie destul de mare. Iar contractul este contract ferm, nu putem sã ne depãşim atribuţiile… Cu atât mai mult, la lucrãrile de anvergurã, faţadã, montare de termopane, acolo este treaba ROMTELECOM-ului”. Ne-a trimis apoi “la cel mai în mãsurã om, domnul Radu Munteanu, de la administrativ Romtelecom, din Deva…”.
 
“O zugrãvealã acolo…”
 
Destul de amabil, dar fãrã sã ne spunã nimic concret, Radu Munteanu a început pe un ton destul de şmecheresc, urmând sã se înmoaie pe parcursul discuţiei. Spre final, a aruncat iute şi degrabã „pisica” la… “doamna de la proprietãţi imobiliare Romtelecom, Carmen Manolache, de la Timişoara…”. Pânã sã ne plimbãm pe la Timişoara şi apoi, conform algoritmului mãgãriei birocraţiei româneşti, probabil, pe la Bucureşti,  finalul fiind cu siguranţã pe la ministrul Comunicaţiilor, sau cine ştie, pe la patronii greci de prin Atena, sã vedeţi ce ne-a spus domnul Radu Munteanu… Mai ceva ca în Caragiale: “Au spus cã nu pot sã investeascã? Dumneavoastrã consideraţi zugrãvitul o investiţie? Ce, nu pot sã dea acolo o zugrãvealã?… Con­tractul încheiat între cele douã pãrţi la nivel central prevede acest lucru, dânşii trebuie sã facã lucrãri de întreţinere şi chiar sã investeascã în diverse lucrãri… Au spus cã chiria e scumpã? E treaba dânşilor, s-a negociat la semnarea contractului, tot la nivel central. Noi nu avem ce sã le facem… Cât e tariful pentru chirie? Nu vã pot spune… Nu, nu e secret, dar nu intrã în atribuţiunile mele de serviciu… Vã pot da însã un numãr de telefon, de la Timişoara, de la doamna Carmen Manolache… Pot sã vã spun cã de faţadã o sã ne ocupãm în 2009, avem prevãzut asta, iar acum o sã facem reparaţii la iluminat, în interior, am înţeles cã sunt ceva probleme… Mai mult nu se poate, repet, conform contractului încheiat, este treaba dân­şilor…”.
Şi uite aşa, am aflat cã un nenorocit de contract, nişte bariere birocratice şi nişte funcţionari pe care îi cam doare-n cot de clãdiri îşi bat joc de cetãţenii Vãii Jiului şi de angajaţii poştei. N-am mai sunat la Timişoara, pentru cã sincer n-avea rost… Ce sã aflu? Cã trebuie sã sun la Bucureşti la icsulescu, sau la Pedros prin Atena? Oricum am înţeles ce trebuia sã înţeleg… Cum sper cã citind acest material vede şi cine trebuie sã vadã! 


Informatiile publicate de zvj.ro pot fi preluate doar in limita a 250 de caractere, cu CITAREA sursei si LINK ACTIV. Orice alt mod de preluare a textelor de pe acest site constituie o incalcare a Legii 8/1996 privind drepturile de autor si va fi tratat ca atare.
Îți dorești o presă liberă și independentă? Alege să o susții!

Banii rezultați din contribuțiile cititorilor sunt esențiali pentru a susține pe termen lung articolele, investigațiile, analizele și proiectele noastre.

Poți contribui cu donații prin Pay Pal sau prin donatii directe în contul
Ziarul Vaii Jiului SRL. 
CONT LEI: RO94BTRL02201202K91883XX, 
deschis la Banca Transilvania.

Payments through Paypal
Comentarii articol (0 )

Nu exista niciun comentariu.

Adauga comentariu
  Numele tau:


  Comentariul tau:


  C창t fac 6 ori 4  ?  


   DISCLAIMER
   Atentie! Postati pe propria raspundere!
   Inainte de a posta, cititi aici regulamentul: Termeni legali si Conditii

Pe aceeasi tema
Simpatica poştăriţă care, aproape zi de zi, urcă scările redacţiei ZVJ cu corespondenţa ne-a adus un plic, pe care scria: [..]
15.10.2014, 21:12   |    0 comentarii
În Petroşani, staţia de maxi-taxi de la poştă, cum i-a rămas numele în popor, este de multe ori supraaglomerată [..]
21.11.2013, 21:32   |    0 comentarii
► Prejudiciul: 54.845 lei şi 4.748,72 euro ► Trimişi în judecată pentru: delapidare, fals în înscrisuri [..]
15.10.2013, 19:36   |    2 comentarii
Îți dorești o presă liberă și independentă?
Alege să o susții!* * *


* * *
Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.2

Anunt GAL Cheile Sohodolului- prelungire apel selectie MCS 7.4

Anunt GAL Cheile Sohodolului - prelungire MCS 7.2-15.04.2019

Anunt de selectie 7.4 simplificat 2019 - prelungire

Anunt de selectie MCS 7.2 simplificat prelungire mai 2019

Promovare
Catalog Sisteme Expo
0721 722227
Catalog Display-uri
Publicitare 2019
0721 722227
Promoţionale 2019
office [at] confortmedia.ro
0721 722227

Publicitate
Newsletter